Kína mesterséges intelligenciával tervezne hadihajókat

2023. március 13. 10:17

A mérnökök közel egy évnyi munkáját egy nap alatt végezte el az algoritmus.

2023. március 13. 10:17
null

Egy, a kínai hadsereg által finanszírozott kutatócsoport közleménye szerint az általuk fejlesztett mesterséges intelligencia (AI) példátlan gyorsasággal és pontossággal volt képes megtervezni egy hadihajó egész elektromos rendszerét.

A Kínai Hajótervezési és Kutatási Központ csapata szerint a mesterséges intelligenciának

körülbelül egy nap alatt sikerült elvégeznie azt a munkát, amelyhez a mérnököknek közel egy évre van szükségük.

Tekintettel a modern hadihajók méretére és összetettségére a hibák elkerülhetetlen részei a tervezési folyamatnak és ezek felfedezése és kijavítása rengeteg időt vehet igénybe – írta a South China Morning Post. Amikor azonban a csapat által fejlesztett AI-t tették próbára több mint 400 feladattal, akkor

a program 100 százalékos pontosságot ért el.

Luo Wei, a központ vezető mérnöke elmondta, hogy a fő terület, amely hátráltatja a hadihajók gyártását az a tervezés és nem az építési kapacitás hiánya. Ez egy időigényes folyamat, amely a hadsereg reményei szerint hatékonyabbá válhat az AI használatával, ezért támogatja a kutatást – tette hozzá. 

A fejlesztők elismerték, hogy az AI-nak van még hova fejlődnie, de már most is készen áll arra, hogy növelje a hadihajók tervezésének sebességét.

A kínai haditengerészet bővülése egyre jobban aggasztja az Egyesült Államokat is. Carlos Del Toro amerikai haditengerészeti miniszter múlt hónapban azt nyilatkozta, hogy:

Del Toro megjegyezte, hogy a kínai repülőgép-hordozó flotta továbbra is kisebb lesz, mint az amerikai, de felhívta a figyelmet arra, hogy a kínai hadihajók többsége új és a legfejlettebb technológiával felszerelt, míg az amerikai haditengerészeti flotta nagy része közel áll az élettartamának a végéhez. „Ez valós fenyegetést jelent” – mondta.

Nyitókép: Xu Wei / XINHUA / Xinhua via AFP

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dr. Greta Grünberg
2023. március 26. 15:12
A mérnököknek leáldozott, inkább a dzsendertudományokba érdemes fektetniük a fiataloknak.
Best retards
2023. március 16. 16:21
"Mindig csak a saját véleményem érdekelt" Ezek szerint a finite element methodot is te találtad fel az angoloknak. A "kutató központ"-ot pedig egybeírják, már a hetvenes években is egybeírták.
röviden
2023. március 13. 13:33
A hadihajógyárat egybe kell írni, különben nem hadihajókat gyártana egy gyárban, hanem akármit egy hadihajón.
fenris
2023. március 13. 13:01
Amerika nem szeret csak úgy leselejtezni dolgokat, ha szét is lehet lövetni egy távoli háborúban... az amcsi hadihajók elöregedése így nem túl jó hír Kína és a világ számára..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!