Ravenna

2023. szeptember 27. 21:16

Elvonatoztunk Ravennába egy reggelen. Feleségem születésnapja volt, azt kérte, menjünk Ravennába, és nézzük meg az ariánusok keresztelőkápolnáját.

2023. szeptember 27. 21:16
Ravenna.,Italy.,March,,31,,2019.,Decorated,Ceiling,Of,The,Arian
Győrffy Ákos
Győrffy Ákos

Carl Gustav Jung önéletrajzi könyvében ír ravennai élményéről, és élete legkülönösebb tapasztalatának nevezi. „Mindenekelőtt a helyiséget betöltő szelíd kék fény tűnt fel – írja –, de mégsem csodálkoztam rajta. Nem adtam számot magamnak róla, hogy honnan származik, és ezért eszembe sem jutott csodálkozni azon, hogy nincs fényforrás. Legnagyobb ámulatomra ott, ahol emlékezetem szerint ablakok voltak valaha, egy hallatlanul szép mozaikfreskó díszlett, ezekről, úgy látszik, megfeledkeztem.” Ezek után Jung részletesen leír több mozaikképet, amelyekről utólag kiderült, hogy egyszerűen nem léteznek. Nincsenek ott. Ennek ellenére a vele tartó nő is pontosan ugyanazt látta, amit ő. Hiába kutatott a képek után, hiába szeretett volna képeslapokat vásárolni róluk. Jung ezt az élményt beavatásként élte meg, a tudattalanból érkezett nagyszabású látomásként, noha arra még neki sem volt magyarázata, hogy a vele tartó ismeretlen nő miért részesülhetett ugyanebben a látomásban.

Odabent a kápolnában csak néhány turista téblábolt unott arccal. Fotózgattak, pajzsként emelték tekintetük és a látvány közé okostelefonjuk képernyőjét. A belső tér nem lehetett nagyobb, mint egy nagyobbacska nappali. Egyszer csak azt vettem észre, hogy a feleségem és a gyerekek nincsenek ott. Úgy tűnik, időközben kimentek. Egy darabig még álldogáltam a keresztelőmedence mellett, aztán kiléptem az utcára. Nem láttam őket. Nagy sokára kerültek elő, miután felhívtam őket telefonon, hogy mégis merre kódorogtak. A gyerekek – a maguk nyers módján – nekem szegezték a kérdést, hogy hová tűntem. Mert bent a kápolnában nem láttak, és azt hitték, kimentem.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2023. szeptember 28. 00:05
RAVASZDI!! https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Arianizmus
altercat1
2023. szeptember 27. 21:46
"Érdekesen" zagyválják a gótok történetét is. Ugye, a gótokat megverik a hunok, azok állítólag elmenekülnek kétszáz ezren, be a Római Birodalomba. Majd ekkor a vereségük után (gondolom nem vittek magukkal sok mindent), Hadrianopolisnál megverik a rómaiakat, Valens császárt is megölik. Csoda... (A csatában a római sereg kétharmada megsemmisült.) (Berlin eleste után pedig a németek beveszik Londont... Valami ilyen szintű hülyeség az egész.) Inkább az történhetett, hogy a hunok közé betagozódott gótok is ott voltak Hadrianopolisnál. Mert ott a hunok voltak a fő erő. Mivel az egyház sikeresen eltüntette az ariánusokra vonatkozó dokumentumokat (kevés azért maradt), így csak következtetni lehet a valós eseményekre. Akkoriban élet-halál harc volt a Bizánci Birodalmon belül a katolikusok és az ariánusok között.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!