Czibere Károly: bevált társadalompolitikai programokkal lehet csökkenteni a szegénységet

2016. december 20. 21:36

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelő államtitkára szerint meg kell mutatni a társadalomnak, hogy hiteles, bevált társadalompolitikai programokkal igenis lehet csökkenteni a szegénységet.

2016. december 20. 21:36

Az államtitkár A szegények gazdálkodása című könyv bemutatóján kedden, Budapesten arról beszélt, hogy a szegényekre még mindig sokszor úgy tekintenek, mint homogén, differenciálatlan tömegre, pedig sokféle társadalmi csoport van a szegényeken belül.

A kötet ebbe a „homályba hoz világosságot”, hozzájárul a szegénység jobb megértéséhez, mivel számos bevált gyakorlat és esetleírás van benne arról, hogyan kísérletezték ki civilek és kormányok egyes konkrét esetekben a segítségnyújtás legmegfelelőbb módszerét.

Visszaköszönnek a könyvben olyan gondolatok, amelyeket a magyar szociálpolitika is magáénak vall, például, hogy feltételhez kell kötni bizonyos támogatásokat, vagy jó minőségű szolgáltatásokkal kell körbevenni a rászoruló gyerekeket és családokat – mutatott rá Czibere Károly. A kötetből kiemelte azt a gondolatot, hogy a szegénység elleni küzdelemben a remény visszaadása az egyik legfontosabb elem, mert a remény tudja megsokszorozni a korlátozott erőforrásokat és kapacitásokat.

Vissza kell tehát adni a társadalomnak azt a reményt, hogy hiteles, bevált társadalompolitikai programokkal igenis lehet csökkenteni a szegénységet – hangsúlyozta Czibere Károly. A kormány alapvető célja, hogy közelebb lépve a szegényekhez részletgazdagabb kép alapján alakítsa ki a szegénység elleni stratégiáját – fogalmazott az államtitkár.

Tóth István György, a Tárki vezérigazgatója arról beszélt, hogy a könyv számos korábbi gondolkodásmóddal szakít, például a konkrét esetek megfigyelésétől és elemzésétől jut el az általánosításokig, és nem fordítva.

Emellett túllép az olyan uralkodó dogmákon, mint hogy a szegények áldozatok, vagy a szegények maguk tehetnek a helyzetükről. A kötet szerint ugyanis a szegények ugyanolyanok, mint a középosztálybeli emberek, csak más feltételek között élnek.

A kötet kitér arra is, hogy mindig az adott helyzet alapján kell dönteni arról, milyen fajta segítségre van szüksége egy adott közösségnek – tette hozzá az igazgató.

Balás Gábor, a Hétfa Kutatóintézet igazgatója úgy fogalmazott, a könyvet közgazdászok írták ugyan, de nem olyan, mint egy tankönyv, mivel közérthetően mesél el történeteket. Hozzátette, a középosztályról legalább annyit lehet tanulni a könyvből mint a szegényekről.

Abhijit V. Banerjee és Esther Duflo A szegények gazdálkodása című kötete a Balassi Kiadó, a Hétfa Kutatóintézet és a Széchenyi István Szakkollégium együttműködésében, az Emmi támogatásával jelent meg magyarul.

Az ismertető szerint a könyv alapjaiban újítja meg a szegények gazdasági tevékenységéről alkotott képet. Elemzései a harmadik világban élő emberekről szólnak, de a magyar olvasó is ráismer benne a szegényekről alkotott saját képének korlátaira. A könyv gondolkozásra, a mélyszegénységben élők problémáinak jobb megismerésére sarkall.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!