Ferenc pápa: Nem az egyház vagyonán múlik az evangelizáció

2013. július 07. 11:33

Az egyház és tagjainak missziójáról beszélt homíliájában Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter bazilikában papnövendékeknek, novíciusoknak és novíciáknak bemutatott szentmisén.

2013. július 07. 11:33

„Papnak és apácának lenni nem mesterség. Nem olyan, mintha valaki szabó vagy szakács lenne. Másról van szó” – hangoztatta az egyházfő a Hit Éve alkalmából a világ minden részéből Rómába érkezett, papnak és apácának készülő fiataloknak, akik között magyarok is voltak. Ferenc pápa szerint az egyház missziója az, hogy önmagából kilépve, a világ és az egzisztencia perifériáján az Úr könyörületességének és gyengédségének tanúja legyen.

Ferenc pápa hozzátette, hogy Krisztus is táska és szandál nélkül küldte tanítványait terjeszteni a hitet, az Evangélium terjesztése nem az emberek számától, nem az intézmény tekintélyétől és ennek forrásaitól függ.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tickletackle
2013. július 15. 11:06
Mi joga a tehetetlen ENSZ-nek a Vatikántól bármit is követelni? Ki hatalmazta fel őket arra, hogy ezzel foglalkozzanak? Akkor már miért nem követeli minden államtól is ugyanazokat a dokumentumokat a nem klerikusok által elkövetett ilyenfajta bűncselekmények miatt? Azok vajon nem falazhatnak ugyanúgy?
tickletackle
2013. július 15. 02:40
Nem ártana, ha a Magyar Egyház vezetői, különösen a püspökök is úgy gondolkodnának, ahogyan a Szentatya. Akkor talán nem fölösleges telekvásárlásokra és fociakadémiára menne el a pénz, miközben az egyházközségek jó része csődközelben van, a templomoknak nem hogy a felújítására, de sok helyütt még a fenntartására sincs pénz.
micream
2013. július 12. 21:06
Szexuális bántalmazás: dokumentumokat követel a Vatikántól egy ENSZ-bizottság Egy ENSZ-bizottság a katolikus klérus által elkövetett gyermekmolesztálási ügyekkel kapcsolatos, kényes dokumentumok nyilvánosságra hozatalát követeli a Vatikántól. A bizottság szerint szisztematikusan falaztak az ügyek. Januárban Genfben nyilvános találkozóra kerül sor, ahol katolikus tisztviselőket hallgatnak meg a kérdésben. http://www.atv.hu/kulfold/20130710-szexualis-bantalmazas-dokumentumokat-kovetel-a-vatikantol-egy-ensz-bizottsag
ottapont
2013. július 12. 21:06
Ferenc pápa hozzátette, hogy Krisztus is táska és szandál nélkül küldte tanítványait terjeszteni a hitet, az Evangélium terjesztése nem az emberek számától, nem az intézmény tekintélyétől és ennek forrásaitól függ. Valóban azok bizonyultak a legsikeresebb evangelizátoroknak a történelem során akik a Szentlélekre hagyatkoztak, ahogyan azt Jézus meghagyta. Minél kevésbé támaszkodik valaki önmaga által kreált mankókra ebben a feladatban, annál nagyobb teret enged Isten Lelkének és ennek meg is vannak a gyümölcsei. Azzal kicsit vitatkoznék, hogy az intézmény tekintélye nem szempont. Az erkölcsi tekintélye nagyon is számít. Nem mindegy, hogy egy megszólított, nem hívő emberben milyen kép él az Egyházról, hiszen ez a kiindulási alap. Viszont nincs az a magas és erős, előítéletekből rakott fal, amit Isten szeretete ne tudna áttörni. Ehhez azonban valóban Vele kell járni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!