Jobb munkakörülményeket a szülésznőknek!

2016. október 25. 21:11

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a Szülésznők Nemzetközi Konföderációja (ICM) és a Fehér Szalag Szövetség (WRA) összefogott a szülésznőkért!

2016. október 25. 21:11

A három szervezet egyetért abban, hogy véget kell vetni annak a gyakorlatnak, amely diszkriminálja, zaklatja és tiszteletlenül kezeli a szülésznőket, és kétségbe vonja azon képességeiket, amellyel minőségi gondoskodást tudnak nyújtani mind az édesanya, mind az újszülött számára.

A WHO nemrégiben felmérést készített 2.400 szülésznő segítségével. A 93 országból érkező válaszokból kiderül, hogy a munkájukban gyakran a hatalmi harcok hátráltatják.

A kutatást kezdeményező szervezetek hangsúlyozták: a szülésznőknek szakmai támogatásra lenne szükségük, erősebb, őket védő szabályozásra és szószólókra. Szülés közben világszerte 300 ezer nő hal meg világszerte, és élete első hónapját sem éli túl mintegy 2,7 millió újszülött. A tragédiák jó része megelőzhető lenne, és ebben a munkában a szülésznők magas szintű felkészültségük, támogató hozzáállásuk segítségével sokat tudnának segíteni.

Minden ötödik válaszadó elmondta, hogy másodállát kell vállalnia a megélhetésének biztosítása érdekében, így nem tud eleget pihenni, regenerálódni. Munkavégzésükre és önértékelésükre negatív hatással van a munkahelyükön tapasztalható légkör: sokan említették a munkahelyi negatív bánásmódot, a biztonságérzet hiányát, a tiszteletlenséget, amelyek rossz hatással vannak a szülésznők önértékelésére és a minőségi munkavégzésre. Számos helyen hiányzik a megfelelő színvonalú oktatás, a jogi támogatás, a törvényi szabályozás.

A várandós és szülő nők megfelelő ellátása alapvető fontosságú, ezen ellátás színvonala pedig nagyban függ a szülésznőktől, így a WHO célja az ő helyzetük, elismertségük javítása. „A szülésznők közvetlenül felelősek az anyák és újszülöttek egészségének biztosításáért. Ennek ellenére távol tartják őket a politikai színtértől, bármiféle döntéshozatali lehetőségtől, és az anyákat és gyerekeket érintő projektektől. Ma azért hallatjuk a hangunkat, hogy a szülésznők kapják meg az őket megillető tiszteletet és támogatást, hogy minden nő megkaphassa azt a méltóságteljes és minőségi ellátást, amelyet megérdemel” – mondja Betsy McCallon, a WRA vezetője. 

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!