Mutatjuk, hány évet kaphat Bagdy Emőke fiának gyilkosa

2023. október 25. 10:44

Ugyan csak két hete volt szabadlábon, minden bizonnyal kénytelen lesz hosszú időre börtönbe vonulni Yaaliyah Ezekiel Jackson.

2023. október 25. 10:44
Yaaliyah Ezekiel Jackson, Bagdy Emőke fiának gyilkosa
Szilvay Gergely

Több késszúrással megölték Bagdy Emőke fiát Amerikában, az arizonai Phoenixben – írta lapunk kedd késő este. Az 53 éves teológust édesanyja állítása szerint nyereségvágyból gyilkolták meg. Az elkövető egy 18 éves afroamerikai férfi, Yaaliyah Ezekiel Jackson, aki két hete volt szabadlábon, és másodfokú gyilkossággal vádolják (second degree murder). 

Az Amerikai Egyesült Államokban tagállamonként változik a büntetőjog, kivéve a szövetségi szint számára fenntartott bűncselekményeket. A legtöbb tagállamban azonban megkülönböztetnek első- és másodfokú gyilkosságot. Legelőször Pennsylvania tett így 1794-ben. Három tagállam, Florida, Minnesota és Wisconsin büntetőjoga ismeri a harmadfokú gyilkosságot is. Meg szokták különböztetni úgyszintén a szándékos és nem szándékos emberölést is.

Az elsőfokú emberölés (first degree murder) az előre megfontolt szándékkal elkövetett, eltervezett gyilkosság. Gyakran elsőfokú gyilkosságnak számít a más bűncselekmény, például rablás közben elkövetett, előre el nem tervezett gyilkosság is (felony murder). 

A másodfokú emberölés (second degree murder) olyan szándékos emberölés, amit nem terveztek el előre, azaz hirtelen ötletből, felindulásból követik el.

Ezt is ajánljuk a témában

Arizonában az elsőfokú emberölésért járhat akár halálbüntetés is, vagy életfogytiglani börtönbüntetés a  feltételes szabadságra bocsátás lehetősége nélkül, illetve életfogytiglani börtönbüntetés a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségével 25 év után. A másodfokú emberölésért 10-22 év börtön jár. Bagdy Emőke fiának gyilkosát ezzel gyanúsítják. Az arizonai büntetőjog ismeri még a „sima” emberölés fogalmát (manslaughter), amelyért 3-12 és fél év börtön járhat, illetve a gondatlanságból elkövetett emberölést (negligent homicide), amelyért 1-8 év börtön jár.

Tekintve, hogy a gyilkos büntetett előéletű, és épp feltételesen volt szabadlábon két hete, szigorúbb büntetésre számíthat. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
repulok
2023. október 25. 18:49
Fiam cserediákként volt kint Louisianában. A gimiben 40% feka volt. Nem volt tanácsos az utcán egyedül flangálni, mert akit elkaptak, azt szekálták.Szerencsére volt egy 100 kilós csaj, aki bevédte őt, mert a gang le akarta húzni a zsebpénzét. Egy-két dollárért is bunyó volt...
KBA98
2023. október 25. 16:59
Évek? Ugyan már! Majd előtte is térdelni fognak a nagy focisták!
BBrutus
2023. október 25. 16:41
Afroamerikai? Ugyan már! NIGGER !!
blackpuli
2023. október 25. 16:31
Nekem felettébb visszatetsző egy haláleset kapcsán ez a "mutatjuk"-ozás. Biztos vagyok benne, hogy nem Szilvay Gergely adta a címet. Nem lehetne legalább kegyeleti okokból eltekinteni ezektől a szenzációhajhász címadásoktól? Ezek a címek ledegradálják az olvasót. A legtöbbünk itt normális hírfogyasztó, nem mások fájdalmán és tragédiáján csámcsogó nyomorult.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!