A pápa kinevezte Alfred Xuerebet a vatikáni Gazdasági Titkárság főtitkárává

2014. március 05. 09:17

Ferenc pápa kinevezte Alfred Xuereb prelátust, személyi titkárát, az Államtitkárság hivatalnokát a Gazdasági Titkárság prelátus főtitkárává. Ezzel párhuzamosan a vatikáni pénzintézet, az IOR (Vallási Művek Intézete) bíborosi bizottságának tagjai Santos Abril y Castelló bíborost nevezték ki elnökükké.

2014. március 05. 09:17

A Szentszék és a Vatikán gazdasági ügyeit koordináló titkárságot Ferenc pápa február 24-én hozta létre, Fidelis dispensator et prudens kezdetű motu propriójával. A szerv vezetője – prefektusi címmel – George Pell bíboros. Mellé most Ferenc pápa kinevezte Alfred Xuereb prelátust, saját személyi titkárát főtitkárnak. Pell bíboros és Xuereb prelátus kinevezésének határozatait március 3-án tették közzé.

Prefektusként a bíboros rendelkezik a Fidelis dispensator et prudens apostoli levél, illetve a Pastor bonus kezdetű apostoli konstitúció, valamint az új dikasztérium jóváhagyott statútumai által biztosított jogokkal és kötelességekkel. Ezzel a dekrétummal a pápa hatályon kívül helyezett és semmissé nyilvánított minden más kinevezést, amely összeegyeztethetetlen a bíboros prefektus megbízatással.
 
A Gazdasági Titkárság prelátus főtitkárának feladata, hogy segítse a bíboros prefektus munkáját. Ebben a megbízatásában a prelátus főtitkár rendelkezik az új dikasztérium jóváhagyott statútumai által felállított minden joggal és kötelességgel.

Ezzel együtt a Szentszék közleménye szerint a vatikáni pénzintézet, az IOR (Vallási Művek Intézete) bíborosi bizottságának tagjai Santos Abril y Castelló bíborost nevezték ki elnökükké.

Az intézet statútumának megfelelően a bizottság tagjait a Szentatya nevezi ki öt éves időszakra. A bizottságot elnöke évente legalább két ízben összehívja. A testület felülvizsgálja azokat a jelentéseket, amelyeket a Felügyelő Tanács elnöke ismertet a főbb üzleti folyamatokról és stratégiákról. Továbbá ellenőrzi, hogy az intézet hűséges-e a statútum előírásaihoz, és kinevezi a Felügyelő Tanács tagjait. 

A jelenlegi bíborosi bizottságot a Szentatya 2014. januárjában nevezte ki. Tagjai: Santos Abril y Castelló, a Santa Maria Maggiore bazilika főpapja; Thomas Christopher Collins, torontói érsek; Pietro Parolin államtitkár; Christoph Schönborn bécsi érsek; és Jean-Louis Tauran, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!