Mitől félnek a családosok?

2016. szeptember 20. 14:08

A mai Gyermekek világnapja kapcsán hozták nyilvánosságra az SOS Gyermekfalvak felmérését, mely azt vizsgálta, mitől tart leginkább a felnőtt lakosság, és honnan számítanak segítségre egy esetleges családi krízis esetén.

2016. szeptember 20. 14:08

Ma Magyarországon 23 ezer gyermek él állami gondozásban, és további 140 ezer veszélyeztetett gyermeket tartanak nyilván, akiket bármikor kiemelhetnek családjukból. A megkérdezett 250 felnőtt 61 százaléka tart a munkanélküliségtől, minden második pedig attól, hogy betegség miatt válik keresőképtelenné. Valamivel kevesebben, körülbelül a megkérdezettek egyharmada említette a lakásának elvesztését, de csak minden nyolcadik felnőtt tartja elképzelhetőnek, hogy fedél nélkül maradhat a gyermekével.

A felnőttek szerint családi krízis esetén maguk a szülők, a gyermekpszichológus és a testvérek tudnak segíteni. A védőnőktől, a pedagógusoktól és a rokonoktól azonban nem várnának ilyen jellegű segítséget.

A felmérésben részt vevő szülők szerint a vezető okok, amik miatt egy gyermeket kiemelhetnek a családjából a szülők alkoholproblémája (82%) és a lakhatási problémák (80%). Hasonló mértékben jelölték meg a gyermek felé irányuló családon belüli erőszakot, szexuális bántalmazást és a szülők drogproblémáját is.

Meglepő, hogy a gyermekek fizikai és pszichés bántalmazását csak a megkérdezettek negyede (16-22%) sorolja a legnagyobb, feldolgozhatatlan traumák közé.

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!