Kicsoda Herényi Károly, aki lesittelné a fideszeseket?

2024. március 08. 22:10

Baloldali hatalomátvétel esetén minden kormánypártit rács mögé juttatna Herényi Károly. Pedig volt idő, amikor még egykori pártja, az MDF együtt kormányzott a Fidesszel. Herényi politikai karrierjét végül egy lehallgatási botrány törte ketté, amelyben jogerős ítélet mondta ki bűnösségét.

2024. március 08. 22:10
null

A nyitóképen: Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke (b) és Herényi Károly, az MDF volt elnökhelyettese a XIV. szárszói találkozón 2015. június 13-án. Fotó: MTI/Nagy Lajos

Ismét a jobboldalt fenyegette az MDF volt frakcióvezetője, Herényi Károly, aki a Gyurcsány-párt DK TV csatornáján arról értekezett, hogy egy baloldali hatalomátvétel esetén letartóztatásokra, elszámoltatásra és kirúgásokra lenne szükség. Herényi nem kímélné azokat a bírókat és ügyészeket sem, akik az ellenzéknek nem tetsző indítványokat készítettek, ítéleteket hoztak. 

Ha itt nem lesz olyan elszámoltatás, ami elmaradt 1990-ben, akkor ugyanott maradunk, ahol voltunk 

– mondta a volt politikus.

Herényi Károly 1989-ben lett a Magyar Demokrata Fórum (MDF) tagja, 1998-tól – több cikluson keresztül – egészen 2009-ig országgyűlési képviselő volt, 2004-től az MDF frakcióvezetője egészen a párt parlamenti frakciójának 2009-es megszűnéséig. Az MDF 2010-ben nem kapott annyi szavazatot, hogy bejusson a parlamentbe.

Herényi Károlyt és Dávid Ibolyát, az MDF elnökét 2009-ben gyanúsítottként hallgatta volna ki a Legfőbb Ügyészség abban a lehallgatási botrányban, amelyben Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titkosszolgálatokat irányító minisztere és Tóth Károly, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának egykori szocialista alelnöke is érintett volt. 

A vád szerint a két egykori MDF-es politikus egy titokban rögzített hangfelvétel nyilvánosságra hozásával fenyegette meg 2008 szeptemberében Almássy Kornélt, aki ennek hatására visszalépett attól, hogy az MDF elnökjelöltje legyen. 

A személyes adattal visszaélés miatt indult büntetőügyben a Pesti Központi Kerületi Bíróság 2012-ben nem jogerősen mind a négy vádlottat felmentette a vádak alól, de 2013 januárjában a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte a korábbi döntést, és új elsőfokú eljárást rendelt el három vádlottnál, csak Tóth Károly felmentését emelte jogerőre.

A Fővárosi Törvényszék végül 2016-ban ítéletet hozott, megrovásban részesítette Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt, akik bűnösek társtettesként elkövetett kényszerítésben. Herényi az ítéletet követően azt nyilatkozta: 

az ítéletnek semmi köze az igazsághoz, és megítélése szerint már a vádak is hamisak voltak, ezért csak rossz ítélet születhetett.

Herényi Károly a Fidesz-MDF pártszövetség és közös kormányzás idején még antikommunista szerepben tetszelgett, azonban később mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy az egykor volt demokrata fórum korábbi somogyi elnöke, volt frakcióvezetője jó kapcsolatot ápolt a baloldallal.

Herényi 2010 óta különböző médiaszereplései során rendszeresen bírálja a kormányt és személyesen Orbán Viktort is támadja.

Szembetűnő, hogy a DK TV korábbi adásaiban is több olyan vendég volt, aki korábban az MDF parlamenti frakciójában foglalt helyet – állapította meg a Magyar Nemzet. Jeszenszky Géza, az Antall-kormány egykori külügyminisztere tavaly márciusban volt a DK TV vendége: a műsorban az egykori tárcavezető arról beszélt, hogy a Fidesz és a KDNP békepárti javaslata nem segíti elő a békét. Továbbá úgy vélekedett Jeszenszky, hogy amit az elmúlt tíz évben látott a kormánytól, az a rendszerváltozás megtagadása, a parlamentarizmus felrúgása.

Megjegyzendő, hogy Jeszenszky 2021-ben még Márki-Zay Péternek is kampányolt a baloldali előválasztás indulása előtt. A korábbi külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a legjobb benyomásokat szerezte a hódmezővásárhelyi polgármester jelleméről, hazafiságáról, világnézetéről, sőt világpolitikai ismereteiről is.

Egy tavaly januári DK TV adás vendége Bod Péter Ákos volt, aki 1990-ben az MDF országgyűlési képviselője volt, majd miniszterként dolgozott. A műsorban Bod Péter Ákos sportszerűtlennek és nemzetietlennek titulálta a jelenlegi kormányt, ami szerinte a választók egy részét megbünteti. Az egykori jobboldali politikus egyébként a Mandinernek azt nyilatkozta az adás kapcsán: nem tart attól, hogy a DK támogatójának tartanák azután, hogy elment a Gyurcsány-párt házi tévéjébe.

 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:24
🍓 ️ ­A­­­ ­d­­­ö­­g­ö­­s­­­ ­l­­á­­­n­y­­­o­k­­­ ­v­á­­­r­­­n­a­­­k­­­ ­r­á­­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­.­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­𝗙­­𝗨­­𝗡
Dr Bubo
2024. március 12. 12:27
Károlynak Herényi agya van...
koronaszepe
2024. március 11. 11:46
Lesz még buzi is, ha így haladunk...
konfucius
2024. március 10. 01:43
Kit érdekel, hogy ki ő? Egy levitézlett szarházi, aki egy időben az ájemmónikával együtt potencianövelő szereket árult.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!