A pluralizmus kötelez az eretnekségre?

2012. október 26. 06:57

Egy mai nyugati-iskolázottságú személy nagyfokú társadalmi mobilitást élvez, minden valószínűség szerint tervezett családban él, ráadásul nemcsak a hajának színét képes megváltoztatni, hanem „szexuális életstílusát” is.

2012. október 26. 06:57
Satori
Jezsuita blog

Globalizálódó világunkban minden korábbinál több ember áll rendszeres kapcsolatban olyanokkal, akik számos dologban tőle különböző módon gondolkodnak – köztük vallási kérdésekről is. Persze nem mindenki válik ilyen körülmények között szükségképpen »eretnekké«. De a »másként gondolkodás« kognitív disszonanciájával szembesülve egyesek tényleg csupán az ízlésükre próbálnak hallgatni (minek következtében kedvükre válogatnak); mások arra érezek ellenállhatatlan kényszert, hogy minél markánsabban fogalmazzák meg a meggyőződésüket, és mintegy »bekeményednek« (azaz fenyegetett hitük védelmében fundamentalista nézetekbe sodródnak).

Vajon létezik középút? Szeretném hinni, hogy igen! Talán ha – vállalva a félelmet keltő kockázatokat – továbbra is kitesszük magunkat a másként gondolkodók szellemi kihívásainak, ugyanakkor azonban – magát önként az árbocrúdhoz láncoltató Odüsszeuszként – kötjük magunkat saját vallási hagyományunk kipróbált értékeihez… Kell, hogy legyen mód áthajózni az »anything goes« liberalizmusának Szküllája és a megátalkodott merevség Kharübdisze között! Ha van erőnk és éberségünk kritizálni mindazt, amivel megalkudni bűnös dolog volna, s közben tudunk inni a hagyomány éltető forrásából – lehet esély… Hiszem, hogy erre vezet Jézus Krisztus követésének mai útja!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. november 01. 17:11
Ez már igazán vandál tempó: trollkodni még a vallási oldalra is betörsz.
Agnieszka
2012. november 01. 11:36
Nem lenne szabad gúnyt űzni mások meggyőződéséből. Ezeknek az embereknek ajánlanám a TV Polonia vasárnap 13.00 órakor kezdődő szentmise közvetítésének néhányszori megtekintését, valamint a Katyn c. filmet, melynek végén a szerencsétlen lengyel tisztek a kivégzés előtt az ojcsenást mondják, meg a szintén filmbeli, utólsó karácsony misét. Nem szabad kigúnyolni, elvenni próbálni azt, ami másoknak fontos, az élet viharaiban, bánatban vigasztalást, halálban bátorítást ad, nem beszélve a teljesen világos, mindenkori erkölcsi útmutatásról. Nem várhat toleranciát, aki maga a legkevésbé sem az.
flora_
2012. október 28. 19:46
Végül is megteheted, hogy nem gondolkodsz... Acsarkodj csak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!