Trióban az Egyenlőségért – Balázs János, Kállai Ernő, Lakatos György és tanítványaik jótékonysági hangversenye

2016. február 29. 10:47

A rendhagyó jótékonysági hangverseny három kiemelkedő művész összefogásából jön létre, akik együtt, ebben a formában, most először lépnek a közönség elé. Balázs János többek között Liszt Ferenc és Junior Prima díjas zongoraművész, Kállai Ernő szintén Junior Prima díjas hegedűművész, valamint Lakatos György, a New York-i Carnegie Hall-ban megrendezett American Protégé Nemzetközi Zenei Verseny felnőtt korosztályának és legjobb előadója kategóriának abszolút nyertese az elfogadás, a példamutatás és a gyökereikhez való visszatérés fontosságának jegyében hívja életre az egyedülálló fellépést.

2016. február 29. 10:47

Trióban az Egyenlőségért: Balázs János, Kállai Ernő, Lakatos György és tanítványaik jótékonysági hangversenye az Ökumenikus Segélyszervezet javára.

Balázs János

A ma már többek között Liszt Ferenc, és Junior Prima díjas zongoraművész komoly zenei háttérrel rendelkező családból származik. Ezért szinte egyenes út vezetett 2002-ben, az akkor 14 éves Balázs Jánosnak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Különleges Tehetségek Osztályába, ahol Keveházi Gyöngyinél és Gulyás Istvánnál tanult, majd ezt követően Dráfi Kálmán tanítványa lett. A ma már egyéni zenei látásmóddal és kiemelkedő technikai kvalitással rendelkező művész az évek folyamán számtalan telt házas hangversenyt adott éppúgy külföldön, ahogy Magyarországon is. Tudását a Snétberger Zenei Tehetség Központban negyedik éve oktatja az érdeklődő, leginkább roma fiataloknak. Gyerekkora óta példaképének tekinti Cziffra Györgyöt, ezért 2016 februárjában egy nagyszabású fesztivál keretében mutatja be a híres zongorista életét a szakma legnagyobbjainak közreműködésével. 

További információk: Balázs János honlapja

Kállai Ernő

Kállai Ernő 6 éves korában kezdte komolyzenei tanulmányait a Szent István Gimnáziumban, majd 11 évesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Különleges Tehetségek Osztályába, ahol Csontha Andrásnak, az Operaház koncertmesterének, és Perényi Eszternek volt a növendéke. Már gyerekként is sokat koncertezett külföldön, de az igazi áttörés 16 éves korában történt, amikor felvételt nyert a Perlman Music Programra New York-ba, Itzhak Perlman 6 hetes mesterkurzusára, ahova a több száz jelentkezőből évente 2-3 tehetséget vesznek fel csupán. Kimagasló adottságának köszönhetően, 2004-2006-ig minden évben visszatérhetett a képzésre, 2006-ben pedig Itzhak Perlman saját maga hívta meg a New York-i Juilliard School of Music egyetemre, ahol négy évet tölthetett el ösztöndíjasként. Itt szerezte meg a diplomáját is 2012-ben, s ugyanez az év meghozta számára a Junior Prima díjat is. Az elmúlt években tovább bővítette a portfólióját mind hazai, mind külföldi fellépésekkel.

Lakatos György – a hangverseny művészeti vezetője

A művész 8 éves kora óta hegedül. Többgenerációs zenész családban született, édesapja hegedűs, az ország egyik legismertebb prímása, édesanyja zongoraművész, mégsem zenei pályára szánták a fiukat. Ezért egyáltalán nem volt természetes, amikor kitartó munkájának és kimagasló kvalitásának köszönhetően, 12 évesen felvették a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia előkészítő tagozatára, ahol először Kiss András, majd Szenthelyi Miklós tanítványa volt. 2013-ban indult a New Yorkban megrendezett American Protégé Nemzetközi Zenei Versenyen, ahol felnőttek között az első díjat és a legjobb előadónak járó oklevelet is megszerezte. Ezután, 2013. május 27-én telt házas koncertet adott a Carnegie Hallban, ahova a világverseny után elsőként hívták meg, és ahol egy Paganini-capricciót játszott. Jelenleg a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium kamarazene és hegedű főtárgy tanára, valamint, negyedik éve oktatja ezeket a tantárgyakat a Snétberger Zenei Tehetség Központban is. Mindezen túl, napjainkban is számtalan hazai és nemzetközi koncertmeghívásnak tesz eleget.

Trióban az Egyenlőségért – hangverseny

A rendhagyó jótékonysági hangverseny három kiemelkedő művész összefogásából jön létre, akik együtt, ebben a formában, most először lépnek a közönség elé. Balázs János többek között Liszt Ferenc és Junior Prima díjas zongoraművész, Kállai Ernő szintén Junior Prima díjas hegedűművész, valamint Lakatos György, a New York-i Carnegie Hall-ban megrendezett American Protégé Nemzetközi Zenei Verseny felnőtt korosztályának és legjobb előadója kategóriának abszolút nyertese az elfogadás, a példamutatás és a gyökereikhez való visszatérés fontosságának jegyében hívja életre az egyedülálló fellépést.

Az est folyamán hallható lesz a Lakatos György növendékeiből alakult kamarazenekar is olyan fiatal tehetségekkel, mint Váradi Gyula, aki a 2014-es Virtuózok című műsorban szerepelt kiemelkedő teljesítménnyel, Ónodi László, a II. Rados Dezső Budapesti Hegedűverseny aranydíjasa, és Sztojka Zoltán, Mága Zoltán hegedűművész szimfonikus zenekarának egyik legfiatalabb tagja. 

A művészek célja, hogy emléket állítsanak a 135 éve született Bartók Bélának, a 130 éve elhunyt Liszt Ferencnek, és a 10 éve eltávozott Ligeti Györgynek, emellett egykor az épületben tanító Weiner Leó és Dohnányi Ernő korszakalkotó munkássága is nagy hangsúlyt kap majd. Valamint szeretnék felhívni a társadalom figyelmét az integráció és a tehetséggondozás fontosságára is. „Művészi-tanári munkásságunk során számtalan rendkívül tehetséges, részben roma származású fiatallal találkozunk. Hisszük, hogy a zene erejével lebonthatók a velük szemben táplált negatív sztereotípiák. Bízunk benne, hogy a magyar zenepedagógiai módszerek elsajátítása által, diplomával a kezükben megállják helyüket hivatásukban, és a társadalom szerves részévé válhatnak.” — nyilatkozta Balázs János, Kállai Ernő és Lakatos György az est kapcsán. A koncert szervezői és művészei a hangverseny teljes bevételét a szendrői Biztos Kezdet Gyerekház hátrányos helyzetű kis lakóinak korai fejlesztésére ajánlják fel az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül - az intézmény 5 évesnél kisebb gyermekek korai fejlesztését végzi, szakemberek bevonásával, különféle programok kialakításával. Így próbálja megkönnyíteni a nehéz körülmények között élő családok életét. A gyermekek ingyenesen juthatnak tízóraihoz, fejlesztő foglalkozásokhoz, gyógytornász, pszichológus, logopédus segítségéhez -. 

 

Az est folyamán hallható lesz:

Liszt: Grand Duo Concertant

Bartók: II. Rapszódia (Sz. 89)

Ligeti: Duó - Ballada és Tánc - 1. és 2. tétel

Weiner: Divertimento, op. 20/1

Dohnányi: c-moll zongorakvintett, op. 1 - 1. tétel

Mozart: A-dúr szonáta (K. 305) – 1. tétel

Haydn: G-dúr zongoratrió (Hob.15) – Finale, Rondo All’Ongarese

Schubert: G-dúr katonainduló (D. 733)

Dvořák: C-dúr tercett, op. 74 – 1. és 2. tétel

Mendelsshon: VI. (f-moll) vonósnégyes, op. 80 – 1. tétel

Vivaldi: F-dúr hármasverseny (RV 551)

Liszt: XV. magyar rapszódia

Balázs János (zongora), Lakatos György, Kállai Ernő (hegedű)

Kállai vonósnégyes [Kállai Ernő, Szajkó Géza (hegedű); Dráfi Kálmán (brácsa),

Balázs István (cselló)]

Onódi László, Oláh Patrik Gergő, Váradi Gyula (hegedű), Szalacsovis Sándor,

Foskolos Bettina, Tóth Kamilla (zongora), Bolyki Blanka (gordonka), Sztojka

Zoltán (brácsa)

 

Helyszín: Zeneakadémia-Nagyterem (1061 Budapest, Liszt F. tér 8.) 

Időpont: 2016. március 14. hétfő, 19.30 óra

Koncertmester: Lendvai József, Farkas Jenő; 

Művészeti vezető: Lakatos György

 

A HANGVERSENY FŐVÉDNÖKE:

Herczegh Anita

Magyarország köztársasági elnökének felesége

dr. Erdő Péter

bíboros, primás, esztergom–budapesti érsek

 

A HANGVERSENY FŐ TÁMOGATÓJA:

OTP Bank Nyrt.

 

Jegyárak: 1.500 Ft, 1.800 Ft, 2.000 Ft, 2.200 Ft, 2.500 Ft

Jegyvásárlási lehetőség: http://www.jegy.hu/program/trioban-az-egyenlosegert-66687/322649 

 

További információ:

Facebook

Zeneakadémia

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!