Pozsony: nagy tempóban tárgyalnak Bugárék Ficóval és a magyarellenes SNS-szel

2016. március 15. 09:41

A kisebbségi kultúra finanszírozását, a kétnyelvűség megerősítését, a kisiskolák megmentését és a szlováknyelv-tanítás módszertanának megváltoztatását kérik Bugár Béláék a pozsonyi koalíciós tárgyalásokon. A Híd-Mostot erőteljesen kritizálják, amiért közös asztalhoz ült a Robert Fico vezette Smerrel és a nacionalista, magyarellenes SNS-szel. A negyedik tárgyaló fél, a Sieť frakciójából többen kiléptek.

2016. március 15. 09:41

Estébe nyúlóan tárgyalt hétfőn Pozsonyban a Smer, az SNS, a Híd és a Sieť. Készek a programprioritások, kedden szavaznak róla a párttestületek. A posztok elosztásával folytatják – írja az Új Szó. A cél: péntekig tető alá hozni az új szlovák kormányt, megegyezni a programban és a személyi összetételben.

A tárgyalások késő estéig elhúzódtak, ám utána sem lett világos szinte semmi sem. Az esti sajtótájékoztatóra csak Robert Fico állt ki, ő is csupán annyit közölt, hogy a felek megegyeztek a leendő kormány prioritásaiban. 

Mind a négy párt háromfős delegációval érkezett. A Híd delegációjában a pártelnök Bugár Bélán kívül Lucia Žitňanská alelnök és Solymos László frakcióvezető található. 

Csökkent a kormánytöbbség

Míg a tárgyalások megkezdődtek, a leendő kormánykoalíció parlamenti ereje három fővel csökkent, mivel a nacionalista SNS-vel való tárgyalások miatt hárman kiléptek a Sieťből. A párt így lehet, hogy kevesebb tárcát fog kapni, ráadásul az is előfordulhat, hogy frakció nélkül marad, amihez nyolc képviselő kell legalább.

A három távozó miatt 85 helyett már csak 82 képviselője van a leendő koalíciónak – 76 az elvi minimum, de gyakorlatilag legalább 78–79 képviselő kell a sima többséghez.

A Híd egyelőre egységes 

A Híd frakciója egyelőre egységes. Elemzők főleg a szlovák képviselők részéről (ők négyen vannak) várták, hogy egy smeres kapcsolat esetén távoznak, ám ma még egységes volt a 11 fős frakció.

A koalíciós tárgyalásokról nem sok hír szivárgott ki. A választói jelentős része által továbbra is erőteljesen kritizált Híd délután közölte feltételeit. Ami a kisebbségi jogokat illeti: Bugárék a kisebbségi kultúra finanszírozását, a kétnyelvűség megerősítését, a kisiskolák megmentését és a szlováknyelv-tanítás módszertanának megváltoztatását kérik. 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2016. március 15. 13:29
Mintha mindenki elfelejtette volna hogy fico vette el felvidéki magyarok állampolgárságát. A migránshelyzet miatt szÁMÍTÁSból haverkedik. Jó reggelt kívánok: magyarellenességét nem aludta ki egyik napról a másikra.
KannibálTatárÚr
2016. március 15. 12:26
A Sieť (Háló) képviselői közül már csak hatan (tízből) támogatják az alakuló kormányt. Így is bőven megvan a többség 80 támogatóval.
KannibálTatárÚr
2016. március 15. 12:22
A pozsonyi Pravdából: Simon Zsolt Približne pred hodinou - Kb. egy órája. Oznam! Közlemény! Mint ahogy jeleztem már a választások előtt, ma az elnökségnek jelentettem, hogy nem tudom támogatni a Smer, SNS, Most -Híd és Háló-maradvány koalíciós kormányát. Ezért ha a Most - Híd aláírja a koalíciós egyezséget és ilyen kormány tagja lesz, nem lépek a Most - Híd parlamenti csoportjába. Tak ako som avizoval už pred voľbami, dnes na predsedníctve som oznámil, že neviem podporiť vládu Smeru, SNS, Mosta-Híd a trosiek Siete. Preto ak strana Most-Híd podpíše koaličnú zmluvu a vstúpi do takejto vlády, nevstúpim do poslaneckého klubu Mosta-Híd.
antioxi
2016. március 15. 11:45
Megegyezés: +++ Ez (lehet) a garancia a V4-ek további zavartalan együtt működésére!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!