Sivatagi mészárlás: újabb részletek arról, hogyan csapott le egy fesztiválra, ejtett túszokat és gyilkolt a Hamász

2023. október 09. 07:02

Egy fiatal nő halottnak tettette magát, amíg megérkeztek az izraeli erők.

2023. október 09. 07:02

Megírtuk: az Izraelre rontó Hamász-erők egy zenei fesztiválra is rátámadtak, a mészárlás után több mint 260 holttest hevert a helyszínen.

Ezt is ajánljuk a témában

Most újabb részletek láttak napvilágot. A rakétázás reggel fél hét körül kezdődött, mondta Tal Gibly szemtanú az esetről a CNN-nek. Harminc perccel később ő és több száz másik, izraeli zenei fesztiválon részt vevő ember rohant szét a sivatagban, amikor gázai fegyveresek tüzet nyitottak rájuk.

A „legkoordináltabb és legsúlyosabb támadás Izrael ellen”

Mint kiderült, a támadás csak egyike volt azon helyszíneknek, amelyeket támadás ért szombat reggel. Az akció a Hamász által valaha végrehajtott legkoordináltabb és legsúlyosabb támadás Izrael ellen, írják.

Szabályos mészárlás kezdődött a sivatagban: a Zaka izraeli mentőszolgálat elmondása szerint később legalább 260 holttestet találtak a fesztivál helyszínén.

 Néhány résztvevőt túszul ejtettek, a közösségi médiában közzétett videókon pedig látható, amint fegyveres fogva tartóik elragadják őket, írják.

Más forrásokból kiderült: a Gázai övezetből Izraelre kilőtt rakéták után nem sokkal a Hamász harcosai jelentek meg a közelben, hogy megtámadják a fesztiválozókat, illetve a közeli településeken élőket: gyilkoltak és túszokat ejtettek. Hamász-terroristák érkeztek furgonokkal, katonai egyenruhába öltözve. A fesztiválozók megpróbáltak elmenekülni:

rohantak a sík, sivatagi terepen, hogy az autóikba üljenek és elhajtsanak, de mindenhol fegyveresekkel teli dzsipek voltak, amikből az autókat és a menekülőket lőtték, 

derül ki a BBC összefoglalójából.

A Reutersnek nyilatkozó szemtanú el akart hajtani az autójával, amikor egy másik kocsi belerohant. Egy fiatal férfit ült a másik autóban, aki azt mondta neki és a barátjának, hogy szálljanak át az ő kocsijába. Estherék így tettek, majd 

a fiatal férfit valaki közvetlen közelről lelőtte. 

A nő is halottnak tettette magát: addig feküdt mozdulatlanul az autóban, amíg az izraeli katonák ki nem mentették. A helyszínen készült felvételek szerint a fesztivál területén nagyon sok összeroncsolódott, kiégett autó maradt.

Nyitókép: Képernyőmentés, BBC-videó 

 

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I feel the earth move under my feet
2023. október 09. 11:32
Azt hiszem, itt az ide éles lőszert , tartalék tárakat osztani a határőröknek és parancsba adni: Először lő, utána kérdez!
Majdmegmondom
2023. október 09. 09:03
Most aztán vagy 20 évre elegendő film ötlet születik az amerikai hősökről, ahogy védik a demokráciát kis repülővel Ukrajnát és Izraelt összekötve... Jó lenne már, ha végre ott történne valami és nem mindig itt!
billysparks
2023. október 09. 08:42
Morzsi Egy online műsorban Márki-Zay azt fejtegette, hogy milyen fontos neki a bevándorlók kényelme. "Az a legfontosabb dolog, hogy azok az emberek, akik (...) ide érkeznek hozzánk a Kárpát-medencébe, ebbe a kis országba, érezzék jól magukat" – fogalmazott. Úgy vélte, hogy a migránsok 1-2 generáció alatt „magyarrá válnának”. Egy másik nyilatkozatában pedig arról értekezett, hogy nem látja semmiféle kockázatát a bevándorlásnak. A legnagyobb veszélyt én nem abban látom, hogy itt tömegével jönnének a migránsok, hál' istennek nem ismerek senkit, akit bántottak volna. Azaz, Márki-Zay szerint a migránsok nem bántanak senkit.
billysparks
2023. október 09. 08:41
Genusnextgen 2023. október 09. 07:59 Ezért nem kérünk az orbán-migránsokból Buksikák. Még csak az hiányzik, hogy itthon is elkezdjék a szabadságharcukat. Morzsi! Donáth Anna a Momentum EP-képviselője nagyjából fél éve, tavaly decemberben egy interjúban uszított a határzár ellen. Akkor azt mondta, hogy a kerítés önmagában nem megoldás a határvédelemre. Karácsony Gergely pedig szintén tavaly buktatta le a magyar baloldalt, amikor azt mondta, Hadd legyek őszinte: ezzel nem tudunk választást nyerni. A menedékkérők emberi jogait biztosítani morális kötelességünk és a programunk része, de nem fogjuk rányomtatni a választási plakátjainkra. Erről a főpolgármester, akkor még baloldali miniszterelnök-jelöltként beszélt a Die Zeit német lapnak adott interjújában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!