Uniós biztos: Elfogadhatatlan az illegális megfigyelés

2022. február 15. 14:10

„A nemzetbiztonságnak nem lehet teljes mértékben szabad kezet adni” – hívta fel a figyelmet Didier Reynders.

2022. február 15. 14:10
null

Az Európai Unió egyértelműen elítéli, hogy nemzetbiztonsági szervek kommunikációs rendszereket törjenek fel és illegálisan figyeljenek meg embereket, ez elfogadhatatlan – jelentette ki Didier Reynders, jogérvényesülésért felelős uniós biztos kedden Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén.

A politikusok, ügyészek, ügyvédek és újságírók, valamint más személyek és szervezetek kiberbiztonsági programokkal történő megfigyeléséről szóló vitában a biztos hangsúlyozta: a technológia alapvető szerepet játszhat a rendfenntartó hatóságok és az igazságszolgáltatás munkájában, de csakis akkor, ha törvényes keretek között használják.

A nemzetbiztonságnak nem lehet teljes mértékben szabad kezet adni”

– hívta fel a figyelmet.

Hangsúlyozta, hogy bár a nemzetbiztonság kérdése tagállami hatáskörbe tartozik, és a nemzeti kormányok határozzák meg a biztonsági érdekeket, a feljogosított szerveknek működésük során tiszteletben kell tartaniuk az uniós jogot. Hozzátette emellett, hogy „a médiában dolgozóknak szabad munkát kell biztosítani és a szabad ellenzék létezése elengedhetetlen a demokráciához”.

Reynders Magyarországgal kapcsolatban elmondta: a magyar adatvédelmi hivatal vizsgálatot indított a Pegasus kémszoftver állítólagos illegális alkalmazásával kapcsolatban, míg Lengyelországban különbizottság nyomoz az ügyben.

(MTI)

Nyitókép: Mandiner/Hölvényi Kristóf

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2022. február 15. 18:42
Ez hülye. Még a fakebook is lehallgatja a tagjait nemhogy azok akiknek ez az egyik feladata ha szükséges. Vagy arról beszélt, hogy Merkelt és több európai vezetőt lehallgattak az amerikai szolgálatok?
pitypang1125
2022. február 15. 17:35
A balga-Belga.
Alvarez
2022. február 15. 16:31
Na és az illegális bevándorlás?
Madasa Hatter
2022. február 15. 16:00
A nemzetbiztonság minden másnál előbbre való. Nem számít hogy egy EU bürokratának mi a véleménye. Emberi jogok nem játszanak ha hazaárulásról vagy összeesküvésről vagy idegen hatalmak és érdekcsoportok magyarországi térnyeréséről van szó. A nemzetbiztonság érdekében mindent lehet és kell. Elvárom a szolgálatok vezetőitől hogy tegyék a dolgukat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!