Fellebbezett a finn főügyész – a Legfelsőbb Bíróságon folytatódhat Päivi Räsänen pere

2024. január 13. 18:49

A finn képviselőnő kész a szólás és vallás szabadságát akár az Emberi Jogok Európai Bíróságán is megvédeni.

2024. január 13. 18:49

Két felmentő bírói ítélet után a finn főügyész úgy döntött, hogy fellebbez Päivi Räsänen ügyében a Legfelsőbb Bírósághoz – számolt be a Hetek.

A lap felidézte, hogy a képviselőnő elleni „jogi hadjárat” már ötödik éve tart azért, mert 

nyilvánosan kiállt a házassággal és családdal kapcsolatos bibliai igazságok mellett

A Hetek hozzátette, hogy az ügyben eljáró 6 bíró egyike sem talált semmi törvénybeütközőt a képviselő szavaiban, posztjaiban, műveiben. A finn főügyész ennek ellenére hajthatatlan a köznyelvben csak Biblia-perként emlegetett ügyet illetően.

Päivi a döntés hallatán kijelentette, hogy nagyon meglepte a főügyész lépése, ám készen áll arra, hogy a szólás és vallás szabadságát nem csak a Legfelsőbb Bíróságon, de akár az Emberi Jogok Európai Bíróságán is megvédje – írt a lap.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, az előző két bírósági döntés előtt magyarok ezrei demonstráltak Budapesten a finn nagykövetség épülete előtt.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva / AFP

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Chardonnay99
2024. január 14. 12:18
Szép is a szólás - és véleményszabadság. Kíváncsi lennék, ha hasonló idézetet a Koránból említettek volna, akkor is perelt volna a főügyész?
palicsi-2
2024. január 14. 06:05
Ez a Finnország az, ahol olyan csodálatos az oktatás? Látom. Isten őrizz, hogy nálunk is ilyen "csodálatos" legyen az oktatás!
figyelő4322
2024. január 13. 21:18
Nekem, aki egy kommunista diktatúrába 'született bele,' érdekes ez az egész ügy. Ha jól emlékszem, még talán a Kádár- rendszer alatt sem börtönöztek be embereket, mert a Bibliát idézték... Persze akkoriban nem volt szólás- és sajtószabadság, úgyhogy a komcsik által ellenőrzött sajtóban ehhez hasonló eleve nem is jelenhetett meg. És mégis: egy modern EU országban, ahol állítólag a szabadság tombol, az ügyész CENZÚRÁT akar, és büntetést kér egy Biblia- idézetért! Mit is mond ez Finnországról, és az ott uralkodó jogrendszerről, valamint a jövőről?
lájkbajnok
2024. január 13. 21:18
A többnejűséget sem szabad propagálni, mert ellenkezik az alkotmánnyal. Mind a keresztény (bibliai), mind a muszlim vallási nyomulást be kell fejezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!