Ferenc a menzáról

2014. február 19. 22:04

Határozottan a protestáns hívő hangvételével írom: nem kenyerem a pápaság rendszere, de mégis megkedveltem az új pápát, Ferencet.

2014. február 19. 22:04
Sytka

„És akkor jött a meglepetés. Ferenc - vagyis Jorge Mario Bergoglio - az új pápa pontosan olyan valaki benyomását kelti, aki mintha teljesen ellentéte lenne elődjének. Nem marad a szobájában, sőt be sem költözik az Apostoli Palotába, hanem a Szent Márta házat választja, mert közel akar tartózkodni az emberekhez. A pápa az mégiscsak a pápa, aki a legméltóságosabb arca a katolikus egyháznak - gondolná az ember, ám Ferenc megnyilatkozásait, tetteit és viselkedését elnézve nekem olyan benyomásom van, hogy sokkal inkább egy egyszerű és jóindulatú bácsit látok a reverenda mögött. Bevallom, annyira meglepett Ferenc hozzáállása, hogy valami elképesztően sunyi katolikus színházra, ravasz módon kitervelt reklámtevékenységre gondoltam, mellyel a katolikus egyház megtépázott tekintélyét akarja helyrebillenteni. Ez az ember vagy remek színész, aki egy profin koreografált karaktert játszik el, vagy tényleg komolyan gondolja, amit művel.

 
Nos, bár az igazság többnyire odaát van, ennyi idő után egyre inkább úgy fest a dolog, hogy tényleg őszinte mindaz, amit a katolikus egyházfő csinál. Ez az ember láthatóan szereti a szegényeket, nem korholja a fiatalokat, és bizonyos értelemben fütyül a konvenciókra. A megválasztását követő percekben egyszerű fehér reverendában mutatkozott a tömeg előtt, és hiába győzködték a püspökök, hogy aranykeresztet viseljen, erre sem volt hajlandó. Bergoglio megizzasztja saját testőreit is: amikor elment egy templomba imádkozni, arra kérte őket, hogy hagyják nyitva az ajtókat, az emberek szabadon közlekedhessen ottléte alatt. (Ima után pedig elment befizetni a számláit: megnéztem volna az ügyintézők arcát, amikor a pápa belép bankkártyával vagy készpénzzel a kezében...) És egyébként is, inkább testőrök nélkül, egyszerűen gyalog vagy busszal közlekedik, menzán ebédel ott, ahol helyet talál, szereti a focit, odavan a tangóért és azt is elárulta, hogy régen volt nője. Ezek bizony nem egy végtelen magasságban trónoló egyházfő, hanem egy hétköznapi átlagember paraméterei. Ha pedig egy pápa átlagember, ezzel éppenhogy az átlagos pápák fölé emelkedik. Ferenc bizony meghaladja minden eddigi elődjét, amennyire a pápaság történetét ismerem.”
 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kgyula
2014. február 27. 19:13
Egyfolytában mellébeszélsz. Még mindig nem árultad el, mivel bomlasztja egyházát Ferenc pápa.
Arma Gedeon
2014. február 27. 18:50
Zimándy nagy ember volt, de a fajelmélet korában divatos (akkoriban Angliában, USÁ-ban is divatos!)nézeteiben nyilván tévedett. A beltenyészet káraiban önmagában igaza van, viszont önellentmondásba keveredik, hogy félti népét a zsidó vérrel keveredéstől. Hogy mi a pövegödör, annak megítéléséhez te itteni szellemi teljesítményed alapján kevés vagy.
kgyula
2014. február 27. 14:14
Részlet Zimándy Ignác: Kossuth Lajos a magyar iontelligencia és emigráció ítélőszéke előtt című könyve előszavából: "...égető társadalmi kérdésekkel foglalkozom, amely betegségek okozói nem keresztény elemek, kik feldúlták, kivetkőztették jellegéből a hazát, kezökbe kerítették a tőkét, a sajtót, az irodalmat, művészetet. ......A sajtómákony megszédítette a nemzetet, nem érbredett fel és elért a legszomorúbb pontig. Elvettek tőle ezek az elemek mindent, most elveszik legdrágább kincsét: vérét, a fajkeverés által. .... A zsidók vére degenerált. A folytonos egymásba házasodás miatt elsatnyultak s fajukat a végenyészettől nem tudták volna még avval sem megmenteni, hogy erős keresztény tejet szoptak..." Amíg a "Kitalált újkor" feliratú szellemi pöcegödörben bőven találni ilyen s ehhez hasonló szemetet, nem kell más házatáján kutakodnod...
Arma Gedeon
2014. február 27. 12:16
Ami a zsidók és keresztények között felmerülő utálatot, netán gyűlöletet illeti, bizonyára ismered Kornis Mihály örökérvényű megjegyzését az ügyben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!