ENSZ-jelentés: Folytatja atomprogramját Észak-Korea

2018. augusztus 04. 11:01

A világszervezet Biztonsági Tanácsa szerint a kommunista diktatúra olajjal és fegyverekkel is próbál kereskedni, és az atommentesítés a Donald Trumppal való csúcstalálkozó ellenére sem halad.

2018. augusztus 04. 11:01

Továbbra sem állította le atomprogramját, és ezzel megsérti az ENSZ szankcióit Észak-Korea a világszervezet Biztonsági Tanácsának jelentése szerint – írja a BBC.

A pénteken ismertetett, független szakértők által készített jelentés kimondja: Phenjan masszívan növelte az illegális, hajóról hajóra történő olajtermékek transzfereit, emellett külföldi fegyverkereskedelemmel is megpróbálkozott. A jelentés állításait Észak-Korea egyelőre nem kommentálta.

Egy múlt heti, amerikai tisztségviselők által ismertetett jelentésben derült ki az is, hogy az észak-koreai kormány új ballisztikus rakétákat épít, annak ellenére, hogy Kim Dzsong Un Donald Trumppal való találkozója után ígéretet tett a félsziget atommentesítésére. Problémát jelent viszont, hogy a két vezető közti júniusi, szingapúri csúcstalálkozón nem részletezték a denuklearizáció mikéntjét.

Az ENSZ-jelentés a fentiek mellett kimondja: az ország továbbra is ellenszegül az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak, és nem állította le atomprogramját sem. Phenjan a világszervezet szerint könnyű fegyvereket és egyéb haditechnikát próbált eladni külföldi közvetítőkön keresztül Líbiának, Jemennek és Szudánnak is.

Mindezek ellenére az amerikai külügy bizakodó: Mike Pompeo külügyminiszter azt mondta, „optimista” az észak-koreai atommentesítéssel kapcsolatban. „A munka elkezdődött. A félsziget atommentesítésének folyamata ugyanakkor olyan feladat, melyről mindannyian tudjuk, hogy sok időt fog igénybe venni” – mondta a Délkelet-Ázsiai Nemzetek szingapúri találkozója előtt.

Emellett leszögezte, fontos a diplomáciai és gazdasági nyomás fenntartása, hogy elérjék a teljes atommentesítést. Pompeo elmondása szerint ugyanis a szankciók ellenére továbbra is sok észak-koreai dolgozik Oroszország területén, erről pedig Moszkvával is beszélni szeretnének. 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Világpanoráma
2018. augusztus 04. 13:57
Erdogan szankciókat szorgalmaz Trump több miniszterével szemben: https://vilagpanorama.hu/2018/08/04/erdogan-szankciokat-szorgalmaz-trump-tobb-miniszterevel-szemben/
Lotti
2018. augusztus 04. 13:13
A beképzelt Trampli azt hiszi ő a zseni, elintézett valamit. A pufók ovis meg röhögve átejti.
3M..
2018. augusztus 04. 12:23
Állítólag Szaddam rendelkezett atomfegyverekkel, amivel megszegte az ENSZ-szel kötött megállapodását. Szebb Jövőt!
peninsulavaldes
2018. augusztus 04. 11:52
most ezektől mégis mit várunk?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!