„Elfogadhatatlan, hogy bárki bármit megtehet” – a mentőszolgálat főigazgatója az álmentős botrányról

2020. június 10. 16:26

„A mentőszolgálat székháza elé kiállva valótlanságokat állítani nem érzékenység, hanem felelősség kérdése; ilyet jóérzésű ember nem tesz, sem politikai, sem egyéb céllal” – szögezi le lapunknak Csató Gábor. A mentőszolgálat főigazgatója szerint elfogadhatatlan az ügy, ám a mentők körében mégis az váltott ki leginkább felháborodást, hogy a horrorisztikus történeteket felvázoló nő a szakdolgozói regisztrációban sem szerepel.

2020. június 10. 16:26
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

„Volt olyan beteg, akit úgy küldtek haza még szombaton, hogy nem volt összevarrva a hasa, félig volt a hasfala összevarrva, egy tumoros beteg. 58 éves hölgyről beszélünk. Együtt érkeztem a mentővel, ahogy kirakták az 58 éves hölgyet, én így odanéztem, és mondtam, ki rágta ki a varratot, hát folyik itt minden.”

Ezek a mondatok nem egy alacsony költségvetésű horrorfilmben hangoztak el, hanem egy olyan videóban, amelyben Korózs Lajos szocialista országgyűlési képviselő beszélgetett egy, a felirat szerint mentőápolóval, aki Németh Athinaként mutatkozott és súlyos állításokat fogalmazott meg a koronavírus-járvány miatt a kórházból hazaküldött és meghalt betegekről. A nő azt állította, hogy tíz hazaküldött beteg ápolását vállalta el, közülük kilencen kínok közt hunytak el otthonukban. 

Csakhogy az Országos Mentőszolgálat június 8-án azt közölte, hogy

Németh Athina nem szerepel sem az Országos Mentőszolgálat, sem az egészségügyi szakdolgozók nyilvántartásában.

Később a Szamaritánus Mentőszolgálat is tagadta, hogy náluk dolgozna a riportban szereplő nő. A Magyar Nemzetnek Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke azt mondta, nemcsak az egészségügyi szakdolgozók, hanem az Állami Egészségügyi Ellátóközpont nyilvántartásában nem szerepel az MSZP videójában mentőtisztként nyilatkozó nő. Nem sokkal később pedig az derült ki, Németh Athina évekig átmeneti szálláson élt – ezt már a Samaritanus Mentőszolgálat közölte az RTL megkeresésére.

Az MSZP-s képviselő videóját azóta levették, ám egyre több a kérdés a botránnyá dagadó sztori körül.  

„Biztosan alkalmas arra ez az ügy, hogy megingassa az egészségügybe vetett bizalmat, és azt a munkát, amit a bajtársaim vagy akármelyik egészségügyi dolgozó az elmúlt hónapokban végzett. Ez pedig nemcsak, hogy nem etikus, de emberileg sem fair” – szögezte le a Mandinernek Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója. Ugyanakkor megnyugtatónak nevezte, hogy az EMMI rémhírterjesztés címén feljelentést tesz, hiszen „a jelen veszélyhelyzetben még inkább elengedhetetlen a hiteles tájékoztatás”

A kuruzslás tényállását is kimerítheti

Miután Korózs Lajos szocialista országgyűlési képviselő a közösségi oldalán nyilvánosságra hozta a felvételt, Csató Gábort több bajtársa is azzal kereste meg, hogy

„Ekkor kezdtünk kicsit utána nyomozni, ám hamar kiderült, hogy nemhogy most, de soha nem is dolgozott az Országos Mentőszolgálatnál a szóban forgó nő” – szögezte le a mentőszolgálat első embere. Mint mondta, szerinte az is rendkívül furcsa, hogy Németh Athina a közösségi médiában doktorként, mentőápolóként és mentőtisztként is szerepel, ám ezek mind-mind külön végzettségek. 

„A mentők körében mégis az váltott ki leginkább felháborodást, hogy a horrorisztikus történeteket felvázoló nő a szakdolgozói regisztrációban sem szerepel. Márpedig „sehol a világon nem lehet az egészségügyben dolgozni szakdolgozói regisztráció nélkül” – hangsúlyozza Csató. Szerinte még a kuruzslás tényállását is kimerítheti, ha szakdolgozói regisztráció és egészségügyi végzettség, valamint igazolható kompetenciák nélkül ápolt beteget. Ráadásul a nő – állítása szerint – kifényképezte a betegek dokumentációját, ami szerinte szintén törvénysértő magatartás, hiszen

senki nem használhat fel magáncélra betegadatokat.

„Nagyon súlyos etikai és szakmai vétség, hogy egészségügyi dolgozóként – a betegben és a hozzátartozókban egyaránt reményt és annak a látszatát keltette, hogy birtokában van olya tudásnak, ami előfeltétele annak, hogy segítsen. Főleg, ha igaz, amit állít, miszerint végstádiumú betegekkel tette ezt” – mutat rá a főigazgató. 

„Ilyet jóérzésű ember nem tesz”

„Több sebből vérzik a történet, de annyi biztos, hogy nagyfokú szakmaiatlanságról és tájékozatlanságról tesznek tanúbizonyságot a nő által elmondottak” – jelentette ki a főigazgató, aki szerint mégis az a legszomorúbb az egészben, hogy a videót az Országos Mentőszolgálat előtt vette fel a szocialista képviselő, azt a látszatot keltve, mintha a mentőknek bármi köze lenne a felvételben elmondottakhoz.

„Még a mögötte álló székházra is mutogat a politikus, hogy a szóban forgó nő főállásban mentőtiszt”

– hangsúlyozta a főigazgató, hozzátéve: „márpedig a mentőszolgálatról senki ne fessen olyan képet, ami nem felel meg a valóságnak". Csató szerint az is megdöbbentő, hogy Korózs Lajos arra hivatkozva törölte a videót, hogy „nem kalkulálták be az OMSZ érzékenységét, márpedig ők senkit sem akarnak megbántani”.

A főigazgató szerint „a mentőszolgálat székháza elé kiállva valótlanságokat állítani nem érzékenység, hanem felelősség kérdése, ilyet jóérzésű ember nem tesz, sem politikai, sem egyéb céllal. Ki kell álljak a 8500 elkötelezett bajtársam nevében, és azt kell mondjam, hogy a Mentőszolgálatot eszközként ne használják fel. Komoly, megfeszített munkát végeztünk nemcsak az elmúlt hónapokban, hanem az elmúlt több mint hetven évben is” – hangsúlyozta. Szerinte

az is rendkívül megdöbbentő, hogy Korózs – anélkül, hogy ellenőrizte volna az elhangzottak valóságtartalmát – felkarolta ezt az egészet. 

Miután a nő nem alkalmazottja sem a mentőszolgálatak,és nem szerepel az egészségügyi dolgozói nyilvántartásban sem, „innentől kezdve az is kérdéseket vet fel, hogy igaz-e, amit a tíz betegéről állít”. Ezt szerinte mi sem bizonyítja jobban, minthogy a videót azóta törölték, és a Samaritánus Mentőszolgálat is jelezte, hogy sosem volt náluk alkalmazásban.

Ezt követően pedig a magát Németh Athinának nevező nő azt állította, hogy olyan magánmentős szervezetnél dolgozott, ami 1979 óta három magánmentős szervezet egyesülésével jött létre. „Csak a nyolcvanas évek végétől van Magyarországon olyan szervezet, amely magánmentéssel foglalkozott, tehát ez az állítás sem állja meg a helyét” – jelentette ki az OMSZ főigazgatója.

„Még csak alapjaiban sem ismerik a magyar egészségügyet”

„Ezek szerint sajnos még csak alapjaiban sem ismerik a magyar egészségügyet, hiszen az Országos Mentőszolgálat és mentő nem visz haza betegeket több mint tíz éve. Ezt a munkát államilag finanszírozott magán betegszállító cégek végzik” – reagált Csató Gábor Korózs azon felvetésére, miszerint „nem harckocsival, hanem mentővel vitték ki a kórházból ezeket a beteget”.

A mentőszolgálat főigazgatója kijelentette: „nemrég még kórházban praktizáló orvosként biztos vagyok benne, hogy egyetlen egy kollégám – sem orvos, sem ápoló – nem küldött haza olyan beteget, akinek az állapota ezt nem tette volna lehetővé. Mind a mentésben, mind a betegszállításban empatikus, jóérzésű szakemberek dolgoznak, akik a beteg érdekét nézik” – hangsúlyozta. 

Az Országos Mentőszolgálat főigazgatóját az ügyben leginkább a felelőtlenség bántja, szerinte

elfogadhatatlan, hogy bárki bármit megtehet, és a közvéleményt befolyásolhatja,

valamint a bizalmat megingathatja azzal, hogy a közösségi médiában valótlanságot posztol, amit aztán egy politikai párt felkarol, és saját céljaira használ. Márpedig, „ha Korózs beszélgetett ezzel az emberrel, az is kiderülhetett volna számára, hogy semmi köze nincs a mentőszolgálathoz. Az is teljességgel érthetetlen, miért a mentőszolgálat épülete előtt vették fel, miért nem mentek az állításuk szerint 1979 óta működő szervezet kapuja elé – amilyen cég, mint mondtam, nincs is Magyarországon".

Megkerestük Korózs Lajost és a magát ápolónak kiadó nőt

Az ügy kapcsán megkerestük Korózs Lajos szocialista országgyűlési képviselőt is. Kíváncsiak voltunk, hogy milyen módon lépett kapcsolatba Németh Athinával, és hogy honnan ismeri. Arra is rákérdeztünk, hogy miért távolította el a videót, valamint hogy mi indokolta, hogy az Országos Mentőszolgálat épülete előtt rögzítették azt. Afelől is érdeklődtünk, hogy mit gondol, mennyiben segíti az álhírek elleni harcot a járványidőszak alatt, hogy bevallottan bármiféle ellenőrzés nélkül, puszta bemondásra súlyos állításokat megfogalmazó személy álláspontját terjesztette el a médiában. Kíváncsiak voltunk, milyen következményekre számít Korózs az ügy kapcsán, és milyen morális tanulságokat tud levonni a saját szerepére vonatkozólag. 

Németh Athinától azt kérdeztük, hogy hol, mikor, és milyen végzettséget és gyakorlatot szerzett az egészségügy területén,

és hogy milyen módon szerepel az egészségügyi szakdolgozók nyilvántartásában. Arra is kíváncsiak voltunk, hogyan került kapcsolatba Korózs Lajossal, és arra is rákérdeztünk, hogy fenntartja-e a videóban elhangzott állításait, hogy tíz betege közül kilenc tíz napon belül meghalt.

Egyelőre egyiküktől sem kaptunk választ: ha ez megtörténik, frissítjük a cikket.

Képek: Földházi Árpád

Összesen 180 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fasang
2020. június 11. 10:32
Várjuk ki a végét. A magyar bíróság még meg fog ítélni x millió forint kártérítést Kórózsnak meg a "hölgynek" amiatt, hogy a fidesz propaganda mélyen megsértette a személyiségi jogaikat. Rónai Egont bocsánat kérésre fogják kötelezni, mert meg merte kérdezni elbűvölő Athinánkat, hogy asszonyom: még is holt tetszett dolgozni? No meg azért is , mert az előzetesben kihűlt croissant kaptak reggelire.
pumuklik
2020. június 11. 08:54
"Egy nap alatt lezárult az MSZP belső vizsgálata, nyilvánosan nincs felelős, az elnök nem kér bocsánatot" 168ó.
Zokni
2020. június 11. 07:05
..Elfogadhatatlan, hogy bárki bármit megtehet..- mondja. Pedig megtették. Kiüríttették a kórházakat. Indok nélkül. EZ a sajtó-, és politikai botrány!
Agnieszka
2020. június 11. 06:50
Az ATV felelőssége, h. sugározták. Gavra nem sokat változott a HVG-s bajai videó óta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!