Exkluzív interjú Orbán Viktorral, orosz-ukrán háború, kárpátaljai helyzetjelentés – megjelent a Mandiner!

2022. március 03. 08:00

Hogyan fogja befolyásolni a magyar–orosz kétoldalú kapcsolatokat az orosz invázió Orbán Viktor szerint? Mi Putyin kül- és belpolitikájának mérlege? Pécsi Rita neveléskutató, helyzetjelentés Kárpátaljáról, Gyulay Zsolt-interjú és Fővárosi Nagycirkusz – megjelent a Mandiner!

2022. március 03. 08:00

Ha válságkezelésből járna diploma, nekünk, magyaroknak már lenne négy-öt – mondja lapunknak a miniszterelnök az orosz–ukrán válság tetőpontján. Orbán Viktort a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való viszonyáról, a magyar geopolitikai érdekekről, az április 3-ai választásról és a liberális demokrácia doktrínájáról kérdeztünk exkluzív interjúnkban.

„Ideje felébredni és felfogni, örök béke sosem lesz, a béke záloga a katonai erő és a politika, a Vénuszról pedig nem lehet a Marsot meggyőzni” – írja vezércikkünkben, az Első karakterben Szilvay Gergely. 

Közélet

Eljött a felelős szülők és nevelők ideje, nem bízhatjuk rá magunkat egy lelkiismeretlen iparágra – mondja Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató. A szakértő szerint az okoseszközök kiszívják a gyerekeket a természetes tanulásból és a családból – interjúnkat közélet rovatunkban olvashatják. 

A rovatban Philip Plickert: Merkel – Tizenhat év kancellárság kritikus mérlege című könyvét ajánlja Gerhard Papke, a Német Szövetségi Köztársaság Német-Magyar Társaságának elnöke. 

Farkas Vajk, az Alapjogokért Központ vezető elemzője Trump beszédét értékelve hívja fel a figyelmet a trumpi és a magyar jobboldal politikája közti hasonlóságra.

Lánczi András filozófus a modern társadalomban megjelent új erkölcsi törésvonalakról és azok politikai képviseletéről ír publicisztikájában. 

Külhon & Külföld

Külhon rovatunkban a kárpátaljai, még ma is színmagyar Nagydobrony lelkipásztorát kérdeztük a falu felbolydult életéről: naplószerű tűnődéseiből egyaránt feltárul a háborús lét tragikus valósága és a hiten alapuló remény.

Külföld rovatunkban a háborúval, Oroszországgal és Vlagyimir Putyin politikájával foglalkoztunk: az elnök hatalomra kerülése idején még egészen baráti volt Oroszország és a Nyugat kapcsolata, de két évtizednyi elhidegülés után eljött az ukrajnai háború szakítópróbája – áttekintettük az ország külpolitikájának elmúlt húsz évét.

Több mint két évtizednyi uralmának első felében sikeresen stabilizálta és növekedési pályára állította Oroszországot – hogy a második felében csak egyre szigorodó hatalmi politikával tudja mindenáron kezében tartani az irányítást. Mérlegre tettük Vlagyimir Putyin belpolitikáját is.

Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatója írásában az orosz-ukrán háborút eddigi történéseit értékeli, hangsúlyozva: Putyin most szerzett néhány újabb ellenséget magának. 

Precedens & Makronóm

több nagy sikerű kötet szerzője, akivel Precedens rovatunkban olvashatnak interjút. 

Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora a méltósággal kapcsolatos képmutatásról ír véleménycikkében. 

Makronóm rovatunkban Sebestyén Géza közgazdász elemzését olvashatják arról, hogyan duplázták meg a polgári kormányok az elmúlt 12 évben a reáljövedelmünket. 

Sport

Elnökké választása óta kizárólag éles helyzetekkel találta szemben magát a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. A kétszeres olimpiai bajnok kajakos Gyulay Zsolttal a háború elől menekülő ukrán és kárpátaljai sportolókról, a Liu Shaolin Sándortól elvett aranyéremről és minden idők legsikeresebb magyar téli olimpiai szerepléséről beszélgettünk Sport rovatunkban. 

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés

Hogyan gondoljunk a pénzre, amikor háború van? – ezt a kérdést járja körül Marko Papic tanácsadó könyve, amelyet ezen a héten ajánl Böszörményi Nagy Gergely. 

Színházi jellegű produkciók és az állatvédelmi törvények még szigorúbb betartása – a klasszikus cirkusz folyamatosan változik a kor és a közönség igényeire válaszolva. Amellett, hogy igyekszik megőrizni az évszázados hagyományokat, a Fővárosi Nagycirkusz Közép-Európa egyetlen kőcirkuszaként a folyamatos megújulásban is élen jár – körképünket olvashatják Élet rovatunkban, amelyben Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárral is olvashatnak egy kisinterjút.

A rovatban kulturális programajánlóval készültünk, és Borbély Szilárd: Bukolikatájban című kötetét ajánljuk. A tárcát Hegyi Zoltán írta.

lapot záró Utolsó figyelmeztetés rovatban Korzenszky Richárd atya szólít fel minket emberségességre a háborús helyzetben. 

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2022. március 03. 09:48
MIMM
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!