Egyre értelmetlenebb a svájci Ukrajna-béketárgyalás

2024. május 06. 10:40

Sem Oroszország, sem Kína nem tervez részt venni rajta.

2024. május 06. 10:40

Nyitókép: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az Euractiv arról írt, hogy a júniusi ukrajnai békecsúcstalálkozó előkészítése során továbbra is aggályos, hogy a megbeszéléseken sem a globális dél, sem Kína nem tervez részt venni.

Mint ismert, a jövő hónapban Svájc ad otthont annak a magas szintű nemzetközi csúcstalálkozónak, amelynek célja, hogy felvázolja az ukrajnai béke érdekében tett jövőbeli erőfeszítések ütemtervét, és amelyre várhatóan 160 nemzeti küldöttséget hívnak meg.

Hangsúlyozták, 

a luzerni csúcstalálkozónak diplomáciai súlya lehet, 

mivel a G7 vezetői, köztük Joe Biden amerikai elnök, a csoportosulás olaszországi találkozója után, tiszteletét teheti az értekezésen.

Az Euractiv megjegyezte, hogy a tárgyalások alapja várhatóan Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 10 pontos békeformulája lesz. De számos egyéb ukrajnai béketerv is szerepet kaphat – tették hozzá. 

Ismertették, Ukrajna előirányozza, hogy Oroszország minden csapatát vonja ki az ország területéről, helyreállítja a területi integritását, szabadon engedi az összes hadifoglyot és deportáltat, valamint megbünteti a háborús bűnökért felelős személyeket.

Oroszország azóta megismételte minimális követeléseit, amelyek között szerepelt Ukrajna demilitarizálása és semleges státusza, valamint területének Oroszországnak való átengedése. Kijev számára ezek a feltételek a megadással érnének fel – írta a lap.

Ferenc pápa is meghívást kapott

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, Svájc Ferenc pápát is meghívta a június 15-16-án a Burgenstockban tartandó globális békecsúcsra. 

Ukrajinszka Pravda idézte Viola Amgerd svájci elnököt, aki a napokban korábban találkozott Ferenc pápával. Elmondta, az ukrajnai háborúról és a világ más konfliktusos helyeiről beszélgettek. „

A Vatikán nagyon pozitívan áll a békekonferenciához” 

– hangzott el.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:48
🍓 ️ ­­­I­­g­­­a­z­­i n­­i­­­m­­­f­­­o­­m­á­n­i­­á­­k­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Vladiszláb
2024. május 07. 04:42
Összeülnek a nácik szponzorai kvaterkázni.
Akitlosz
2024. május 06. 19:48
Korai még tárgyalni. Ukrajna még túl nagy.
5m007h 0p3ra70r
2024. május 06. 19:42
Zelenszkij majd megvitatja magával. A végén pedig állva megtapsolja saját magát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!