Lelkipásztor volt Ferenc pápa

2013. március 14. 10:45

Szerdahelyi Csongor szerint fontos, hogy az új pápa egyszerűsítse a római hivatalok működését.

2013. március 14. 10:45

Jorge Mario Bergoglio, azaz Ferenc az első nem európai pápa – mondta Szerdahelyi Csongor a HírTv Rájátszás című műsorában. Buenos Aires érseke volt, és „méltó és igazságos”, hogy legyen az Újvilágból is pápa – tette hozzá a ferences sajtóközpont igazgatója.

Mint Szerdahelyi mondta, nem lehet véletlen, hogy megválasztása előtt nem sokan tippeltek Bergoglio pápává választására – „van egy félrevezető stratégia, hogy ne használódjon el az igazi jelölt neve” már a fehér füst felszállása előtt. Szerdahelyi szerint a kuriális bíborosokat általában lehet ismerni, míg az érseki pozíciókban lévők általában kontinensenként ismerhetik egymást. A pletykákat viszont cáfolta Szerdahelyi: mint mondta, egyházmegye érseke nem is lehet olyan személy, aki ne ítélné el a homoszexualitást.

Kijelentette: minthogy hamar megválasztották Ferencet, nagy lehet a felé irányuló bizalom. Bergoglio lelkipásztor volt – a névválasztás pedig több mindenre is utalhat: „Szent Ferenc neve nem csak a szegénységgel kapcsolható össze, hanem az életszeretettel, életvidámsággal is”. Szerdahelyi elmondta, hogy a várakozás igen nagy a latin-amerikaiakban, és tulajdonképpen az egyház híveinek a fele is Latin-Amerikában él. A ferences sajtóközpont igazgatója úgy véli, az új pápának elsősorban egyszerűsítenie kell majd a római hivatalok működését, illetve növelnie a kollegialitást „a világ különböző országaiban lévő püspöki konferenciák és a római központ között”.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rokademon
2013. március 15. 18:09
Elnézést kérek, de azért ha már valaki szakértő egy témában kicsit figyeljen oda, hogy miket mond. A világ plébánosának nem II. János Pált, hanem XXIII. Jánost nevezték így. Bergoglio atya pedig a bíborosi testület progresszív szárnyához tartozott, tehát nem mondható nagyon konzervatívnak. (Persze jól kell érteni, mert aki az egyházban liberális, az a világ számára nagyon is konzervatív)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!