A magyar kamatstop, ami egyszerre véd és tanít

2022. október 28. 06:02

A kormány 2023. július elsejéig hosszabbította meg a kamatstop intézményét, egyben kiterjesztve az érintettek körét. A piaci folyamatok korlátozásának számos híve és ugyancsak sok ellenzője van. Jelen írásomban az intézkedés hatásait vizsgálom. 

2022. október 28. 06:02
null

Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

A kamatstop megvédi a családokat

A kamatok emelkedését gátló rendelkezés érintettjeit egészen biztosan nem kell győzködni az intézkedés előnyeiről. A rendelet 

350 ezer magyar családot véd a jelenlegi őrült kamatemelkedés negatív hatásaitól. 

A csomag az életbelépésének első fél évében 30 milliárd forintot hagyott a hazai családoknál. A mostani meghosszabbítás és kiterjesztés következtében másfél év alatt összesen körülbelül 140 milliárd forinttal több marad a családok kasszájában, hála a kamatstopnak. 

Az intézkedés hatása családi szinten is jelentős. 

Egy átlagos érintett magyar család félmillió forintot spórolhat meg

 a védelemnek köszönhetően. A hozamkörnyezet elmúlt évben tapasztalható brutális emelkedése egy átlagos 10 éves hitel havi terheit körülbelül másfélszeresére emelte volna akkor, ha a kormány nem tett volna lépéseket a piaci folyamatok hatásainak tompítására. 

Miért emelkednek ennyire a kamatok?

A kamatok felrobbanását a háborúnak köszönhetjük. A háború okozta élelmiszerár-növekedés, valamint a harcok és az elhibázott szankciós politika együttes hatásaként előálló drámai energiaárak együtt az egekbe tornázták a régió és így a magyar inflációs mutatókat. A Magyar Nemzeti Bank emiatt – mandátumának megfelelően – felelős módon kénytelen volt kamatot emelni. 

A mostani kamatemelésre senki nem számíthatott. A kamatok ingadozása a piac természetes folyamatainak része. A hitelezőknek és a hitelfelvevőknek is fel kell készülnie kell a finanszírozási költségek esetleges megváltozására.

2021 előtt azonban a világ a csökkenő, illetve extrém alacsony kamatok évtizedét élte. Így a hitel árának ilyen drámai megemelkedésére az átlagember nem volt felkészülve. 

A kamatok emelkedésének üteme historikus távlatokban is extrémnek számít. A mostanihoz hasonló mértékű és sebességű hozamemelkedést hazánkban az 1990-es évek első felében láthattunk utoljára. Nemzetközi tekintetben pedig egészen az 1980-as évek elejéig kell visszamennünk, hogy hasonló hiteldrágulást láthassunk. A mai hitelfelvevők nagy része ekkor még nem is élt. Nem csoda, hogy a mostani folyamatok felkészületlenül érték a többségüket. 

Nem volt fülük…

Igaz, hogy akinek füle van a hallásra, az akkor is tudhatta, hogy az alacsony kamatok világa nem tart örökké, ha 1990 után született. A Magyar Nemzeti Bank ugyanis már régóta hangoztatta a kamatok fixálásának, rögzítésének fontosságát. 

A magyar jegybank szakemberei évek óta fáradhatatlanul ismételték el minden fórumon, hogy az akkori extrém alacsony kamatok egyszer növekedésnek fognak indulni. 

A kamatok növekedése ellen a legjobb védelem a hitel költségének fixálása. Így egyértelmű volt, hogy az az ügyfél fog hosszú távon jól járni, aki a hitel teljes futamidejére rögzíti a finanszírozási költségeket. A Magyar Nemzeti Bank kampánya a statisztikák szerint hatásos volt. 

Az MNB Makroprudenciális jelentése szerint 2022 második negyedévében 

az új lakáshitelek esetében az ügyfelek nagyjából fele élt hosszú távú, legalább 10 éves kamatfixálással, további közel harmaduk pedig 5-10 éves időtartamra rögzítette a hitel költségét. 

Azonban sokan nem szívlelték meg a jegybank jótanácsát. A korábbi ingatlanhitelek között ugyanis jóval alacsonyabb a hosszú távon rögzített kamatozás részaránya. Ezeknek az ügyfeleknek a kamatemelkedés jelentős veszteséget okozhat. Egy rövid kamatrögzítés esetén ugyanis magas az esélye annak, hogy az ügyfél hitele a mostani magas kamatkörnyezetben „átárazódik”, azaz a következő kamatperiódusra a mostani magas hozamszintet kell megfizetnie a hiteleiért. 

Pénzügyi tudatlanságra nevelés?

A mostani helyzetnek paradox módon a legnagyobb vesztesei a közepesen hosszú kamatfixálást választók lehettek volna. Azok az 5-10 éves fixálást választók ugyanis, akiknek pont a mostani magas kamatok idején árazódik át a hitele, látszólag jobban jártak volna, ha nem hallgatnak az MNB-re, és rövid kamatfixálást vagy változó kamatokat választanak. Ez esetben ugyanis a magas hitelköltségek nem 5-10 évre lettek volna rögzítve náluk, hanem ennél rövidebb időre. 

A látszat azonban csal. A kormány mostani módosításával a fenti csoport helyzete is rendeződött. 

A kamatstop minden ügyfélre vonatkozik, aki támogatott vagy akár nem támogatott lakáshitelt vett fel. 

Így azok a hosszú távú kamatrögzítést vállalók, akiknek most árazódik át a hitelük, jobban járnak a rövid kamatfixálást választóknál, hiszen nekik a következő 5-10 évre garantált az alacsony hitelköltség. 

A közhiedelemmel szemben az MNB javaslatával szembemenők nem fognak nyerni hosszú távon. Több helyen is találkozhattunk azzal a véleménnyel, hogy a kamatstop miatt azok nyertek, akik – szemben a pénzügyi logikával és a jegybank edukációjával – rövid kamatfixálást választottak. A rövid fixálás egyik előnye ugyanis az alacsony kamatláb volt. És most, amikor a rövid hitelek fájdalmasak lennének, a kamatstop megóvta a rossz pénzügyi döntést hozókat attól, hogy tanuljanak a saját hibájukból. 

Az idő azonban mindent megold. 

Mert hiába volt eddig esetleg alacsonyabb terhe a rövid hiteleknek, hosszú távon egészen biztosak lehetünk abban, hogy a 2021 előtti extrém alacsony hozamok hosszú ideig nem fognak visszatérni.

A rövid fixálást vállalók költségei így minden bizonnyal emelkedni fognak a kamatstop kifutása után. Ezzel szemben a hosszú távra rögzítők költségei egészen addig alacsonyan maradnak, ameddig ezt lefixálták. Az MNB-re hallgató ügyfelek esetében ez akár a teljes futamidő is lehet. 

Összefoglalás

A háború okozta inflációs szintugrásra egyetlen kormány, bank vagy hitelfelvevő sem volt felkészülve. A mostani hozamemelkedés olyan mértékű, amilyet a banki ügyfelek jelentős része korábban nem tapasztalhatott. A piaci folyamatok ilyen mértékű felborulása esetén az állam vagy beavatkozik, vagy tömeges ügyfélcsődökkel és emiatt brutális banki veszteségekkel kell számolni. 

A mostani helyzetben a piaci folyamatok lekorlátozása volt a jó megoldás.

A kormányzat kamatstopja nem csak a lakosságot és a KKV-ket, de paradox módon a bankokat is megóvta a komoly veszteségektől. 

Bár az MNB pénzügyi edukációs munkája sokat segített a hitelek szerkezetének minőségi javulásában, a banki ügyfelek egy része továbbra is rövid kamatfixálás mellett finanszírozta magát. A kamatstop azonban őket is megvédi az extrém piaci folyamatoktól. Emellett a piacot sem torzítja túlzott mértékben, így a hosszú kamatrögzítés előnyei hosszú távon továbbra is velünk fognak maradni. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!