Andrzej Duda hisz az erős lengyel-amerikai szövetségben

2024. február 11. 20:08

A lengyel elnök felidézte, hogy a tavaly novemberig nyolc éven át hivatalban lévő PiS-kormány idején a GDP 4 százalékára növelték Lengyelország védelmi kiadásait.

2024. február 11. 20:08
Andrzej Duda

Erős lengyel-amerikai szövetségre van szükség, függetlenül attól, hogy éppen ki kormányoz Varsóban és Washingtonban – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök vasárnap, azokra a lengyelországi bírálatokra reagálva, amelyek Donald Trump volt amerikai elnöknek a NATO-tagországokat érintő friss megjegyzéseit kísérték.

Varsóban a kormánypolitikusok éles kritikáját váltotta ki Trump azon szombati kijelentése, miszerint az Egyesült Államoknak nem kell megvédenie azokat a NATO-tagországokat, amelyek nem teljesítik a védelmi kiadások szövetség által elvárt szintjét.

A volt amerikai elnök szavaira vasárnap az X közösségi felületen reagálva Donald Tusk lengyel kormányfő felidézte Andrzej Duda korábbi kijelentését, miszerint Trump „betartja ígéreteit”. A bejegyzésben Tusk egyúttal úgy értelmezte Trump szombati beszédét, hogy a legesélyesebb amerikai republikánus elnökjelölt

biztatni fogja Oroszországot a NATO-tagállamok megtámadására”.

Andrzej Duda az X-en hangsúlyozta: a lengyel-amerikai szövetségnek erősnek kell lennie, „függetlenül attól, ki van jelenleg hatalmon Lengyelországban és az Egyesült Államokban”.

Hozzátette: ő maga „mindig is ebben a szellemben cselekedett és fog cselekedni, tiszteletben tartva minden amerikai partnert”.

Duda szerint nem szolgálja sem Lengyelország gazdasági érdekeit, sem az ország biztonságát, ha „megsértik az amerikai politikai színtér egyik felét”. Az elnök felidézte azt is, hogy a tavaly novemberig nyolc éven át hivatalban lévő PiS-kormány idején a GDP 4 százalékára növelték Lengyelország védelmi kiadásait.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: SIMON MAINA / AFP

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gintonic68
2024. február 12. 10:00
Higgyél Duda, hisz az usa ukrajnát is megvédte...
CubaLibre
2024. február 11. 23:44
Ha Sztálin és az oroszok nem mentik meg őket, ma valószínűleg már egy lengyel sem élne....így érdemes tenni értük bármit is....
Forgalmazó
2024. február 11. 22:52
Olyan hülye vagy te polák mint egy seggg!
kálmi
2024. február 11. 22:51
Rá is fáztok. Amerikai gyarmattá és támaszponttá váltok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!