Egy év alatt készített arcmaszkot az amerikai hadsereg

2021. február 21. 20:37

Az amerikai hadsereg új arcmaszkja, mely a Combat Cloth Face Covering (CCFC) nevet kapta, és majd egy év tervezés után készült el. Mindez annak ellenére, hogy a hétköznapi maszkokhoz hasonló CCFC nem tartalmaz semmilyen speciális alapanyagot.

2021. február 21. 20:37
null

Mindezek ellenére, a termék előállítása mégis rekordidőnek számít. A lassú fejlesztés azonban sokakban megkérdőjelezi, hogy a szolgáltatás rejtett beszerzési folyamata bürokratikus úton zajlott-e.

Az amerikai hadsereg katonái hamarosan új arcmaszkban veszik fel a harcot a koronavírussal. A CCFC láthatóan nem különbözik azoktól a maszkoktól, melyeket a pandémia kirobbanása után terveztek és helyeztek a kereskedelmi forgalomba. A katonaság által létrehozott arcmaszk azonban megfelel a szokásos operatív álcázási, katonai egyenruha mintázatának, az úgynevezett OCP-nek (Operational Camouflage Pattern).

A hadsereg közleményében az alábbi információ olvasható:

„A CCFC-t gyorsított ütemterv szerint tervezték, fejlesztették és gyártották. Általában 18–24 hónapba is telik, amíg a Védelmi Logisztikai Ügynökség (DLA) beszerzi azokat a termékeket, amelyeket a műszaki leírás, a tervek és az alapanyagok alapján jóváhagynak. Az ütemtervnek köszönhetően, így az arcmaszkok elkészítése a tervezéstől számítva kevesebb, mint egy évet vesz igénybe.”

Mint köztudott, a WTO azaz az Egészségügyi Világszervezet márciusban globális járványnak nyilvánította a COVID-19-et. Az arc eltakarására vonatkozó előírások betartása érdekében a ruhatervezők és az egyéni védőeszközök gyártói gyorsan előálltak terveikkel, és a tömeggyártást rögtön elkezdték. Hetek alatt világszerte emberek milliói szerezhettek be hatékony maszkokat.
Ezért sem világos, hogy az Egyesült Államok hadseregének, a világ egyik legnagyobb katonai erejének miért kellett közel egy év egy maszk kifejlesztéséhez, amihez a polgári szektornak csupán napokra, vagy még annál is kevesebb időre volt szüksége. Hisz az egyetlen különbség a minta, melyet az OCP szabványait betartva hoztak létre.

Cikk szerzője: Bodó Anita

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!