Az arisztokrácia tudatos elsöprésével sokat vesztett Magyarország – Teleki Pál rokona lapunknak

2020. október 25. 07:00

Két nagy múltú arisztokrata családba tartozik. Az Edelsheim-Gyulai famíliába, amelynek egyik tagja Horthy István felesége volt, és leszármazottja a Teleki-családnak is, amely Teleki Pál miniszterelnököt adta az országnak. Teleki Ilona 33 éves, Belgiumban nőtt fel, és bár van egy kastélya a családnak Erdélyben, ő Budapesten él a férjével és a kisfiával. És tartja, az arisztokrácia tudatos elsöprésével sokat vesztett Magyarország.

2020. október 25. 07:00
null
Sal Endre
Sal Endre

Ilona a dédnagymamájától is sokat hallott a család történetéről. Ilona dédnagymamája, Edelsheim-Gyulai Éva 1913-ban született, gyermekként a család felvidéki birtokán, Felsőelefánton élt. Két testvére lett, Maritta és Ilona. Az utóbbi lányról még lesz szó, hiszen ő volt a tragikus körülmények között elhunyt kormányzóhelyettes, Horthy István felesége.

Edelsheim-Gyulai Éva aztán felnőtt és hozzá adták a nemesi családból származó gróf Kendeffy Ádámhoz feleségül. A pár a sajóvámosi Odescalchi-birtokon élt, budapesti látogatásaikkor a budai Várban, a Dísz tér 12. szám alatt található Edelsheim-Gyulai palotában tartózkodtak. Hamarosan aztán bővült a család, megszületett a két gyermekük. A II. világháborút aztán az Edelsheim-Gyulai család is megszenvedte, a palotát súlyos károk érték a bombázások miatt. A háború végén már csak két szoba volt lakható, ott élt a dédnagymama és a két gyermeke, a férjétől ugyanis időközben elvált. Aztán jött 1956, amikor is úgy döntöttek, elhagyják Magyarországot.

Edelsheim-Gyulai Éva, Ilona dédnagymamája fiatal korában

„A forradalom alatt az egyiptomi követségtől nem messze is volt lövöldözés, s a kommunisták megpróbálták belekeverni a dédnagymama lányát, a nagymamámat és a férjét, ők mindketten ott dolgoztak. Azt terjesztették, biztos a nemesi származású pár keze van a dologban és azt is hallották, 48 órán belül jöhet a fekete autó” – mondja Teleki Ilona. Edelsheim-Gyulai Éva 17 éves fia, Péter már elmenekült az Egyesült Államokba, hiszen

a levert szabadságharc után szinte vadásztak a fiatalokra, mert sokan fogtak közülük fegyvert,

és végül a dédnagymama is úgy döntött, elindulnak a határ felé a lányával és a vejével.   

Hamar találtak embert, aki pénzért megszervezte a disszidálásukat. A Dísz tértől a Keleti pályaudvarig kellett elsétálniuk csomagok nélkül. Közel az osztrák határig mentek vonattal, ahol egy sáros területen kellett átkúszniuk a határon. Akadt a közelben egy őrtorony, és nem tudhatták, volt e benne valaki. Mégis kúsztak tovább.

„Mária, az én nagymamám akkor már terhes volt az édesanyámmal. Átértek, ott pedig már várták őket jószándékú osztrák parasztok, akik egy szalmával rakott szekéren elvitték őket Bécs felé” – folytatta Ilona a család történetét.

A bécsi menekülttáborból aztán Svájcba kerültek barátokhoz. Két évig éltek ott, majd Brüsszelbe került a család, aminek újfent kalandos története van. „A dédnagymamám nagyon szép nő volt. Ez azért fontos, mert 1958-ban, a brüsszeli világkiállításon kapott munkát. Négy nyelven beszélt, a neveltetése miatt elegáns volt, kimért, örömmel felvették hosztesznek. Egy dúsgazdag üzletember aztán munkát ajánlott neki, felvette a személyes asszisztenseként.”

A dédnagymama csak úgy vállalta, ha a családját is viheti. Így került a család Brüsszelbe, ahol később a főhősünk, Ilona is megszületett 1987-ben. Gyerekkora óta tudta, hogy a család honnan jött. Így hallott Magyarországról, a Dísz téri csodás palotáról, 1956-ról, a kommunistákról. Ilona Brüsszelben érettségizett ,és 18 évesen úgy döntött, Magyarországra megy tanulni. Rátalált ugyanis a Balassi Bálint Intézet ösztöndíjára, amelyben a külföldön született magyar származású fiatalokat biztatták arra, hogy tanuljanak az óhazában.

Teleki Ilona 18 évesen döntött úgy, hogy Belgiumból Magyarországra költözik. Fotó: Ficsor Márton

„Így érkeztem Budapestre 18 éves koromban. Ez 2005-ben volt. Kollégiumba kerültem, és egy teljesen más világba. Kezdetben nagyon furcsa volt, hogy mikor az egyetemen megtudták, hogy Belgiumból jöttem ide, sokan értetlenül álltak, és csak azt kérdezték, de miért?

– mondja Ilona, aki az ELTE-n végezett kommunikáció és médiatudomány szakon.

Az első munkahelye egy multinál volt, ahová hamar felvették, hiszen a magyar mellett franciául, angolul és flamandul is beszél. Az arisztokrata származásából is akadt gondja, egy barátja például képtelen volt megemészteni, hogy az ősei grófok voltak.

„Többször megtörtént, hogy a Teleki családról kérdeztek és hogy Teleki Pállal rokonságban állok-e. Ekkor előfordult, hogy meséltem. A várban található palotáról és, hogy rokoni szálak fűznek Horthy István feleségéhez. Egyszer azt is elmeséltem valakinek, hogy a családom leszármazottjai rendszeresen összejönnek. Azt képzelte, hogy hintón érkeztünk, hatalmas esélyi ruhákban.”

De visszatérve Ilona családtörténetéhez. A dédnagymama testvére volt Edelsheim-Gyulai Ilona, aki Horthy Miklós fiának, Istvánnak lett a felesége. A többi ismert, 1942-ben Horthy István repülőgép-szerencsétlenség áldozata lett. Főhősünk többször is találkozott Edelsheim-Gyulai Ilonával a családi összejöveteleken. „Ili néni diszkrét hölgy volt idős korában is, visszafogott és elegáns. Mint a testvére, a dédnagymamám.”

Horthy István és Edelsheim-Gyulai Ilona házasságkötése 1940-ben. Fotó: Fortepan/Vass Károly

Ilona édesanyja, Földváry Nicolette 1982-ben hozzá ment Teleki Kálmánhoz, az egykori miniszterelnök, Teleki Pál rokonához. Így Ilona egy másik nagy múltú arisztokrata családba is bekerült a megszületése után.

„A Teleki-családnak számtalan ága van, mi a gernyeszegihez tartozunk. Ez egy kis település Erdélyben, 17 kilométerre Marosvásárhelytől. Ott volt a családnak kastélya, amit a kommunista rendszerben államosítottak, az apai nagyapámtól vették el, és hatvan évig gyermekszanatórium volt, majd 2011-ben hosszú pereskedés után a család visszakapta, a mi birtokunkban van ismét.”    

Teleki Pál és felesége is ott volt Horthy István esküvőjén. Fotó: Fortepan/Vass Károly

A kastély ugyanabban a Grassalkovich-stílusban épült, mint a gödöllői királyi kastély. Eladhatták volna egy vállalkozónak, aki szállodát csinált volna belőle, de nem akarták. Habár pénzük nincs a felújítására, Ilona édesapja – bár hetven felett jár –- , mindent megtesz, hogy kulturális és rendezvényközpontot alakítson ki benne.  

Amikor visszakaptuk a kastélyt, a faluból több család is jelentkezett, hogy van náluk az egykori bútorzatából egy-egy szekrény vagy asztal és szívesen eladnák nekünk. Édesapám azt válaszolta, azok a bútorok a Teleki család tulajdonában voltak, csak mikor elüldözték az apját, a faluból többen is bementek a kastélyba, és széthordták a berendezést, tehát egy fillért sem ad értük. Ha visszaadják, megköszöni, de nem fogja kétszer megvenni a bútorokat. Egyetértettem vele” – mondja határozottan Ilona.

Ezt a gernyeszegi kastélyt kapta vissza a román államtól Teleki Ilona édesapja. Fotó: Cristina Tibor

 

Teleki Ilona saját bevallása szerint

gyerekkorában sokáig haragudott a románokra, de aztán rájött, a kommunisták tették földönfutóvá a Teleki család erdélyi ágát.

Arra a kérdésre, hogy szerinte mit vesztett Magyarország azzal, hogy az arisztokrata réteget ideológia okokból, tudatosan megsemmisítették a kommunisták, a következőket válaszolta:

„Az arisztokrata családok benne voltak a politikai életben, munkát adtak az embereknek és nem csak a saját maguk boldogulását nézték, hiszen támogatták a kultúrát, a tudományt és jótékonykodtak is. Velük együtt elveszett egy viselkedési norma, a neveltetésükből adódó tartás, a kultúra iránti elkötelezettség. Igen, az arisztokrácia tudatos elsöprésével sokat vesztett Magyarország.”   

Összesen 278 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hunnia
2020. október 26. 09:22
Ha más nem, jobb volt az izlésük a zenében, és meg volt a pénzük hozzá hogy befolyásolják. A mostani pocsék.
Vakfolt
2020. október 26. 09:08
"mit vesztett Magyarország azzal, hogy az arisztokrata réteget ideológia okokból, tudatosan megsemmisítették a kommunisták" Gyakorlatilag mindent. Nemzetközi befolyással és kapcsolatokkal bíró réteg helyett gyártottak nekünk szocialista embertípust, élősködő tehetségtelen belterjes proli szaregereket, akik a folyamatos hazaárulásukról sem tudják, hogy micsoda.
Leo3
2020. október 26. 07:35
Magyarországon törvény tiltja az arisztokratáknak a címeik használatát, de ezt a törvényt 1944-ben vagy 1949-ben hozták. Ideje lenne eltörölni. Ettől függetlenül egyre többen települnek vissza! Reméljük, hogy mégtöbben fognak! Az arisztokraták igazi értékeket képviselnek a ballibekkel szemben!
Tóth Zoltán
2020. október 26. 04:23
PETŐFI SÁNDOR: AKASSZÁTOK FÖL A KIRÁLYOKAT! Lamberg szivében kés, Latour nyakán Kötél, s utánok több is jön talán, Hatalmas kezdesz lenni végre, nép! Ez mind igen jó, mind valóban szép, De még ezzel nem tettetek sokat - Akasszátok föl a királyokat! Kaszálhatd a fűt világvégig, Holnap kinő az, ha ma lenyesik. Tördelheted le a fa lombjait, Idő jártával újra kivirít, Tövestül kell kitépni azokat - Akasszátok föl a királyokat! Vagy nem tanúltad még meg, oh világ, Gyülölni méltóképen a királyt? Oh, hogyha szétönthetném köztetek Azt a szilaj veszett gyülöletet, Mitől keblem, mint a tenger, dagad! - Akasszátok föl a királyokat! Szivöknek minden porcikája rosz, Már anyja méhéből gazságot hoz, Vétek, gyalázat teljes élete, Szemétől a levegő fekete, S megromlik a föld, melyben elrohad - Akasszátok föl a királyokat! Ezerfelé bús harcmező a hon, Arat rajt a halál irtóztatón, Itt egy falu, amott egy város ég, Százezerek jajától zúg a lég, S halál, rablás mind a király miatt - Akasszátok föl a királyokat! Hiába ömlik, hősök, véretek, Ha a koronát el nem töritek, Fejét a szörny ismét fölemeli, S akkor megint elől kell kezdeni. Hiába lenne ennyi áldozat? - Akasszátok föl a királyokat! Mindenkinek barátság, kegyelem, Csak a királyoknak nem, sohasem! Lantom s kardom kezembül eldobom, A hóhérságot majd én folytatom, Ha kívülem rá ember nem akad - Akasszátok föl a királyokat! Debrecen, 1848. december
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!