Valóban nálunk a legdrágább az áram? Máris mutatjuk!

2022. december 16. 06:06

Egyes politikusok előszeretettel hangoztatják, hogy a magyar áram a legdrágább az Európai Unióban. Ez az állítás akkor áll legközelebb az igazsághoz, ha a „legdrágább” szót „legolcsóbb”-ra cseréljük.

2022. december 16. 06:06
null

Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

A rezsicsökkentés 2013 óta védi a magyar fogyasztókat. Még a 2022-ben átalakított rendszer szerint is extrém alacsony árat fizet a lakosság túlnyomó többsége, az átlagos fogyasztásig ugyanis pontosan annyiba kerül itthon az elektromos áram, mint 2013-ban. Ami az azóta felhalmozódott inflációt figyelembe véve kifejezetten alacsony árat jelent a magyar családoknak. 

Aki olvassa a híreket, tudhatja, hogy Európa többi országában egészen más pályát járt be az áram ára az elmúlt két évben. Az 1. ábra például az olaszországi áralakulást mutatja. Mint a grafikonról leolvasható, idén augusztus elején a fogyasztók közel százszorosát(!) fizették a 2020. április végi árnak, de a 2021 előtti átlagár is csupán tizede volt az idei csúcson mért értéknek. 

1. ábra: Egy MWh elektromos áram ára Olaszországban. Forrás: TradingEconomics.
1. ábra: Egy MWh elektromos áram ára Olaszországban. Forrás: TradingEconomics.

A hazai árak azonban nem csak az itáliai értékekhez képest tekinthetőek nagyon alacsonynak, hanem lényegében bármelyik Európai Uniós ország viszonylatában egyértelmű a kedvező hazai árfekvés. Ahogyan azt a 2. ábra is mutatja, egész Európában egyedül a szerbek fizettek nálunk kevesebbet az energiáért idén szeptemberben, ám a különbség itt is elenyésző. 

2. ábra: Egy kWh elektromos áram ára Európa országaiban 2022 szeptemberében. Forrás: Global Petrol Prices.
2. ábra: Egy kWh elektromos áram ára Európa országaiban 2022 szeptemberében. Forrás: Global Petrol Prices.

Más országokkal szemben a magyar árelőny egyenesen megdöbbentő, még akkor is ha euróban kifejezett árról van szó. A norvégok „csupán” 44 százalékkal fizetnek többet a magyaroknál, a lengyelek azonban már közel dupla akkora költséggel szembesülnek, mint mi (az északi országban a felár a magyarhoz képest 85 százalék). 

Franciaország, Görögország, Szlovákia, Szlovénia és Románia lakossága is picivel többet fizet, mint a magyarországi ár duplája.

A finnek, lettek és portugálok esetében pedig a szorzó már 2,5-szeres. A svédek, írek és csehek pedig háromszor annyit fizetnek, mint mi. 

A grafikon jobb szélén pedig egészen elképesztő értékeket találunk. Belgiumban 4,5-szer magasabb az áram költsége, mint Magyarországon, a németek és dánok pedig ötszörösét fizették a rezsicsökkentett magyar áramárnak, és ez még akkor is magas, ha az adott országok bérszínvonalát is bekalkuláljuk. 

Elmondhatjuk tehát, hogy a magyar kormány továbbra is extrém alacsony áramárat biztosít a hazai állampolgárok számára. A lakossági energia költsége egyértelműen a legalacsonyabb az egész Európai Unióban. A rezsicsökkentés tehát továbbra is tökéletesen működik.

(Nyitókép: Pixabay)

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kozakgabor
2023. március 06. 13:01
A rendszerhasználati díj be van építve minden egyes elfogyasztott KW-ba, tehát minden milliamper után fizeted folyamatosanm ahogyan az áramot használod - az teszi ki az áramszámla 95% át.
kozakgabor
2023. március 06. 13:01
Minden egyes KW után. Pár forint egy KW elektromos energis, annak sokszorosa a rendszethasználati díj, majd pedig mindezek összegére rájön a 27% adó.
kozakgabor
2023. január 15. 20:19
"Akkor volt 13,33 ft, most, 4,39 ft 1kWó. Májusban a 13 ft ost 5616 ft ért, most a 4,5 ft. ost 7831 ft. ért szállítják." Jó látni, valaki lát is. Gondolkodik is. Baj lesz még ebből :D Az áram filléres dolog, s mint kiszúrtad, még lejjebb is tették az árát , hogy még nagyobbat kaszáljanak a rendszeren annak üzemeltetői. Amikor ekkora szarban van az ország, akkor tényleg az a legfontosabb, hogy a villamosenergia rendszert üzemeltetők betegre keressék magukat? A válasz igen, de majd az "okos" kommunikáció nem csak, hogy eltakarja ezt, de még politikaui hasznot is hoz. Hiszen mindenki látja, hogy a tények számítanak a legkevésbé, a lényeg a propagandán van. Van rá vevő, fut a szekér ...
Vasalo
2022. december 26. 22:37
Ugyis utol lehet öket érni, ha maguk ugornak a szakadékba, ( régen szoktuk mondani, ha rückwertzbe kapcsolnak). Márpedig ezzel az energia agymenéssel pontosan ez történt. Europa immár vagy 100 éve annak köszönhette a jolétét, gazdagságát és boldigságát, hogy, szinte ingyen, elérhetö közelségben volt a világ energiahordozoinak az legalább 1/6-a. Erröl az elönyröl mondtak le a barmok az idén tavasszal és most áll a bál. Milyen agyaveszett gazember hitte azt, hogy a planétánk immár 8 milliárd emberrel a hátán, simán le tud mondani a globusz energia tartalékának az 1/6-ról? Ez a kevésbé képzetteknek azt jelenti, hogy 10 emberböl pl télen 2 simán megfagyhat, mert nem jut neki energia vagy kaja. S vannak kontinensek ahol nincs annyra hideg, azaz europai nép esetében elöfordulhat, hogy több mint 2 fog megfagyni. Ugye milyen emberséges volt az EU meg a barom németek döntése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!