Történelmi lépés – ilyen még nem volt Magyarországon

2023. szeptember 30. 14:15

Sportnemzetből sportoló nemzetté is szeretne válni hazánk. Minden lehetőséget igyekeznek megteremteni a mozogni vágyóknak kicsiktől a szépkorúakig.

2023. szeptember 30. 14:15
Quaas, Johanna
P. Fülöp Gábor

„Sport egy életen át!” – mottóval indul útjára a Sportoló Nemzet program Magyarországon. A sportirányítás célja, hogy az a több százezer magyar állampolgár, aki szeretne rendszeresen sportolni, lehetőséghez, esélyhez jusson. A sportegyesületek, az oktatási intézmények és az állami fenntartású nagy sportközpontok megnyitják a létesítményeiket. A közösségbe belépők mind a testmozgáshoz, mind a sportesemények látogatásához kedvezményekben részesülnek. A részletekről a – a Led's run elnevezésű nyitóprogramnak otthont adó – Puskás Arénában számoltak be az illetékesek.

Nem szemléletformálás

Örömteli ünnep ez a mostani” – adott hangot elégedettségének Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára. Az új kezdeményezés nem egy egyszeri kampány, hanem annak a feltételeit igyekszik megteremteni, hogy a gyermek- és felnőttkorú lakosság sportaktivitása növekedjen. Rendszeresen és szervezett keretek között, életvitelszerűen, egy egész életen át – ahogy a jelmondata is hirdeti: „Sport egy életen át!”. A program keretében olyan körülményeket és lehetőségeket kívánnak biztosítani a Nemzeti Sportügynökséggel és a Sportszervezetek Országos Szövetségével karöltve, hogy a mozgás könnyen beilleszthető legyen a mindennapi életvitelbe, a komfortzónán belülre kerüljön, legyen az élet természetes része.

Nem az emberek gondolkodását, szemléletmódját kell megváltoztatni, esetleg motiválni őket. Sokkal inkább a feltételrendszert akarjuk megteremteni, hogy könnyen elérhető legyen. 

Az a cél, hogy ne csak sportolónemzet legyünk csodás sikerekkel, hanem sportoló nemzetté is váljon Magyarország. 

Minél több ember életébe épüljön be a mozgás öröme. Éppen ezért három alappilléren nyugszik a program: a sportegyesületek létesítményeit az él- mellett a közösségi sport szolgálatába állítjuk. Ugyanígy az iskolai tornatermeket és a szabadtéri sportpályákat is megnyitjuk a nagyközönség előtt. Valamint az NSÜ által kezelt és az elmúlt 13 esztendőben elképesztő fejlesztésen keresztül ment infrastruktúrát is a szabadidős tevékenységek rendelkezésére bocsátjuk. Nem engedjük el például annak a 150 ezer embert számláló bázisnak a kezét, amely a budapesti atlétikai világbajnokság jegyében életre hívott Hétköznapi hős sorozatban aktivizálta magát” – fogalmazott a sportért felelős államtitkár.

Schmidt Ádám azt is tudatta, lehet regisztrálni és igényelni a Sportoló Nemzet Klubkártyát. Az október elsejétől hatályba lépő rendszer számos előnnyel jár a tagok számára. A fővárosban 10-, egyes vidéki uszodákban 30%-kal olcsóbban lehet bérletet váltani, és kedvezményes áron lehet belépőhöz jutni a nagy magyarországi sporteseményekre, mint a közelgő karate világbajnokságra. 

A történelmi léptékű program elindítói - Tihany Viktor, a HM sportért felelős államtitkárságának kommunikációs igazgatója, Schmidt Gábor helyettes államtitkár, Schmidt Ádám államtitkár és Deutsch Tamás, a SOSZ elnöke. Fotó: Mandiner/P. Fülöp Gábor

Bővíteni a szolgáltatót tevékenységet

A Sportoló Nemzet program ereje a komplexitásában rejlik” – fogalmazott Schmidt Gábor, a Honvédelmi Minisztérium sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára. Az egykori magyar bajnok, majd edzőként tevékenykedő kajakos, a szövetség elnöke személyes példáján keresztül hangsúlyozta, mekkora jelentőséggel bír egy sportolói közösség, amely összetartozást jelent és élményeket nyújt. Mint mondta, kulcsszereplők az edzők, testnevelők, ezért is indították el a trénereket támogató programjukat, újították meg a diákolimpiai versenyrendszert és a jó tanuló jó sportoló kiírást. 

A Sportoló Nemzet programmal szolgáltató tevékenységre kívánjuk ösztönözni a partnereinket. 

Az egész az együttműködésről szól.

 Az államtitkárság feladata, szerepe a koordinálás és a kommunikáció. Az elmúlt évben érezhető egy hangsúlyeltolódás. Természetesen fontos, kiemelten is kezeljük az élsportot és a párizsi, olimpiai szereplést. Ugyanakkor arra is törekszünk, hogy minél többen sportoljanak hazánkban, és éljenek át közösségi élményeket ezáltal.” – mondta Schmidt Gábor.

Ezt is ajánljuk a témában

Minden a sport mellett szól

Hatalmas feladat hárul a sportegyesületekre, amelyek az oktatási intézményekkel együtt biztosítják majd – a remények szerint – megemelkedő igények ellátását. A 900 tagszervezetet, több mint 210 ezer sportolót tömörítő Sportegyesületek Országos Szövetsége a napokban is megmutatta az erejét: országszerte több mint 100 helyszínen több tízezer érdeklődő előtt nyitotta meg a kapuit az Európai Sporthét keretében. Valami hasonló kihívás vár a klubokra a Sportoló Nemzet programban, amely óriási lépés lehet afelé, hogy hazánk egésze egészségesebb legyen. A sport az életminőség javítására, a fizikai és mentális jólét fenntartásának, valamint a szociális kapcsolatok építése és ápolása miatt is fontos. Deutsch Tamás, a SOSZ elnöke kiemelte, a sport egészségmegőrző és közösségteremtő erejét. A Sportoló Nemzet programot pedig történelmi jelentőségűnek titulálta.

A rendszerváltás óta eltelt több mint három évtized legnagyobb léptékű, legnagyobb szabású sport programjának a startjakor, a zászló bontásakor nem egyszerűen csak tervekről tud államtitkár úr beszélni, hanem már teljesítményről. Ehhez már a Magyarországon rendezett, minden idők legjobb atlétikai világbajnoksága is hozzájárult... 

Az nem kérdés, hogy mi magyarok a sportot szerető, iránta rajongó és a sportra odafigyelő nemzet vagyunk.

 A sport olyan közösségeket, baráti közeget teremt, a rajongás, a kötődés iránta élethosszig elkísér. Minden érv a sport mellett szól, ezért kell megteremteni széles körben a lehetőséget a mozgásra, hogy minél többen élhessenek vele. Magától értetődő, hogy a Sportegyesületek Országos Szövetsége égisze alatt működő sportlétesítmények nyitottak a nagyközönség számára. Ha valaki nem tudja, hogyan kezdje el, jöjjön el, segíteni fogunk neki, hogy lefogyjon, kicsit fittebbnek érezze magát. Több százezer érdeklődő sportolási vágyát szeretnénk kielégíteni, amihez ezres nagyságrendben állnak rendelkezésre a tornatermek is országszerte.” – tekintett előre Deutsch Tamás.

 Nyitókép: MTI/EPA/Waltraud Grubitzsch

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Uztu
2023. szeptember 30. 17:28
Nem akarhatnánk magyar nemzetté válni? Magyar emberek, magyar cégek, magyar tudás, meg magyar érdekek, meg hasonló hülyeségek?
pollip
2023. szeptember 30. 16:06
A kondi parkokban rendszeresen látok néniket. A ping-pong asztalt is használják.
Akitlosz
2023. szeptember 30. 15:42
Volt egyszer régen egy Komár László nevű énekes. Tőle hallottam az "életkornak megfelelő testsúly" :-) kifejezést. Csakhogy felnőtt ember testsúlya már nem változik az életkorral. Ha változik a testsúlya, akkor annak egészen biztosan nem az életkora az oka. Hanem az, hogy lusta zabagéppé vált. https://www.youtube.com/watch?v=RfaPFPcfMKQ
Akitlosz
2023. szeptember 30. 15:40
Minek mozogni feleslegesen? Nincsen elég munka otthon, ha már a munkahelyen nincsen? Látszik, hogy a kormányzat nem dolgozik, azért hízik ennyire, meg azért futkározik. 10,2% zsír, 46,4% izom vagyok. (orvos mondta, papírom is van róla) Természetesen nyomorult, tökkelütött, idióta, felesleges sportolás nélkül. :-) Itt ülök a gép előtt aztán püfölöm a billentyűzetet. Néhány made in Taiwan gomb nehezen reagál, úgyhogy kell az erő. Nem kellene feleslegesen túlzabálni és akkor megspórolhatnák a felesleges sportolást, csinálhatnának kellemesebbet vagy hasznosabbat. Az állítólag sportbarát miniszterelnököt sportoltassák, mert aki így meghízik az 50-es éveiben addig normális testalkatúként az A LUSTASÁG ÉS A ZABÁLÁS BIZTOS JELE! Normális életvitellel lehetetlen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!