Nem tanulnak és nem dolgoznak

2010. december 08. 19:14

Ők azok, akik ötösével csapatják az ezerötös mojitót a Szigeten. Félretenni viszont nem nagyon tudnak.

2010. december 08. 19:14

„Az »ezer euróból élők« társadalmi csoportja egyre szélesebb Európában: családi hátterük viszonylag gondtalan életet biztosít számukra, ám nem képesek a saját lábukra állni és a szüleik életszínvonalát sem érik el, nem tanulnak és nem dolgoznak, rövidtávú életvitelük miatt pedig családot sem alapítanak. Kik ők Magyarországon, és miért vannak egyre többen?(...)

Európa nyugati felén a jelenségre a »ezer euróból élő generáció« címkét használják. Őket franciául »génération précaire«-nek, olaszul »generazione 1000 euros"-nak, németül »generation praktikum«-nak, spanyolul pedig egyszerűen »mileuristas«-nak hívják - nekik már blogjuk is van. A mileurista eredetileg azokat jelöli, akik több diplomával rendelkeznek, esetleg doktorijuk van, posztgraduális tanulmányokat és mindenféle más tanfolyamokat is végeztek, több nyelven beszélnek, és nem találnak képzettségükhöz passzoló munkát. Harmincas éveik közepéig otthon laknak (a több diploma megszerzése miatt ez nem is csoda), a nem tudnak állandó állást találni, és jellemzően callcenteresként dolgoznak. Nem tudnak autót venni, nem kapnak lakáshitelt, és a bizonytalanság miatt családot sem alapítanak. Annyi pénzük viszont van, hogy élvezik a városi életet, már amíg meg nem unják. Tipikusan ők azok, akik ötösével csapatják az ezerötös mojitót a Szigeten. Félretenni viszont nem nagyon tudnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2010. december 09. 19:10
Szeretnék pontosítani! Amit szerző az 1000 eurósokról ír, abban van valami. De a középosztály nem az 1000 eurosokhoz tartozik. Annak a gyermekei, ha kell 6-8 évig űl a felsőoktatásban, mellékállást is vállal olykor, és keményen tanul! Majd jólfizető állást vállal, és biztonságban neveli fel 3-4 gyermekét. Amit Magyarországon "esélyegyenlőség" címszóval elkövettek és talán még ma is csinálnak, az a nívótlanhoz igazítás, a lehetetlenné tétel. Nagyon felkészültnek kell lennie egy pedagógusnak, ha helyt akar állni eg yolyan iskolában, osztályban, ahol a legkülönfélébb adottságú és képességű, vagy fejlettségű gyerekeket kellene azonos szinten fejlesztenie. Ráadásul még a munka minimális feltételei is hiányoznak ehhez. (beleértve a fegyelmezhetőséget is!) De a felkészültség nem csak a tanárok hibájából hiányos, hanem a liberális pszicho-szocio agymosás is hozzátett egy nagy lapáttal a hazai felsőoktatásban. Sokkal többet kellene erről elmondani, mint ami egy ilyen apró véleménybe belefér...
Teknős
2010. december 09. 15:13
Engem azért meghökkent, hogy Magyarországon a pedagógusok követelik azt, hogy ne legyen 18 év a tanköteles kor. Szegénységi bizonyítvány a pedagógusok részéről. Nyiltan elismerik, hogy nem tudnak és nem is akarnak tanítani. Nem kellenek a szakmunkások sem olyan nagy számban, pláne úgy, ahogy mi magyarok szoktunk képezni, olcsón és sokat. Azért van ennyi jogászunk, mert olcsó volt képezni őket.
Énekes Vazul
2010. december 09. 11:08
Én nem ebbe a csoportba tartozom, mert a van két diplomám és a képzettségemnek megfelelő állásban vagyok, de nem keresek 500 eurót sem, van saját ingatlanom, mert 2002-ben még kaptam lakáshitelt. Van egy kertes házam, de az örökölt autómat már nem tudom lecserélni, ez nagy magyar valóság. Jó lenne 1000 eurót keresni!
marko11
2010. december 09. 10:23
„Hazánkban mintegy 2,8 millió ember tekinthető szegénynek vagy nélkülözőnek” – jelentette ki Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter tegnap Budapesten, egy konferencián. Ez meg, csakúgy eszembe jutott!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!