Tisztálkodási pontokat állítanak fel a hajléktalanoknak a Szent Péter téren

2014. november 13. 20:56

Mosakodásra alkalmas illemhelyeket helyeznek el a Szent Péter téri fedett oszlopcsarnok területén a római hajléktalanok életének megkönnyítésére – jelentette be csütörtökön Konrad Krajewski érsek, pápai főalamizsnás, aki szerint az illetékes hatóságok cselekvés helyett csak programokat készítenek.

2014. november 13. 20:56

Mosakodásra alkalmas illemhelyeket helyeznek el a Szent Péter téri fedett oszlopcsarnok területén. Így akarnak segíteni a Róma utcáin élő hajléktalanoknak – jelentette be csütörtökön Konrad Krajewski érsek, pápai főalamizsnás.

 
Krajewski érsek bejelentése szerint olyan tisztálkodási pontokat állítanak fel, ahol zuhanyozni is lehet. Az első hármat hétfőn helyezik el a Szent Péter tér barokk oszlopai között. A fedett oszlopcsarnok lehetővé teszi, hogy az itt tisztálkodó hajléktalanok kíváncsi szemektől távol tudjanak mosakodni, akár esős időben is.
 
„Adjuk vissza ezeknek az embereknek a méltóságát!” – hangoztatta Konrad Krajewski. A pápai főalamizsnás hangsúlyozta, hogy Rómában a hajléktalanoknak nehéz mosakodási lehetőséghez jutniuk. A vasútállomásokon fizetősek az illemhelyek, a presszókba, éttermekbe nem engedik be őket. Krajewski érsek szerint a menhelyeken és a plébániákon található zuhanyozók száma sem elegendő. Kijelentette: a római önkormányzat feladata lenne a hajléktalanok segítése, de a hatóságok csak „programokat készítenek”, ahelyett, hogy cselekednének. „Segíteni azonnal kell, nem lehet mindig a holnapra várni!” – fogalmazott Konrad Krajewski. Megjegyezte, a plébániákon is minél több zuhanyt kellene a hajléktalanok rendelkezésére bocsátani, „anélkül, hogy EU szabályzatokra hivatkozva megvonják tőlük a zuhanyépítési engedélyt”.
 
Konrad Krajewski lengyel érsek neve Ferenc pápa megválasztása után vált ismertté, amikor a sajtó megtudta, hogy a pápai főalamizsnás éjszakánként Róma városát járja, és az egyházfő nevében készpénzt, ingyenes vonaljegyet, telefonkártyát és más segítséget visz az utcákon élő szegényeknek és hajléktalanoknak. A pápai alamizsnát az egész világból érkező adományok alkotják. Összegét a mindenkori egyházfő saját akarata szerint használhatja fel.     
 
A Szent Egyed katolikus közösség adatai szerint az olasz fővárosban nyolcezer hajléktalan él. Ferenc pápa megválasztása óta a hajléktalanokat a rendőrök nem hajtják el a Szent Péter tér és a Vatikán környéki padokról és kapualjakból. A Szent Péter bazilika szomszédságában működik a Boldog Kalkuttai Teréz anya nővérei által fenntartott szegénykonyha, amelynél minden nap hosszú sorban állnak a hajléktalanok. 
 
Krajewski érsek azt is elmondta, hogy Ferenc pápa októberben 200 ezer eurót juttatott olyan bajba jutott családoknak, amelyek régóta nem tudták kifizetni a közüzemi számlákat és az egyházfőtől kértek segítséget, hogy ne tegyék ki őket otthonaikból. További 50 ezer eurót adott Olaszországban tartózkodó bevándorlóknak menekültstátusuk kiváltásának költségeire.
 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fahrenheit 451
2014. december 06. 15:00
Magyarországon is ez lenne az egyház dolga, nem az, hogy a KDNP kakukkfiókaként terpeszkedjen a kormányban és csak nehezítse az emberek életét.
magnamater
2014. november 21. 12:01
mondjanak bármit a teológusok,Ferenc pápa az igazi Krisztus-követő!
Sulammit
2014. november 14. 20:22
Na erre én is kíváncsi vagyok. Szóval miben nehezíti az életedet a KDNP?
Csigorin
2014. november 14. 10:11
Az otlet jo, a nyilvanos wc-k mellett valoban szukseg lenne nyilvanos zuhanyzokra is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!