A svéd kormány lebeszéli az időseket a járvány előli bezárkózásról

2020. október 22. 13:33

A hatóság szerint a viszonylag alacsony fertőzési rátán kívül az is kedvező, hogy az egészségügynek már van tapasztalata a fertőzés kezelésében és nem nehezedik az ellátásra akkora nyomás, mint tavasszal.

2020. október 22. 13:33

A svéd kormány lebeszéli az időseket a koronavírus-járvány előli bezárkózásról, mert jelenleg alacsonyabb Svédországban a fertőzési ráta, mint tavasszal volt, ugyanakkor egyre több öreget visel meg mentálisan az izoláció.

A csütörtökön közölt tanács azért is meglepő, mert Európa országainak többségében szigorítják a ragály elleni intézkedéseket, ám a svéd egészségügyi hivatal úgy ítéli meg, hogy Svédországban nincs a járványnak második hulláma. A skandináv ország tavasszal is kilógott az országok sorából, mivel nem hozott korlátozó intézkedéseket – az idősotthonok lezárásán kívül –, a lakosságra hagyta, hogy önkéntes alapon betartja-e a védőtávolságot, vagy hord-e maszkot. Bár az utóbbi hetekben Svédországban is töretlenül emelkedik a fertőzésszám, még mindig viszonylag alacsony a hányad a – 9,3 milliós – lélekszámhoz képest, összevetve más európai országokkal, amelyekben egyre hevesebben tombol a járvány és szinte naponta dőlnek meg fertőzési, halálozási rekordok.   

Svédországban keddről szerdára 975-tel gyarapodott a bizonyítottan koronavírus-fertőzöttek serege, és heten haltak meg 24 óra alatt a ragály miatt. Ezek a számok jóval alacsonyabbak, mint a tavaszi napi jelentések adatai, viszont magasabbak a nyári regisztrációknál. A svéd egészségügyi hivatal ennek ellenére csupán ugyanazt tanácsolja az időseknek, mint a lakosság többi részének: kerüljék a tömeges összejöveteleket, tartsák a védőtávolságot, és a betegség első jeleit észlelve magukon, maradjanak otthon. A hatóság szerint a viszonylag alacsony fertőzési rátán kívül az is kedvező, hogy az egészségügynek már van tapasztalata a fertőzés kezelésében és nem nehezedik az ellátásra akkora nyomás, mint tavasszal.

(MTI)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DE JÓ
2020. október 23. 02:26
Remélem, van aki még emlékszik Farkasházy úr itt is megjelent tavaszi cikkére, amiben azon jajveszékelt, hogy a kormány oda dobja az ő generációját a vírus martalékául, mert így az olcsóbb, meg az egyszerűbb. Ekkor más ellenzékiektől is folyamatosan azt lehetett hallani, hogy a kormány csökkenteni akarja a nyugdíj terheket, és most meg fog szabadulni a nyugdíjasoktól. De a miénknél rosszabb és manipulált halálozási statisztikájú svéd modellről sem Farkasházy úrtól, sem az elvtársaitól soha nem lehetett hallani egy rossz nyikkot sem. Mert az liberálisan rossz. És az már jó. --- De jó, hogy nem ők kormányoznak !!!
NTLLK
2020. október 22. 19:53
...a temetők meg üresek!...
certus
2020. október 22. 17:50
Érvényben van még a protokoll az ellátást kapók életkori határáról?
Falfirka
2020. október 22. 17:22
persze. kell a hely és a pénz az új svédeknek. undorodom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!