Családtámogatás: változtak szabályok – de mi lesz az elvált CSOK-osokkal?

2023. április 20. 21:18

Nem elég a lelki teher, a válás mellett döntő feleknek mélyen a zsebükbe is kell nyúlniuk. Van lehetőség azonban méltányossági kérelemre is.

2023. április 20. 21:18
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

A házasságok közel harmada válással végződik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint: tavaly 17 500 házaspár döntött úgy, hogy külön folytatja. A válás egyértelmű krízishelyzet, amikor is a lelki és érzelmi nehézségeken túl a vagyon és az esetleges hitelek ügyében is dűlőre kell jutniuk a feleknek. Azokra a válófélben lévő párokra pedig extra teher hárul, akik éltek az egyébként valóban nagy segítséget jelentő családtámogatási ellátásokkal. Ezek ugyanis

válás esetén tartozássá, kedvezményes hitel piaci hitellé válhatnak,

ami pedig jelentős plusz költséget ró az egyébként a válás miatt elviselhetetlennek tűnő gondokkal szembenéző egykori párokra. Alábbi cikkünkben szakértőt kérdeztünk arról, hogy mi lesz azokkal, akik felvették a Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK). Arról is írunk, hogyan változtak a minap a szabályok egy új rendelkezéssel.

„A volt házastársak a házasságfelbontás tényét kötelesek a házasságot felbontó bírósági ítélet jogerőre emelkedését követő 30 napon belül a kormányhivatalnak bejelenteni” – emeli ki a családtámogatással élő, majd a válás mellett döntő fiatalok első teendőjét dr. Vidákovics Béla Zsolt ügyvéd a Mandinernek. Mint hozzáteszi, a házasság felbontása esetén, ha a volt házastársak a közös lakásukat, amelyre a CSOK-ot felvették, elidegenítik, úgy az igénybe vett családi otthonteremtési kedvezményt kamatokkal terhelten vissza kell fizetniük.

Amennyiben azonban a házasság felbontása esetén az egyik fél a másik féltől megszerzi a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételével épített vagy vásárolt lakás tulajdonjogát, és nála helyezik el azokat a gyermekeket, akikre tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igénybe vették,

úgy a tulajdoni részét elidegenítő felet visszafizetési kötelezettség nem terheli.

Van olyan eset is, amikor a támogatott személy a lakásának egy részét idegeníti el, ilyenkor a családi otthonteremtési kedvezmény összegének csak az elidegenítésre kerülő tulajdoni hányadra jutó arányos részét kell visszafizetni – hangsúlyozta a válóperes ügyvéd. A CSOK-ot nemcsak házasok, de élettársak is igénybe vehetik, ha az ő életközösségük véget ér, ugyanazon szabályok vonatkoznak rájuk, mint a házasokra.

Mi a helyzet azokkal, akik nem teljesítették a vállalt gyermeket?

Az a fiatal házaspár, aki a gyermekvállalást a házasság felbontásának vagy érvénytelenítésének időpontjáig nem vagy csak részben teljesíti, köteles a házasság felbontásának vagy érvénytelenítésének tényét a bírósági ítélet jogerőre emelkedését követő 60 napon belül a jogerős ítélet bemutatásával a hitelintézetnél igazolni – hívja fel figyelmet a szakértő. Ilyen esetben a fiatal házaspárnak az igénybe vett családi otthonteremtési kedvezmény összegét – csökkentve a bírósági ítélet jogerőre emelkedésének időpontjában meglévő gyermekek után járó kedvezmény összegével, ugyanakkor a támogatás folyósításának napjától a házasság felbontása megállapításának hitelintézetnél történő igazolása napjáig számított Ptk. szerinti, de az 5 százalékos mértéket meg nem haladó kamattal kell visszafizetnie. Amennyiben a pár három vagy több gyermek után 10 millió forint kedvezményben részesült, úgy a Ptk. szerinti kamat ötszörösének megfelelő, de legfeljebb 5 százalékos mértékű kamattal növelten köteles a támogatott összeget visszafizetni. A Ptk. szerinti kamat a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat mértékével egyezik meg.

Szerencsére van mód méltányossági kérelemre is:

ha a támogatott személy kéri, a kormányhivatal hatósági jogkörében eljárva méltányossági eljárás keretében részletfizetést engedélyezhet, amennyiben a kérelmező igazolja, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény azonnali és egyösszegű megfizetése családi, jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire is tekintettel aránytalanul súlyos terhet jelentene – mutat rá dr. Vidákovics Béla Zsolt. Hozzáteszi, ilyenkor sem engedik el a kamatokat.

Fontos még az is, hogy ha a fiatal házaspár a gyermekvállalásra a támogatási szerződésben meghatározott határidőig a gyermekvállalását nem vagy csak részben teljesíti, úgy az igénybe vett családi otthonteremtési kedvezmény összegét csökkentve a gyermekvállalási határidő lejártának időpontjában meglévő gyermekek után járó, korábban megjelölt kamatokkal – a gyermekvállalási határidő leteltét követő 120 napon belül – vissza kell fizetni. Ha a gyermek halva születik, a gyermekvállalást teljesítettnek kell tekinteni.

Mi a helyzet a CSOK-hitellel?

Mind a CSOK, mind a többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása (CSOK-hitel) igénybevételének feltétele, hogy új lakás építése esetén a támogatott személy és azon gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezmény folyósításra került, a családi otthonteremtési kedvezmény utolsó részfolyósítását követően 10 évig életvitelszerűen az új lakásban kell hogy lakjon – emeli ki az ügyvéd. Mint mondja, amennyiben az otthonteremtési kamattámogatással érintett kölcsön esetén a támogatott személyek valamelyike a kölcsönszerződés saját magára vonatkozóan történő megszüntetését kezdeményezi, úgy a támogatott személyeket visszafizetési kötelezettség abban az esetben nem terheli, ha a kötelemben maradó támogatott személy a 16/2016. (II.10.) Kormányrendelet 31. § (1) és (2) bekezdésében foglalt (jogosultsági) feltételek személyére vonatkozó teljesülését igazolta, illetve igazolja.

Mint arról a Mandiner beszámolt, a minap változtak az otthonfelújítási és a babaváró támogatás szabályai. Az egyik ilyen fontos változás, hogy

a kormány 60-ról 180 napra meghosszabbította a babaváró kölcsön igénylésének határidejét.

Továbbá lehetőség adódott arra, hogy az otthonfelújítási támogatásra vonatkozó kérelmeket a határidő lejárta előtt benyújtók és az elutasítottak ne kerülhessenek rosszabb helyzetbe, mint a határidőt betartók – derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából. Mindezek mellett az elektronikusan benyújtott támogatási kérelem elbírálására nyitva álló határidőt egy alkalommal legfeljebb 45 nappal meghosszabbíthatják. A változtatás célja, hogy megkönnyítse az adminisztrációt és figyelembe vegye az egyéni élethelyzeteket is. A tervezetet azzal indokolták, hogy a Magyar Államkincstár nem tudta időben feldolgozni a kérelmeket, mivel az otthonfelújítási támogatások igénylését sokan csak röviddel a benyújtás határideje előtt adták be.

Nyitókép: UfaBizPhoto/Shutterstock

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2023. augusztus 10. 09:00
Ha van ilyen hitel, és a feleség17-én elválik, 18-án férhezmegy, amelyik férj ugyanúgy vállalja a hitelfizetést, akkor ezt nem kell bejelenteni, mert minek. Nyilván fordítva is, ha a férj vállalta a gyereket... Nem kell megzavarni a hivatalt.
budapesti
2023. április 20. 23:22
Ezek a szabályok méltányosak. Így még sajnos azt sem lehet mondani, hogy "csókolózzatok többet, hogy el ne váljatok, mert különben vissza kell fizetni a CSOK-ot". De azért így is csökkent a válások aránya az elmúlt években.
Csigorin
2023. április 20. 22:58
azzal fizettessek ki aki valni akar. aki nem akar valni az miert szivjon a masik miatt aki meg igen?
VakzKommondor
2023. április 20. 22:54
https://www.portfolio.hu/uzlet/20230420/megszolalt-az-aldi-a-lidl-es-a-spar-itt-a-reakcio-a-kormany-legujabb-tervere-610502 Ez már gondolom annak a jele , hogy elkepesztően jól megy a magyaroknak. Szánalmas, és nagyon jól mutatja hogy milyen fontos lenne hogy legyen igazi munkájuk a politikusoknak, mert teljesen fogalmatlanok, ne mindig csak más munkáják basszák el
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!