Európai vs. francia nemzet

2018. március 11. 22:22

Nem lenne szabad egy európai nemzetet kreálnunk a francia nemzet helyett.

2018. március 11. 22:22
Jean Monnet

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

„Nem lenne szabad egy európai nemzetet kreálnunk a francia nemzet helyett.”

Francois Duchene: Jean Monnet (1994)

 

Jean Monnet (1888-1979) francia közgazdász, diplomata, az Európai Közösség alapítója.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kérdés
2018. március 12. 14:21
-urópainak.
kérdés
2018. március 12. 14:20
hehe, majdnem teljesen passzol ide, és lehet, hogy már bemásoltam, de nem bírom kihagyni a lehetőséget: "Heine:Freiheit. «Der Engländer liebt die Freiheit wie sein rechtmässiges Weib. Er besitzt sie, und wenn er sie auch nicht mit absonderlicher Zärtlichkeit behandelt, so weiss er sie doch im Notfall wie ein Mann zu verteidigen. Der Franzose liebt die Freiheit wie seine erwählte Braut. Er wirft sich zu ihren Füssen mit den überspanntesten Beteuerungen. Er schlägt sich für sie auf Tod und Leben. Er begeht für sie tausenderlei Torheiten. Der Deutsche liebt die Freiheit wie seine Grossmutter.»" Heine idejében a t9bbi ország nem számított e
hátakkor
2018. március 12. 09:59
Néger 'nemzet' az màr. Nem európai. Afrikai.
luzitanxaver
2018. március 12. 08:56
Ezzel vélhetően arra akart utalni, hogy az ilyen mesterséges nemzetkovácsolgatások elég ritkán szoktak menni vér nélkül - történelmi példából nincs hiány, elsősorban a tengerentúli tapasztalatok, de ha Európa, akkor Franciaország mellett Olaszországnak és Németországnak lehetnek releváns emlékei, hogy a spanyol monarchiát ne is említsük. És ebben teljesen igaza is van, csak sajnos az EU csúcsvezetői csak akkor szeretik Monnet-t (Schumann-t, de Gasperi-t, stb.) idézgetni, ha beleillik a narratívájukba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!