Otthonában, hospice-ellátásban ápolják Jimmy Cartert

2023. február 19. 07:39

A 39. elnök minden idők legmagasabb kort megért amerikai elnöke.

2023. február 19. 07:39
null

Otthonában részesítik hospice-ellátásban Jimmy Cartert, az Egyesült Államok 39. elnökét, minden idők legmagasabb kort megért amerikai elnökét – közölte a Carter Center szombaton.

A Jimmy Carter által alapított civil szervezet közösségi médiában megjelent közleménye szerint a veterán politikus döntött úgy, hogy

Kiemelték: az elnököt egészségügyi személyzet veszi körül; családja is vele van, amelynek tagjai megköszönték az aggódást, de megértést és a magánélet tiszteletben tartását kérik.

Kicsoda Jimmy Carter?

Jimmy Carter a demokrata párt színeiben az 1976-os választáson, Gerald Ford hivatalban lévő elnök legyőzésével vált az Egyesült Államok 39. elnökévé. 1980-ban Ronald Reagannel szemben maradt alul az elnökválasztáson, ezt követően alapította feleségével közösen a demokrácia és emberi jogok népszerűsítésével foglalkozó Carter Centert.

Munkásságáért 2002-ben megkapta a Nobel-békedíjat.

Elnöki időszaka előtt, 1971 és 1975 között Georgia állam kormányzója volt. Máig szülővárosában, egy georgiai kistelepülésen, Plainsben él, szintén ott született feleségével. Tavaly októberben ünnepelte a 98. születésnapját.

(MTI)

Nyitókép: Jimmy Carter volt amerikai elnök az egészségügyi állapotáról tart sajtótájékoztatót az atlantai Carter Központban 2015. augusztus 20-án. A 90 éves Carter egy héttel ezelőtt jelentette be a nyilvánosság előtt, hogy rákja van, amely a májáról átterjedt szervezetének más részeire is.
MTI/EPA/Erik S. Lesser

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyugyesz
2023. február 19. 12:57
A kedvenc elnököm Jefferson Davis után. Ha beszélhetünk amerikai erkölcsökről, tartásról, értékrendről - azt ő mind megtestesítette. Ő egy Margaret Mitchell szerinti lovag, jó gazda. Egy letűnt kor embere, amikor még hittünk Amerikában.
Senki Alfonz
2023. február 19. 12:48
Vagyis bekerült egy temetőelőkészítő home office tanfolyamba!
Lotti
2023. február 19. 12:07
Tisztességes ember. Ezért aztán gyenge, sikertelen politikus lett....
basti64
2023. február 19. 11:13
Jimmy Carter az USA szempontjából egy balszerencsés elnök, aki 1977-ben zseniális érzékkel alkotója volt a Camp David-i békének Egyiptom és Izrael között, de hivatali ideje alatt a Szovjetunió bevonult Afganisztánba pár nappal azután, hogy Brezsnyev Bécsben puszilgatta Cartert jobbról-balról. A végsö csapást Carterra az iráni iszlám forradalom mérte, amikor a csöcselék elfoglalta a teheráni amerikai nagykövetséget és a munkatársait 444 napig tartotta fogva. Carter egy kommandóakcióval megpróbálta kiszabadíttatni öket, de a terv végrehajtása dugába dölt. Reagan óriási többséggel gyözött. Ezután Carter mind a mai napig, amíg egészségi állapota engedte, szociális programokat támogatott, találkozott pl. Kim Ir-szennel és hazahozott egy halom amerikai foglyot; ahol konfliktusokban segíteni tudott, odament. és tárgyalt. Hivatali ideje alatt került vissza a Szent Korona Magyarországra. 1993-ban feleségével Rosalynnel egy csapat építömunkással többek között Magyarországon járt és saját kezüleg !!! épített velük több szociális könnyüszerkezetü házat. Majdnem hanyattestem, amikor Vácott egy barkácsboltban elöttem szolgálták ki, vett egy fürészgépet. Sajnos akkor még nem volt okostelefonom. De ha meghal, meggyújtok érte legalább egy gyertyát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!