Megkezdődött Ferenc pápa beiktatási szertartása

2013. március 19. 09:34

Fél hétkor megnyitották a Szent Péter teret, amelyet azonnal elkezdett megtölteni a beiktatási misére érkezett tömeg.

2013. március 19. 09:34

Voltak, akik már hajnaltól sorba álltak a vatikánvárosi teret éjszakára lezáró vaskerítésnél. Több mint két órával a szertartás kezdete előtt folyamatosan érkeznek az emberek az új egyházfő szabadtéri beiktatási szentmiséjének helyszínére.

A tömeg folyamatosan lepi el a Szent Péter teret övező utcákat is. Tizenhárom belépési ponton keresztül engedik be az embereket a térre és az Angyalvárig vezető sugárútra. A Vatikán körülötti városrészt teljesen lezárták a forgalom elől. A római metró kedden ingyenes.

Rómának a Vatikán feletti légterét délutánig lezárták, kizárólag a rendőrség helikoptereit látni. A Szent Péter térre néző tetőteraszokon mesterlövészek, a tömegben a vatikáni és az olasz terrorizmusellenes egységek emberei civilben figyelnek. Búvárok ellenőrizték a közeli Tevere folyót is. Ezer rendőr, csendőr, orvos, mentő van szolgálatban a mise ideje alatt.

A miséről tudósító újságíróknak hét óráig kellett megérkezniük a Szent Péter térre. A Szent Péter-bazilikához felvezető lépcsősoron áll az oltár, két oldalán a hivatalos állami és egyházi delegációknak fenntartott helyekkel. A tér többi részét a hívők, a turisták töltik meg. Ferenc pápa először terepjáróval bejárja a teret. A beiktatási szertartás fél tízkor a Szent Péter-bazilikában kezdődik, majd a Szent Péter téren a szentmise következik.

A szentmisén az új egyházfő megkapja a pápai jelképeket: a palliumot (a miseruha felett viselt keskeny stólát, amely a nyakat gallérként veszi körül, a mell és a hát közepéig érő két szárral), és átadják neki a pápai halászgyűrűt. Csaknem százötven hivatalos küldöttség vesz részt a beiktatási szertartáson, köztük Magyarországé Áder János köztársasági elnök vezetésével. A delegáció tagja Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Hölvényi György egyházi államtitkár is.

A tömeg órákkal a szertartás kezdete előtt elindult a térre. A római metró fél hatos üzembe állásakor emberáradat várakozott az állomásokon, hogy eljusson a Szent Péter térhez közeli megállóba. „Végre esernyő nélkül látjuk a pápát!” – mondták a napsütésben a Szent Péter tér felé siető emberek, akik a pápává választás estéjén esőben ünnepeltek.

A katolikus egyház új vezetője kedd reggel telefonon keresztül szólt az argentin hívőkhöz, akik a Buenos Aires-i Plaza de Mayo téren gyűltek össze. „Együtt haladjunk! Vigyázzunk egymásra! Az Úr jó és mindig megbocsát! Ne féljetek!” – mondta II. János Pál beiktatási beszédének ismert mondatát idézve. A pápa 8 óra 50 perckor elhagyta a vatikáni Szent Márta-házat és nyitott terepjáróval körbejárja a Szent Péter teret.

Frissítés: Megkezdődött az új katolikus egyházfő, Ferenc pápa beiktatása a Szent Péter-bazilika főoltáránál kedden délelőtt. A pápa először a keleti egyházak pátriárkáival Szent Péter apostolnak a bazilika főoltára alatti sírjánál imádkozott. Elővették a még hétfőn az apostol sírjánál elhelyezett pápai jelvényeket, a palliumot és a halászgyűrűt. A Szent Péter-bazilika belül teljesen üres volt, csak a bíborosok álltak fehér miseruhában az oltár körül. A bazilikából a pápa és a bíborosok kivonulnak a Szent Péter térre, ahol a bazilika előtti szabadtéri oltárnál tartanak misét.

A Magyar Televízió és a Duna World élőben közvetíti a szentmisét, amelyet Ferenc pápa egyszerű fehér miseruhában mutat be. A televíziós kommentárokban elhangzott, hogy ezt az eseményt helytelenül nevezik beiktatásnak, mert nincs olyan földi tekintély, aki a pápát „beiktathatná”. Székfoglalónak sem lehet nevezni, mert Róma püspökének széke a Lateráni Bazilikában van, ahol Ferenc pápa néhány hét múlva ünnepélyes szentmisét fog bemutatni. A keddi esemény helyes megnevezése ezért: Róma püspöke péteri szolgálatának megkezdése.
 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ottapont
2013. március 19. 19:23
"Nagy szükség van a hitre, mert cudar világ van!" ahol megnövekszik a bűn, ott még inkább kiárad a kegyelem (Róm 5,20) :)
Soma
2013. március 19. 18:47
"Mert az erő a gyöngeségben nyilvánul meg a maga teljességében. " --- Ez így van! Ezt remélem Ferenc pápa munkásságától. Valaminek vége kell, hogy szakadjon ezen a Földön!
Soma
2013. március 19. 18:44
Nagy szükség van a hitre, mert cudar világ van! Reméljük, a pápa tud is tenni a hit megerősítésért.
trabantkombi
2013. március 19. 14:11
Tök jó, hogy vatikán is felzárkózott az unortodox mo-hoz, és ott is egy ügynök-besúgó hazaárulót neveztek ki főnöknek! remélem, nemsokára fogadja a magyar haverját! 2014!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!