A háború miatt engedélyeztetni akarják az azonos neműek házasságát Ukrajnában

2022. augusztus 02. 12:41

A cél érdekében petíciót fogalmazott meg egy 24 éves zaporizzsjai angoltanárnő, aki biszexuálisnak vallja magát.

2022. augusztus 02. 12:41
null

Az ukrán védelmi minisztérium előírásai szerint a katonaságnak tájékoztatnia kell a háborúban elesett katona szüleit és házastársát vagy más közeli hozzátartozóit. Az országban azonban nem ismeri el az azonos neműek házasságát, és bejegyzett élettársi kapcsolatot sem létesíthetnek. Ez azt jelenti, hogy ha egy meleg pár egyik tagja meghal a háborúban, élettársa nem fog értesülni a haláláról, hogy végső búcsút vehessen tőle − olvasható az Indexen.

A háború azonban újabb lendületet ad az azonos nemű házasság legalizálására irányuló törekvéseknek. Nemrégiben egy petíció érkezett Volodimir Zelenszkij elnök asztalára, melyben az azonos nemű pároknak a heteroszexuális párokkal azonos jogokat, köztük a házasságkötés jogát is követelik.

− áll a petícióban, amelyhez közel 30 ezer aláírást gyűjtöttek össze, ami elegendő ahhoz, hogy az elnök a törvény felülvizsgálatát kezdeményezze.

„Nem fogják tudni meglátogatni a lelki társukat a kórházban, ha valami történik vele. Ha gyermekük van, akkor a gyermeket elveszik attól a szülőtől, aki még életben van, ha nem ő a szülőanyja. Mert a törvény számára ők nem rokonok. Ők csak két idegen. És ez lehet csak az utolsó alkalom az életükben, hogy összeházasodjanak” − mondta el a petíciót megfogalmazó Anastasia Sovenko, 24 éves zaporizzsjai angoltanárnő, aki biszexuálisnak vallja magát.

Nyitókép/illusztráció: MARTIN BERNETTI / AF

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2022. augusztus 03. 00:13
Ki tilthatná meg? Csakis kizárólag maga Hobbitfalvi Zsellérbérenc Volodimir. Azért egy háborúban ez jól jöhet még, hogy nem csak a nők tudnak katonákat szülni, hanem a férfiak is!
roughneck
2022. augusztus 02. 16:16
Ez biztos emelni fogja a harci moralt! Kerdes: Egy ukran katona felesegul vehet egy orosz hadifoglyot, ha beleszerett?
KBA98
2022. augusztus 02. 16:10
ennek a szemét faszkalapnak, aki emberek milliót fosztotta meg hazájuktól és ölt meg ez a legfontosabb dolga?
Hunmagyar
2022. augusztus 02. 15:22
Muszáj lesz buzinak lenni. A nők elmenekültek. Majd dughatják a himars-okat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!