Egy ház, egy gázóra, de több lakás? Itt a többszörözhető rezsi-kedvezmény!

2022. szeptember 13. 09:25

Sokszor előfordul, hogy egy családi házban egy mérőórával vagy akár egy készülékkel több önálló háztartás használja a gázt. Számukra óriási könnyebbség egy friss kormányrendelet, miszerint ha a valóságban is több lakás van egy – nem társasháznak számító – ingatlanban, akkor csak egy jegyzői igazolást kell kérni, amivel – legfeljebb négy lakásig – egy nem társasházi fogyasztási hely esetén is többszörözhető a rezsi-kedvezményes gázmennyiség.

2022. szeptember 13. 09:25
null
Halaska Gábor

Egy új rendelet született, ami újra kedvez a családoknak: lényege, hogy olyan közös gázórát használó, de külön lakásokban élő családok – amelyek nem társasházakban vagy lakásszövetkezetekben élnek – lakásonként külön használhatják a kedvezményes (rezsicsökkentett) gáz-keretüket.

A rendelet  megtalálható a  345/2022. (IX. 9.) Korm. rendelet számon a szeptember 9-i Magyar Közlönyben, és hivatalosan úgynevezett családi fogyasztói közösségekként jelöli meg az ilyen felhasználási módot. Az is kiderül, hogy a CSOK kedvezménnyel beépített családi házas tetőterekre, melyekkel külön lakás jött létre, ugyanígy vonatkozik ez a kedvezmény – ha a tulajdonosok igénylik. 

A rendelet tehát egy további rezsikedvezményt ad. (A rezsikedvezményekről részletesen írtunk itt.) Ezt az úgynevezett családi fogyasztói közösségi kedvezményt akkor lehet alkalmazni, ha egy társasháznak vagy lakásszövetkezetnek nem minősülő ingatlanon több, de legfeljebb 4 darab lakás rendeltetési egység van. 

Sietni kellene, de még a jegyzők sem tudják mi a dolguk...

Fontos, hogyha ez az igazolás megvan, akkor azt be is kell nyújtani a szolgáltató felé, ám az első ilyen kedvezményt csak a benyújtás hónapját követő naptári hónapban kezdi el alkalmazni a szolgáltató. 
Magyarán: aki októbertől élni akar a lehetőséggel, annak bő két héten belül meg kellene kapnia ezt az igazolást. A Markonóm első tapasztalatai szerint azonban lehet, hogy még a leggyorsabban reagáló fogyasztók és önkormányzatok sem biztos, hogy szeptember végéig ki tudják állítani ezeket az igazolásokat, hiszen a jegyzők többsége is csak a napokban értesült az új szabályról, így nincsen kialakult nyilatozat minta, nincsen eljárásrend.

Magánemberként azonban jobb még a napokban felkeresni legalább telefon a jegyzőket, a jegyzői titkárságokat, elindítani a folyamatot, hogyha nem is szeptemberben, de legkésőbb októberben meglegyen a papír. Novembertől ugyanis már “teljes gőzzel” kell fűtenie a többlakásos családi házban élőknek is.

Mitől függ, kapunk-e ilyen hatósági bizonyítványt?

Elvben mindenki kaphat ilyet, aki megfelel. A rendelet alapján a jegyzői hatósági bizonyítvány igazolás kiállításakor a “ténylegesen kialakult állapotot” kell figyelembe venni, továbbá az ingatlan “jogszerű használatát kell vélelmeznie” az eljáró szervnek. 
Ez azért fontos, mert mindegy, hogy a lakások kialakítása, használata egyébként jogilag dokumentált-e, van-e engedély a kialakításra, illetve be van-e jegyezve a földhivatalhoz. Azaz, ha az ingatlanon legfeljebb négy lakás van, akkor ki kell adni az igazolást, függetlenül attól, hogy jogilag létezik-e az adott lakás.

Ám kizárólag a rezsicsökkentett gázmennyiségek, duplázhatók-triplázhatók vagy akár négyszerezhetők így. Jogilag ettől az ilyen ingatlanok nem válnak önálló lakássá. 

Résen kell lenni

Szakértők azonban figyelmeztetnek: lehetséges, hogy a jegyző ilyenkor – e nyilatkozat kiadása kapcsán – veszi észre a jogellenes használatot, állapotot. Ez pedig további eljárást vonhat maga után, főképp akkor, ha nem lakás céljára épített helyiségben laknak, vagy mondjuk engedély nélkül épített, bővített otthonról van szó. Ezt minden tulajdonosnak magának kell mérlegelnie.

 

További részleteket olvashatnak a rezsicsökkentésről ebben a korábbi cikkünkben:
Rezsicsökkentés: mennyi az annyi?

 

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2022. október 19. 10:13
Esett a Fidesz. Hát, hogyafenébe ne esett volna! Hazugság a lakossági gázár. Nekem piaci alapon számolták az első augusztusi 14m3-emet. 80m2. Nyugdíjas hp. Mert csak. Ide is berakom. Csak mert így van.
Barnabás.N
2022. október 16. 15:31
Nagyon jó rendelet! Rokonaim sokakhoz hasonlóan pont ilyen helyzetben voltak! Lám meghallották odafenn a nép szavát, ennek örülünk! :)
makám
2022. október 16. 15:31
nekem ment a légkodni szinte végig. de három mérőórám van... szóval max átlafogyasztottam mindegyiken.
Minnie
2022. október 16. 15:31
Hülye komcsi proli, kurva nagy túlfogyasztás lehetett az augusztusi 40 fokban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!