Megépült az EU határán egy 550 kilométer hosszú kerítés

2022. augusztus 30. 17:34

Litvánia a migrációs nyomásra reagálva jelentette be, hogy megépül, most készült el.

2022. augusztus 30. 17:34
null

„A fizikai akadály elősegíti a határőrök munkáját az illegális migráció megakadályozásában” – fogalmazott hétfő esti nyilatkozatában Ingrida Simonyte litván miniszterelnök.

Litvániának csaknem 680 kilométeres határa van Fehéroroszországgal, és ez az Európai Unió külső határa is egyben. Noha több mint 100 kilométeres szakasza folyókon és tavakon át húzódik.

Vilnius a kerítéssel reagált a migrációs nyomásra

Fehéroroszországból 2020 nyarán és őszén migránsok ezrei próbáltak meg Fehéroroszországból bejutni az EU-ba, főleg Lengyelország, de a balti országok határainál is.

Az EU szerint az egészet a fehérorosz vezetés szervezte meg mintegy válaszul arra, hogy az unió szankciókkal sújtotta a politikai elnyomás miatt az ország vezetőit,

köztük Aljakszandr Lukasenkát is.

Vilnius a migrációs nyomásra reagálva jelentette be a négy méter magas, szögesdróttal védett kerítés építését, ami miatt egyébként emberi jogi szervezetek rendre bírálták a litván kormányt. A kerítés most elkészült.

Lettország is tartós akadályt létesít

Lettország belügyminisztériuma ugyanakkor a nap folyamán jelentette be, hogy a Fehéroroszországgal közös határán tartós akadályt létesít, amelynek építési munkálatai már meg is kezdődtek. Az érintett határszakasz 70 százalékát már megtisztították a fáktól és bozótostól. 

A rigai vezetés szerint

szerződést kötöttek csaknem 150 kilométer hosszú kerítés építésére, amelyhez járőrutak, őrtornyok, gyalogos átkelők és egyéb létesítmények is tartoznak majd. 

A tervek szerint a lett határ megerősítésének projektje 2024 végére lesz teljesen készen, míg a kerítés felhúzásával az év februárjára végeznek. Gyorsmegoldásként Lettország korábba a kritikus határszakaszokra többrétegben, szögesdrót tekercseket helyezett el.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Jánisz Papanikosz

 

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2022. augusztus 31. 13:23
Ez a Gétzy Getzy Juniogetzyje. Vagy Getzyjunioja. A Hun kerítés rasszista. A zsidó kerítés humán A lengyel barátságos., Az amy kellemes A litván érdekes. i tako daljeje.
csulak
2022. augusztus 31. 10:32
nekik szabad, nem buntetik oket, sot penzt is adnak nekik ! Ennyit a Pruszeli jogallam cirkuszbol !
olajfa1
2022. augusztus 31. 10:25
Nofene! csak neeeem?... MINTHA EDDIG AZT MONDTÁK VOLNA A LIBBANT "EURÓPAIAK" HOGY "NINCS SZÜKSÉGE EURÓPÁNAK KERÍTÉSRE"!!!
u.cserkész
2022. augusztus 31. 10:09
Ezeket a baltiakat ki kell zárni a demokratikus országok soraiból. Egyrészt a kerítés szörnyű dolog, mert pl. a nyúl, vagy a róka neki szalad és megsérül. Másrészt csak az ukrán (fehér) illegális bevándorlót engedi át, a barna bőrűeket nem, tehát nagyon rasszista. (Mert én átlátok a szitán.) :-))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!