Adásukat megszakítjuk

2012. szeptember 16. 08:31

A Ustreamre annyi video-anyagot töltenek fel másodpercenként, mint amennyit a YouTube-ra percenként – ekkora adatmennyiséget folyamatosan monitorozni bonyolult feladat.

2012. szeptember 16. 08:31
Reményi Édua
médiatörvény.hu

„Szerzői jogokra hivatkozva blokkolta Michelle Obama beszédének videoját a YouTube, hasonló okokból John McCain szenátor szerint az oldal szigorú jogvédő elvei megfojtják a szólásszabadságot.

Az amerikai választási kampányban fontos szerepet betöltő médium automatikus szűrője olyan hatékonysággal tiltja le azokat a videókat, amelyekben szerzői jogvédelem alatt állónak tartott kép- vagy hanganyagot talál, ha a feltöltője nem jogosult azok közzétételére, hogy az már bántó – a republikánus McCain ezért felszólította a céget, hogy a "fair use" szellemében lazítson a szabályokon.

Az amerikai szerzői jog szerint 4 szempont alapján határozható meg, hogy az egyébként jogvédelem alatt álló anyagok engedély nélkül felhasználhatók-e: vizsgálni kell a kereskedelmi célt, a tényszerűséget, a felhasználás mértékét és annak az átvett anyag piacára gyakorolt hatását. (...)

Az 1998-as Digital Millennium Copyright Act nem írja elő a szolgáltatók számára, hogy a hozzájuk feltöltött tartalmakat előzetesen vizsgálják szerzői jogi szempontból – ha panasz érkezik hozzájuk, a kifogásolt tartalmat el kell távolítaniuk, illetve ha az eltávolítás miatt a feltöltő jogos viszont-panasszal él, vissza kell állítniuk. Egyszerűnek tűnik a szabály, azonban az élő közvetítésekre nem alkalmazható: mire a panasz beérkezne, a műsornak már régen vége, vagy ha leállítják a közvetítést, nem lehet azonnal elérni a szerzői jog birtokosának sem, hogy folytassák. A Ustreamre annyi video-anyagot töltenek fel másodpercenként, mint amennyit a YouTube-ra percenként, és egyszerre több ezer közvetítés folyik rajta – ekkora adatmennyiséget folyamatosan monitorozni bonyolult feladat. Főként úgy, hogy az ne sértse a tájékozódáshoz való jogot, a szólás szabadságát és a józan ész törvényeit se.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!