Elsivatagosodás Magyarországon?

2019. március 22. 09:20

Földünk vízkészletének csupán 0,007 százaléka van felszínen, vagyis könnyen elérhető, nem túl szennyezett és majdnem azonnal használható.

2019. március 22. 09:20

A Föld vízkészletének csupán 0,007 százaléka van felszínen, vagyis könnyen elérhető, nem túl szennyezett és majdnem azonnal használható. Ezt hívják úgy, hogy hidrológiai James Bond-arány – mondta Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) környezeti fenntarthatóság igazgatóságának vezetője péntek reggel, a víz világnapján az M1 aktuális csatornán.

Az igazgató szerint Magyarországon biztosított a lakosság vízellátása, és ebben jelentős tartalékok állnak rendelkezésre, ugyanakkor például a mezőgazdaságban előfordul vízhiány. Két évvel ezelőtt egy háromhetes aszály több mint 100 milliárd forintos kárt hagyott maga után. A Homokhátság régióban, például, évente 10-15 centiméterrel csökken a talajvíz szintje, ha nem tesznek valamit, akkor ez a régió 15-20 éven belül el fog sivatagosodni – mondta.

„Tehát van vízhiány Magyarországon, s a spórolásnak szükséges, hogy helye legyen” – hangsúlyozta az igazgató, hozzátéve, mivel a víz előállításához energia kell, aki „kidobja” a vizet, tehát nem spórol vele, az az energiát is kidobja. Ráadásul Magyarországon is jelentős problémát okoz a szennyezés, és – az igazgató szerint – ebben az esetben szem előtt kell tartani, hogy egyetlen csepp olaj, akár ezer liter vizet is fogyasztásra alkalmatlanná tehet.

A fejlődő világban a szennyvíz 80-90 százaléka tisztítatlanul jut vissza a természetbe. „Két végén égetjük a gyertyát: az egyik végén egyre kevesebb édesvíz jut egy főre a világban a száraz régiókban, s jellemzően ugyanezen régiókban a szennyvízkibocsátás sokkal nagyobb, mint amit a természet önmagában képes kezelni” – mutatott rá Kőrösi Csaba.

(MTI)

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kohazi
2019. március 24. 12:12
Lehet hogy a tudományos akadémiát be kellene szántani,nem képviseli az ország hosszú távú érdekeit érdekeit.Az akadémia arcai Heller néni T.G.M . ami nevetséges.
kohazi
2019. március 24. 12:05
Minden befolyó vizet meg kellene fogni,és gazdálkodni vele Jóval több viztározót kellene építeni,öntözéses kertészeteket kellene preferálni, és a Duna Tisza csatornát meg kellene építeni a Homokhátságon.
pollip
2019. március 23. 09:19
Pár napos cikk, miszerint az angolok le akarják csökkenteni a vízfogyasztást 100l/ nap/ fő- re. Nem tudni, most mennyi? Különben belátható időn belül ott is gondok lesznek.
Laudaricus
2019. március 22. 21:51
Vissza kéne adni a holtágakat a folyóknak, és ártereket létesíteni – ezek sokkal több vizet tartanak meg, mint ha keskenyítenénk a folyókat (árvízvédelmi töltések) és kiegyenesítenénk. Esetleg újabb víztározókat létesíteni. És persze az Alföldön eszeveszettül erdősíteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!