Digitális kompetenciafejlesztésre pályázhatnak az iskolák

2016. november 22. 11:54

Az iskolák 34,4 milliárd forint értékben pályázhatnak digitális kompetenciafejlesztésre egy uniós program keretében – közölte a digitális oktatás tartalomfejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

2016. november 22. 11:54

Czunyiné Bertalan Judit elmondta, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében elnyerhető támogatás révén a tanárok képzésére, továbbképzésére, eszközbeszerzésre, illetve tantermi kommunikációs eszközök beszerzésére, telepítésére lesz lehetőség.

A kormánybiztos ismertetése szerint, a pedagógusok képzése, továbbképzése túlmutat majd egy egyszerű informatikai, számítástechnikai képzésen, hiszen egy átfogó módszertani képzést nyújt majd a napi munkához. Ezen kívül a program mintegy negyvenezer eszköz beszerzésére is lehetőséget nyújt, továbbá a tantermi kommunikációs eszközök megvásárlására, telepítésére is lehet pályázni – fejtette ki Czunyiné Bertalan Judit. Jelezte: az iskolák digitális infrastruktúra-felmérése megtörtént.

Elmondta még, hogy a pályázatot a fenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ benyújtotta, a jogosultsági vizsgálaton túlesett, és jövő évben megkezdődik a program végrehajtása.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kiemelte, mára fontossá vált az iskolák digitális fejlesztése, és az informatikai eszközöket készségszinten kell tudniuk használni a gyerekeknek. Emlékeztetett: a múlt év végi fejlesztés révén 1608 iskolába 45 ezer PC, 23 ezer monitor, 1600 szerver és egyéb eszköz beszerzése segítette az iskolák informatikai eszközökkel való ellátottságát.

Az államtitkár azt mondta, hogy a mai diákok kétharmada a jövőben olyan munkakörben fog dolgozni, amely ma még nem létezik, amelyet még nem ismerünk, és ezek betöltéséhez szükséges tudást digitális eszközökön keresztül fogják megszerezni, ezért is lényeges a készségszintű ismeret ezen a téren.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!