Másfél tucat ország szeretne szövetségre lépni Kínával és Oroszországgal

2023. május 11. 06:23

Öt arab állam és Irán is megtalálható azon 19 nemzet között, amely kész a BRICS-országokhoz való csatlakozásra. Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Algéria, Egyiptom, Bahrein és Irán hivatalosan is kérte a BRICS-csoporthoz való csatlakozását, amely a Dél-Afrikában nyár végén megtartandó éves csúcstalálkozójára készül.

2023. május 11. 06:23
null

Anil Sooklal, a csoport dél-afrikai nagykövete szerint 19 ország jelezte érdeklődését a Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika alkotta (innen, az iménti országok angol kezdőbetűiből áll össze a BRICS betűszó) feltörekvő piaci tömbhöz való csatlakozás iránt.

„A BRICS bővítéséről és annak módozatairól fognak tárgyalni, illetve lényegében arról, hogy ez miképp is történjen... Tizenhárom ország hivatalosan kérte a csatlakozását, további hat pedig informálisan. Naponta érkeznek a csatlakozási kérelmek” mondta a dél-afrikai tisztviselő a hét elején a Bloombergnek.

Számos afrikai és latin-amerikai ország, amelyet a nemzetközi közösség sokáig figyelmen kívül hagyott, szívesen csatlakozna a BRICS-blokkhoz. A 15. BRICS-csúcstalálkozót augusztusban tartják Dél-Afrikában, ahol többek között tárgyalnak az új tagok felvételéről Ázsiából, Afrikából, Dél-Amerikából és a Közel-Keletről. Az Egyesült Államok is jelentkezett az eseményre, de elutasították.

A hónap elején a Bloomberg nyilvánosságra hozta, hogy a BRICS-tömb (a mai formájában) várhatóan hamarosan megelőzi az Egyesült Államok vezette G7-államokat a gazdasági növekedési várakozásokban.

Elemzésük szerint, míg a G7- és a BRICS-országok 2020-ban egyformán járultak hozzá a globális gazdasági növekedéshez, a nyugati vezetésű blokk teljesítménye az utóbbi időben csökkent. A G7-ek 2028-ra várhatóan már csak a világgazdaság 27,8 százalékát teszik ki, míg a BRICS-ek a 35 százalékát.

A becslések alig néhány héttel az után hangzottak el, hogy az orosz állami duma elnökhelyettese, Alekszandr Babakov elárulta, hogy a BRICS-tömb egy „új valuta” kifejlesztésén dolgozik, amelyet a szervezet közelgő csúcstalálkozóján fognak bemutatni.

A BRICS-tagállamok a világ népességének több mint 40 százalékát és a globális GDP mintegy negyedét adják.

Olaj, fegyverek, atomenergia, nyersanyagok és kereskedelem. Ez az a „cement”, amelyet Oroszország a BRICS-blokk felépítésére használ, és amelyben Kína szívesen részt vesz. Az új BRICS-blokk másik aspektusa, hogy Oroszország a Szaúd-arábiai Királyság (KSA) és Venezuela között a globális olaj- és gáztermelés nagy részét fogja ellenőrizni. Valójában a BRICS-országok többsége jelentős nyersanyagtermelő, amelyeknek komoly részesedésük van a mezőgazdaságban, az ásványi anyagokban és a fémekben, emellett jelentős fegyvergyártók.

 A globális dél országainak érdeklődése a blokkhoz való csatlakozás iránt egy olyan időszakban történik, amikor egyre több kormány távolodik el a dollártól. A zöldhasú egyre megbízhatatlanabb lett a dollárral rendelkező gazdaságok számára az amerikai jegybank (Fed) által szabályozott növekvő kamatlábak és Amerika pénzügyi szankciói, azaz a dollár fegyverként való használata miatt.

Stratégiai baklövést követett el az USA?

Azzal, hogy Washington Ukrajna Oroszország elleni harca katonai támogatásának élére állt, hatalmas szankciócsomagot vezetett be, és fegyverként használta a dollárt, olyan visszahatást váltott ki, amely a világ vezető feltörekvő piacait a BRICS-országok által vezetett blokkba tömöríti. Összefognak és dollármentessé válnának arra az esetre, ha legközelebb az USA vezette nyugati haraggal kellene szembenézniük.

A Nyugatot felháborította az Ukrajna elleni tavaly február 24-i orosz invázió, és szinte azonnal cselekedtek, hogy Oroszországot páriává tegyék, valamint a gazdaságát tönkrevágják. Nem ez volt a cél, de az oroszellenes magatartás aláásta a nemzetközi kereskedelem alapjait, hatalmas torzulásokat okozott a világgazdaságban és rontotta a dollárba vetett bizalmat. 

Most, hogy kénytelenek választani, sokan úgy döntöttek, hogy inkább egy többpólusú világot szeretnének, ahol minden ország maga hozza meg a döntéseit és közösen oldja meg a problémákat.

Oroszország és Kína négy dologgal tudja a többi feltörekvő országot is magához vonzani. Az első, hogy a többpólusú szemlélet magában foglalja azt a hallgatólagos ígéretet, hogy nem erőltetik az értékeket a partnerekre, mint az USA. Ebben a többpólusú világképben ugyanis nincs „globális rendőr”.

A második az, hogy a feltörekvő országok felnőttek, de úgy érzik, hogy alulreprezentáltak a jelenlegi geopolitikai helyzetben. Az ENSZ Állandó Biztonsági Tanácsának csak öt tagja van, de ebből három európai, plusz az USA, amelynek európai gyökerei vannak, valamint Kína. Latin-Amerikából és Afrikából egyáltalán nincsenek képviselők, és még India, a bolygó legnépesebb országa sincs benne az ENSZ BT-ben.

Harmadszor, korábban a világ szinte minden más része szenvedett a gyarmatosítástól. Indiát, Afrikát és Dél-Amerika nagy részét is elfoglalta egyik vagy másik gyarmatosító hatalom. Kínát soha nem hódították meg, de a britek elárasztották ópiummal, és két háborút is elvesztett a kereskedelem betiltásáért, ami a „megaláztatás évszázadához” vezetett. A Nyugat számára a birodalmi lét talán már a múlt homályába vész, de a fájó emlékek  még ma is élesen élnek az áldozatoknál.

Végül pedig a feltörekvő blokk kisebb tagjai egyszerűen nem elég gazdagok ahhoz, hogy megengedhessék maguknak, hogy elvi álláspontot képviseljenek. Az olyan szankciók, amelyek elzárják őket a létfontosságú nyersanyagoktól vagy növelik a költségeket, egyszerűen nem jöhetnek szóba. Mivel egyedül képtelenek szembeszállni a G7-ekkel, a BRICS-csoporttól várnak támogatást.

Az USA-nak soha nem állt érdekében, hogy Oroszországot és Kínát közelebb hozza egymáshoz. Putyin mindig is világossá tette, hogy szívesebben lenne Európa része, mivel ugyanazokat a félelmeket osztja Kína felemelkedésével kapcsolatban. Putyin régóta hangoztatta egy olyan egységes piac létrehozását, amely „Lisszabontól Vlagyivosztokig” terjed. De a Nyugattól egy új biztonsági megállapodásra vonatkozó követelései és az Ukrajna NATO felé való elmozdulásával kapcsolatos biztonsági aggályai soha nem kerültek terítékre.

Az új korszak

Az ukrajnai háború polarizálódást eredményezett a fejlett és a fejlődő világ között. 

Az első évtized kaotikus volt, amikor a régi rendszerek összeomlottak. A második volt az aranykorszak, amikor az új gazdaságok kialakultak és gyorsan növekedtek, hogy felzárkózzanak a Nyugathoz. Most azonban egy harmadikban vagyunk, amikor az újonnan létrejött országok, amelyek közül néhány nagyon nagy és erős, elkezdte megmozgatni a „politikai izmait” a nemzetközi színtéren.

Az úgynevezett fejlett világnak nem tetszenek ezek a változások. Ahelyett, hogy felkarolta volna Kínát és Oroszországot, és befogadta volna őket a nemzetközi tőkés közösségbe, mindkettőt riválisnak tartja, és az USA politikája ma mindkettő egyre nyilvánvalóbb megfékezésére irányul.

Az ukrajnai háború mindezeket a feszültségeket előtérbe helyezte, miközben az USA megpróbálja betölteni a „szabad világ vezetőjének” a szerepét, és jelentős hatalmát arra használja, hogy meggyőzze, hízelegjen vagy megfélemlítse a fejlődőket, hogy csatlakozzanak az orosz rezsim elleni szankcióihoz.

A legnagyobb feltörekvő országok reakciója azonban a behódolás helyett az volt, hogy aktívan megkezdték az intézmények kiépítését az USA által gyakorolt nyomással szemben. Mindezt jellemzi Hszi Csin-ping Putyinhoz intézett búcsúszavai:

(Forrás: The Cradle / Intellinews)

Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2023. május 11. 09:25
A nyugati világ egyik legnagyobb kudarca, hogy a más identitású világrészekkel nem tette magát kompatibilissé, csupán elvárta, hogy ők feltétel nélkül azok legyenek velük. Ők meg nem lettek és kinyilvánították, hogy ezután sem hajlandóak erre. De majd biztos lesznek erre vonatkozó igazán remek szankciók is. Pl. 'aki nem barátkozik velünk azzal mi sem' szankció, vagy 'ha majd később esetleg ők mégis, akkor mi majd csak azért sem' szankció, netán 'ők kérjenek előbb bocsánatot tőlünk' szankció.
stug
2023. május 11. 07:07
"a világ szinte minden más része szenvedett a gyarmatosítástól" - Eurázsia nagy részét például az agresszívan terjeszkedő muszkák foglalták el, létrehozva a bolygó legnagyobb területű államát.
Szerintem
2023. május 11. 07:06
Zárványként megkerüli a "globalistákat" a globális világ.
stug
2023. május 11. 07:05
"Abba most ne menjünk bele, hogy épeszű ember szurkol-e a saját szövetségi rendszere bukásának, ami biztosítja számára keleti fejlődő országoknál jóval magasabb életszínvonalat és hogy egyáltalán szabadon leírhatja a hülyeségeit." https://neokohn.hu/2022/07/21/brics-a-nyugati-hegemonia-felszamolasa/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!