Van egy trükk, amivel szembe lehet szállni az építőipari alapanyaggyártók piaci erejével

2021. szeptember 24. 17:21

Fokozható a verseny a téglagyártásban, és a piaci koncentráció is ellensúlyozható a hazai gyártás bővítését támogató állami ösztönzőkkel, állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) csütörtökön a hivatal téglapiaci vizsgálatáról szóló közleményében.

2021. szeptember 24. 17:21
null

A közlemény szerint a lezárult ágazati vizsgálat kiterjedt az értéklánc minden szintjére, így a GVH áttekintette a téglagyártók, a piacon jelentős szerepet betöltő beszerzési társulások, az építőanyag kiskereskedők és a kivitelezők piaci magatartását.

Hozzátették, az ágazati szereplők társadalmi konzultáción tehettek észrevételt a vizsgálat eredményeit összegző, nyilvános jelentéstervezetre. A cégek visszajelzéseit a GVH beépítette téglapiaci jelentésébe.

A vizsgálat eredményei alapján a GVH arra hívja fel a lakossági építkezők és az építőipari kivitelezők figyelmét, hogy kiskereskedői szinten országszerte jelentős eltérések figyelhetők meg a végfelhasználói árakban, ezért vásárlás előtt szerezzenek be minél több ajánlatot.

Megállapították azt is, hogy az építkezőket közvetlenül érintik a növekvő fuvar-, csomagolási és logisztikai díjak.

Kiemelték, az építkezőket közvetlenül kiszolgáló tüzépek vagy beszerzési társulások nagyobb volumennél kedvezményesebben tudnak rendelni a gyártóktól, ez pedig fogyasztói árelőnyökhöz is vezethet, így a vevők végső soron olcsóbban juthatnak a téglatermékekhez. Ezáltal

a piaci szereplők beszerzési társulásba tömörülve képesek a leginkább ellensúlyozni a jelentősebb gyártók nagyobb alkuerejét,

olvasható a GVH közleményében.

(MTI)
 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lazio154
2021. szeptember 26. 12:53
Igen most van az almaszüret. Az almát a léfeldolgozók 25Ft./kg áron vásárolják. Ezelőtt 13 évvel Jakab házmester helyettes vezetésével orditottátok, hogy: Megszüntetjük az önköltségalatti gazdakizsákmányoló multik károkozását! Ezt 18 Ft./kg árnál csináltátok. Na most mennyivel több, kevesesebb mint az infláció? Ezek zömmel SZ.SZ.B. megyében müködő pénznyerők. Tudod-e, hogy a kormány 7 éve épitett valahol Csenger környékén 1 ilyen üzemet. Valahogy mostanra azt is sikerült magánosítani. Minden elveszti ebben az országban a közpénz jellegét?
DoomGuy
2021. szeptember 26. 12:37
Ezek banális megállapítások. Arra jók, hogy a kormányzat (GVH) kijelentse, hogy nem tehet semmit. Nem ezt szoktam meg Orbánéktól, még a legkeményebb, legnagyobb ellenfelek szemétségére is volt okos válasz. Legyen erre is.
Gèbi
2021. szeptember 26. 12:37
Röhejes megállapítások. Kb. csak az nem tudott róla aki nem akart tudni róla. Hazai, állami tulajdonú építőanyag gyártás kell(ene), hozzáértő, pártkatonákat nélkülöző vezetéssel.
gxcapril
2021. szeptember 26. 12:37
" kiskereskedői szinten országszerte jelentős eltérések figyelhetők meg a végfelhasználói árakban, ezért vásárlás előtt szerezzenek be minél több ajánlatot." Lenygöző. MICSODA FELFEDEZÉS. Ezért vizsgálódtak ennyit. Bohóckodás volt a javából. A GVH elmehet a francba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!