EUobserver: A politika mellett a magyar kultúrának is ártott Orbán Viktor

2022. április 04. 12:27

Putyin és Trump módszereiből is átvett elemeket a magyar kormányfő a brüsszeli portál szerint.

2022. április 04. 12:27
null

Orbán Viktor miniszterelnök az alkotmányjog célzott manipulációján keresztül formálta át a magyar politika intézményeit, egyebek mellett a választási rendszert és fordította a közhangulatot egyes kisebbségi csoportok és politikai ellenfelei ellen – olvasható az  EUobserver hasábjain megjelent véleménycikkben. 

Emellett nem szabad szem elől téveszteni, hogy a magyar kormányfő politikai sikereit leginkább annak köszönheti, hogy

a média, valamint a művészeti és kulturális élet kontrollján keresztül uralni tudja a közvéleményt 

– írta Elizabeth Grady, a New York-i Metropolitan Múzeum munkatársa, és Johanna Bankston, az Artistic Freedom Initiative emberi jogi kutatója.

Putyin és Trump módszereiből is átvett elemeket

A szerzők szerint Orbán Viktor Vlagyimir Putyin orosz elnök módszereiből is átvett elemeket, és másik nagy szövetségeséhez, Donald Trump amerikai elnökhöz hasonlóan felismerte, hogy

a kultúra politikai katalizátoraként működhet.

Szerintük a Fidesz részben ennek köszönhetően tudta az EU-s normák betartásának látszatát fenntartva fokozatosan lebontani a magyarországi demokratikus intézmények rendszerét.

Orbán Viktor újraválasztása fontos figyelmeztetés kell, hogy legyen 

A cikk szerint a korábban világszinten is a művészi kreativitás éltető közegeként elismert Magyarország Orbán Viktor hatására egyre inkább bezárul a kormánnyal szembehelyezkedő művészek és alkotók számára. Emellett a szerzők kiemelik, hogy a kormányfő esetleges újraválasztása fontos figyelmeztetésül kell, hogy szolgáljon az EU, az Európai Tanács, valamint az ENSZ számára, hogy szorosan  figyelemmel kell kísérniük a magyar demokratikus intézmények módszeres lebontására irányuló lépéseket.

Nyitóképen Semjén Zsolt és L. Simon László a Magyar Nemzeti Múzeum látványtárában. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MostlySilentObserver
2022. április 06. 08:31
"a média, valamint a művészeti és kulturális élet kontrollján keresztül uralni tudja a közvéleményt." Ja, hogy az összes nyugati országban ez történik, csak ott nem megválasztott politikusok uralnak, hanem a médiatulajok, akik aztán pont leszarják a nép érdekeit, az teljesen oké. Azt értem, hogy Orbán rossz, ergó ugyanazok az eszközei mint Putyinnak, aki szintén rossz, meg akkor már Trumpot is biggyesszük ide, és jegyezzük meg hárommilliomodszorra is, hogy Trump is rossz, és hangsúlyozzuk, hogy ha az egyik rossz, akkor a fenti, példátlanul éles logikát követve, mind rossz. "Szerintük a Fidesz részben ennek köszönhetően tudta az EU-s normák betartásának látszatát fenntartva fokozatosan lebontani a magyarországi demokratikus intézmények rendszerét." "hogy szorosan figyelemmel kell kísérniük a magyar demokratikus intézmények módszeres lebontására irányuló lépéseket." Most akkor a következő években ezt a semmitmondó szart fogják ismételgetni? "demokratikus intézmények lebontása"? Bővebben? Vagy ez is csak a szokásos érzelmi zsarolós duzzogás, hogy "jaj, nézd, hogyan sirunk, ez miattad van. Hát nem látod, hogy sirunk? Ezt neked kell megakadályoznod azzal, hogy olyan döntéseket hozol, ami nekünk jó és neked nagyon nem. Miért vagy szivtelen?" A faszom kivan már ezzel a retorikával. És itt nem egy kisgyerekről beszélünk, hanem az EU-ról, a fenébe is...
confitür
2022. április 04. 20:47
A Magyar kultúrának na Orbán Viktor árt, hanem az EUobserver.
Sany Xepi
2022. április 04. 19:09
A nemzetállamok felszámolásával tényleg nincs kultúra, így, hogy a Fidesz nyert lesz, ha beletörik a tollatok akkor is.
Galerida
2022. április 04. 17:09
Nem tudom ezeknek mi bajuk a kultúrával. Senki nem tiltja meg Shilling feleségének, hogy egyszerre két fütyköst rázogasson művészi módon a színpadon, míg apu pucér seggel nyargalászik fel-alá és hogy Alföldi művész úr kapitális méretű hímvessző tortájának örvendjen a szülinapján! És az igényeseknek a Sass kabarét is ismétlik elég gyakran... Kell ennél több?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!