A román szenátus is elutasította az erdélyi magyar autonómiatervezeteket

2023. december 29. 12:52

Csak az RMDSZ támogatta a tervezetet.

2023. december 29. 12:52
Románia, zászló

A román képviselőház után a szenátus is elutasította pénteki plenáris ülésén az erdélyi magyar autonómiatervezeteket, amelyeket Zakariás Zoltán és Kulcsár-Terza József RMDSZ-listán mandátumot szerzett parlamenti képviselők kezdeményeztek. A kétkamarás román parlament felsőháza – a képviselőházhoz hasonlóan – sürgősségi eljárással tárgyalta a három autonómiatervezetet.

A plenáris ülést hibrid formában tartották, a jelen nem lévő szenátorok online csatlakoztak és szavaztak. Elsőként Székelyföld autonómiastatútuma szerepelt napirenden, melyet a magyar nemzeti közösség kulturális autonómiastatútuma és a nemzeti közösségek kulturális autonómiáját szabályozó kerettörvény tervezete követett.

A szenátorok a jogszabálytervezetek elutasításáról szavaztak,

valamennyi román párt az elutasítás mellett voksolt,

csupán a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) honatyái támogatták szavazataikkal a tervezeteket.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Mandiner Archív

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
free-1
2024. január 13. 11:20
Sztálin megteremtette a Magyar Autonóm Tartományt Székelyföldön. Szégyen! Románia= kisebbségek pusztítása. Németországnak valutáért eladták a szászokat így lett pl. Brassóból a "román középkori építészet gyöngyszeme", a történelemhamisítás a román identitás egyik tartópillére, amihez a MTA és a MSZMP is mindvégig asszisztált), a zsidóságért Izrael fuzetett gyárak/üzemek építésével, mint pl: csirkefeldolgozó üzem megépítése 400 fős zsidó ember kivándorlási engedélyéért cserébe, ez nem vicc, hanem tény!). Megoldás: 1. min. déltiroli autonómia Székelyföldnek és Partiumnak 2. Addig minden olyan retorika megengedett a szólásszabadság nevében amit Kis-Románia 1918-ig megengedett magának Magyarországgal szemben, mert ha nekik lehetett akkor azt nekünk is lehet. Összefoglalva: az önrendelkezési jog és a szólásszabadság joga nem csak 1918-ig volt érvényben hanem az ma is nemzetközileg elismert jogok ...ezt illene tudniuk a román Igazságügyi Minisztériumban és a román Alkotmánybíróságon is!).
lájkbajnok
2023. december 29. 15:57
A szuverenitásvédelem felülírja az autonómiát.
nemecsekerno_007
2023. december 29. 14:24
Moldova.
Galsó Atya
2023. december 29. 14:11
Nyalják ki a Schengem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!