Kis drogvásárlási útmutató gyanútlan középosztálybeli szülőknek

2016. október 07. 11:19

Ez a cikk azoknak szól, akik elhessegetik a gondolatot maguktól: ugyan, hol is jutna droghoz a gyerekem? Vagy akik azt gondolják: kicsi még, eszébe sem jut. Vagy akik azt hiszik, annyi gondot fordítottunk a nevelésére, olyan jól kiválasztott (katolikus!) iskolába, közösségbe jár, rendesek a barátai is – honnan szedne drogot? Heló, nincs drogmentes iskola!

2016. október 07. 11:19
Molnár-Bánffy Kata

„Sokáig csak azt hittük, drogmentes középiskola nincs, de ma már nyugodtan mondhatjuk: nincs drogmentes iskola.

A ti gyerekeitek, amikor a kortárs csoportok és különféle online tartalmak felkeltik a kíváncsiságukat – szóval simán 14 éves koruk alatt –, oda fognak fordulni, ahová minden másért is fordulnak: az internethez. Beírják a Google keresőjébe, hogy »herbál rendelése» – és a keresőmotor azonnal kidob nekik több magyar nyelvű weboldalt is. Ezeken az oldalakon »legális füvet«»bombaerős füstölőt« – vagyis egy ismeretlen eredetű és tartalmú, vegyszerrel átitatott növényi törmeléket, tudatmódosító szert árulnak a gyerekek által is elérhető, párszáz forintos áron. (...) 

Szóval ilyen egyszerű. Ha nem hiszed, próbáld ki!

A herbál nem egy jól definiált valami – ezért nem is szerepel a droglistán. Ellenőrizhetetlen, hogy mi kerül a vásárlók kezébe – éppen ezért potenciálisan jóval veszélyesebb, mint bármi más. Míg a jól körülírt, droglistán szereplő drogoknak ismerjük a hatásait, a herbálról sosem tudjuk, micsoda. Minden dílernél más, valami, ami előidézi a tudatmódosított állapotot, de ennél persze sokkal veszélyesebb állapotokat is előidézhet. Mivel sokkal egyszerűbb megszerezni, mint bármi mást, a gyerekek nagy része ezzel találkozik először. Olyan, mint az orosz rulett: mivel nem tudja, mit vesz, az sem kiszámítható, hogy milyen hatása lesz. (...)

Mivel nem tudjuk, mi ez, hozzászokni sem lehet – állítólag. Az idegrendszert érő roncsoló hatása azonban egyértelmű. Gondold el, tulajdonképpen arról van szó, hogy szárított fűvel, növényi törmelékkel valami vegyszert itatnak fel, patkánymérget, hipót, bármit – a te gyereked meg kíváncsiságból megrendeli, megkapja, összeeszkábál egy pipát magának, és az ismeretlen vegyszer gőzeit már szipákolja is befelé. (...)

Kelet-Magyarországon egész falvak herbált fogyasztanak: a kocsmák már bezártak, a herbál olcsóbb és erősebb tudatmódosító, mint az alkohol. Keresd vissza a januári kunszentmiklósi esetet, és az ezzel kapcsolatos cikkeket.

A herbált fogyasztó gyerek tehát nem büntethető – de büntethető, akitől kapja. Például a másik gyerek, aki megkínálta. Vagy lehet, hogy épp a tiéd kínálta meg a barátját?(...) Túl sokat lehet veszteni, kettőtől négy év a fiatalkorúak börtönében – ellenérdekeltek vagyunk mind.

Beszélj a gyerekeddel erről, ez a tanulság!

Beszélj vele róla, mert minél védettebb környezetben nő fel, annál kiszolgáltatottabb, annál felkészületlenebb – mert bizalommal van a világ iránt. »Ha valami ilyen simán megrendelhető az interneten, miért lenne az illegális vagy veszélyes?« – gondolja egy Z generációs gyerek. »Ha ennyien élnek vele, miért lenne nekem bajom tőle?«

Mire a középiskolákban drogprevenciós előadásokat hallanak, már rég túl vannak az első kísértéseken. Mire te azt hiszed, aktuális, ő már többet tud, mint te. Ha most például újat mondtam neked, pedig kiskamasz gyerekeid vannak – vedd intő jelnek! Hát majd elküld a fenébe persze, rád legyint – »jól van, fater, hagyjál már« – nem baj. Ha eddig tényleg jól nevelted (végülis ebből indultunk ki), akkor azért eljut az üzenet a tudatáig.”

(...)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Céklább
2016. október 15. 01:54
Nem köllött vóna kiröhögni a kormányt, amikor be akarta vezetni a kötelező drogtesztet. Orbán előre látta a problémát, indokolt vót. Az eszdéesz miatt van ez is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!