Horvátország Bradley gyalogsági harcjárműveket vásárol az Egyesült Államoktól

2022. január 26. 17:59

89 darabot, összesen 145,3 millió dollárért.

2022. január 26. 17:59
null

Horvátország 89 darab M2A2 ODS Bradley gyalogsági harcjárművet vásárol az Egyesült Államoktól 145,3 millió dollár (46,2 milliárd forint) értékben - jelentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő szerdai sajtótájékoztatóján. Az ügylet összértéke 196,4 millió dollár, Amerika támogatása ebből 51,1 millió dollár, ami azt jelenti, hogy Zágrábnak 145,3 millió dollárt kell fizetnie a harckocsikért.

A horvát kormányfő kiemelte: ezért az összegért 62 gyalogsági harci járművet, 22 pótalkatrésznek szánt harcjárművet és öt kiképzőjárművet kapnak, melyek korszerűsítését a Slavonski Brodban található Djuro Djakovic horvát vállalat végzi majd el. A harcijárművek fegyverzete egy 25 mm-es automata gépágyút, egy 7,62 mm-es géppuskát és páncéltörő rakétákat tartalmaz – mondta. 

A kormányfő hangsúlyozta: az ügylettel – amelyről 2017 óta tárgyalnak Washingtonnal – több stratégiai célt is teljesítettek. Megerősítették a kapcsolatokat az Egyesült Államokkal, csökkentették a harcjárművek árát a korábban megbeszéltekhez képest, és munkát biztosítottak a Djuro Djakovic vállalatnak, amely így széles körű szervizközponttá válhat – húzta alá. Horvátország a NATO-tagságával kötelezettséget vállalt arra, hogy 2026-ig létrehoz egy közepes gyalogezredet, amelyhez a szárazföldi hadseregnek megfelelő felszerelésre van szüksége – szögezte le Andrej Plenkovic.

(MTI)

Borítókép: MTI/EPA/Valda Kalnina

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csjanos
2022. január 27. 12:29
....no csak...mindenki fegyverkezik...ki ellen??
Béna Géza
2022. január 27. 10:17
Hajrá ámerika dübörög az üzlet!!
rollotomasi
2022. január 27. 08:12
Mindig minden balhé végén ez a szög bújik ki a zsákból. Amerika nem akarja elengedni a Szovjetúnió széthullásával az ölébe hullott világuralmi, gazdasági pozíciót. Minden konfliktust ez a törekvés fűt, az amerikai kormányzat, a CIA ennek szellemében működik és ezért kavarja a szart. Ez az elv vezérelte Irak lerohanását, az Irán elleni szankciókat, az arab tavaszt, Afganisztánt, és most az Ukrán balhé is emiatt tört ki, mert amúgy az usa nagy ívben szarna az ukránokra.
malori
2022. január 26. 22:40
A horvátok nem tettek túl rossz róla, de gyártunk nekik is Lynkszet, ha szeretnék. Miután letesztelték a Bradley-ket, aminek erdeményére mi is kíváncsiak vagyunk. Egy teljes és alapos összehasonlító tanulmányt és videót várunk tőlük a két gyalogsági harcjármű teljes és alapos összevetésére.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!