Egyetemes átalakulás

2020. február 13. 01:36

Hogyan újul meg az oktatási portfólió a Corvinuson? Miként alakul át a szervezeti felépítés? Megmarad-e a tudományos autonómia? Tisztázzuk a már alapítványi fenntartású egyetem jövője körüli kérdéseket, és kiderül az is, hogy szeptembertől mely felsőoktatási intézmények működhetnek hasonló módon.

2020. február 13. 01:36
null
Szalai Laura

Az idén felvételizők már nem a régi Budapesti Corvinus Egyetemre (BCE) jelentkeznek: új szakok, megújuló képzések, karok helyett intézetek várják a hallgatókat. Pavlik Líviát, az egyetem kancellárját a főbb változásokról kérdezzük.

Több angol nyelvű képzés

„Az oktatási programjaink megújításában kulcsfontosságú behozni a valóságot az egyetemre. Megkérdezzük legsikeresebb diákjainkat, hogy tanulmányaik befejezte után milyen képességeket hiányoltak a munkahelyükön, a munkáltatókat pedig arról, mik azok a kompetenciák, amelyekre leginkább szükségük van. A képzések ugyanis nemcsak tartalmukban újulnak meg, hanem módszertanukban is, amihez korszerű, professzionális hallgatói szolgáltatások társulnak” – vázolja fel lapunknak Pavlik Lívia azt, hogy miként újul meg az egyetem oktatási portfóliója. Terveik között szerepel a Philosophy, Politics and Economy nevű képzés létrehozása, amelyben az egyén, illetve a társadalom viselkedése, a társadalmi mozgások, a vállalatok, a vállalathálózatok, a jogrend, az államigazgatás és a modern államszerkezetek területe kerül fókuszba.

Új szak lesz az adattudomány, vagyis az egyre fontosabb és nélkülözhetetlenebb data science is a közgazdasági, illetve az üzleti területeken. „Ez is vonzó lehet a külföldi hallgatóknak, ráadásul növeljük az angol nyelvű képzések arányát” – mutat rá. A BCE-n egyébként a 40 szakból 19 már most is létezik angolul, a külföldi hallgatók aránya pedig 14-15 százalék az összhallgatói létszámon belül, ami körülbelül 12 ezer diákot jelent. „Szeretnénk, ha az arány 20-25 százalékra emelkedne. Fontos célcsoportunk a saját régiónk, így kiemelt célunk, hogy innen is egyre több diák érkezzen hozzánk” – mondja a kancellár.

A képzések nemcsak tartalmukban újulnak meg, hanem módszertanukban is”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!