Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Röghöz kötés helyett termékdíj

2013. február 22. 08:42

Régen a szuper- és hipermarketekben marékszámra kaptuk a vásárláskor az egyszer használatos nylonzacskókat, amikben hazavittük a vásárolt termékeket, majd kidobtuk a zacskót, szennyezve a természetet.

2013. február 22. 08:42
Kúnó Blog
Kúnó blogja

„A röghöz kötés a piac szabad működését zavaró potyautas problémára adott hibás és működésképtelen válasz. A kérdés az, hogy található a valós problémára, valós válasz. 

(...)

Régen a super és hypermarketekben marékszámra kaptuk a vásárláskor az egyszer használatos nylonzacskókat, amikben hazavittük a vásárolt termékeket, majd kidobtuk zacskót szennyezve a természetet. Az ok az volt, hogy a zacskó árába csak az előállításának minimális költsége jelent meg, a megsemmisítésének és az általa okozott környezeti kárnak a költsége nem. Miután bevezették a nylonzacskóra a termékdíja, azóta eltűntek az ingyenes zacskók, pénzbe kerülnek, így a tartós zacskókat inkább magunkkal visszük vásárláskor.

A diplomások esetében is legegyszerűbb korrekció az lenne, ha a külföldi munkáltató termékdíjat fizetne a magyar diplomás után Magyarországnak. Ennek direkt elérésének kicsi az esélye, ezért valami EU konform, pusztán a magyar jogrendben megteremthető kerülőmegoldást kell választani. Ennek kitalálása sokrétű szakértelmet, és komoly munkát kíván.

Talán egy lehetséges megoldás lehetne, ha a diploma megszerzésekor mindenkinek megkapja, hogy mennyi volt a ráfordított teljes Állami Ösztöndíj összege. Azt is megkapja, hogy ez az összegnek mennyi lenne a havi törlesztőrészlete, ha ezt az összeget egy 20 éves (ez lehet 15, vagy 25 év is) futamidejű kölcsönnek tekintjük. Ezt a havi törlesztő részletet minden esetben meg kell fizetni a diplomásnak kivéve, ha legalább a diplomás minimálbérnek megfelelő SZJA-t megfizettek utána Magyarországon, vagy valami egyéb méltányolandó élethelyzetben van (pl. regisztrált álláskereső, GYES-en van, stb.).

Ebben az esetben a külföldön állást kereső diplomásnak már nem csak azt kell mérlegelnie a fizetési igényekor, hogy mennyi az adott országban a megélhetési költség, és mennyi pénzt akar keresni, hanem azt is, hogy az arányos képzési költségét is meg kell fizettetnie a munkáltatójával. Ez hatásában oda fog vezetni, hogy megdrágulnak a magyar diplomások külföldön, így csökkenni fog irántuk az igény. Akik pedig külföldön dolgoznak, azok pedig vissza fogják fizetni a képzési költségük időarányos részét, miközben a fogadó országok és a fogadó munkáltatók nem tudnak potyautasként viselkedni. Belátható, hogy ha nem is közvetlen módon, de a foglalkoztatott diplomáson keresztül közvetetten a külföldi munkáltató fizet a magyar diplomás után.

A diplomások egyirányú vándorlásának lehetnek erkölcsi vetületei is, de valójában egy piaci hibával, piactorzulással állunk szemben. Az erkölcsi vetületekből kiindulva lehet erre büntető, megtorló jellegű válaszokat is adni. Ezeknek a válaszoknak a hatásosságuk és fenntarthatóságuk kétséges. Kárt okoznak, de nem érik el kívánt hatás. Vagy fokozni kell őket, vagy eltűnnek a megoldás nélkül. Piaci problémákra, piaci környezetben piaci válaszokat kell keresni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kal
2013. február 22. 14:31
Két megjegyzés: 1. Ahogy ezt már tavaly is leírtam egy, a témához kapcsolódó posztban ( http://kaleidoscope.blog.hu/2012/12/19/roghoz_kotes_vagy_felelos_kormanyzati_politika ), figyelembe kellene venni azt is, hogy miközben az államilag finanszírozott felsőoktatásban részt vevő hallgatók "szülei fedezik gyermekük úgymond „ingyenes” oktatása mellett felmerülő tetemes költségeket, aközben maguk is fizetnek adót, amelyből az oktatásra fordítható rész adott esetben az alatt a két évtized alatt, amíg gyermekeik diplomát szereznek, elérheti, sőt meg is haladhatja képzésük állami támogatásának mértékét." Akkor az állam, és a többi adófizető milyen alapon formál jogot arra, hogy a fitalt megfossza a (jobb) megélhetés lehetőségétől? 2. A brain-drain világjelenség, ebből adódóan csak nemzetközi szinten lehetne ellene fellépni. Azonban nem a diplomásokat elcsábító országok ellene kellene küzdeni, hanem azoknak az országoknak kellene segíteni a gazdasági teljesítőképességüket és az oktatási rendszerüket egyensúlyba hozni, akik ma nem képesek saját diplomásaikat kényszerítő eszközök nélkül otthon tartani.
Gregorius
2013. február 22. 11:07
Zürös ügy ez. Ekkor ugyanis a nálunk letelepedett erdélyi és kárpátaljai orvosok képzési költségeit Románia és Ukrajna kezdené el kérni, és mi van akkor, ha ők is továbbmennek ideiglenesen vagy véglegesen. Tiszta gubanc lenne az egész.
Antigoné
2013. február 22. 09:16
Halvaszületett ötlet. Megvalósíthatatlan.
Tiberius Claudius Caesar Augustus German
2013. február 22. 09:04
Én meg arra bíztatok minden fiatalt, hogy igenis, nyugodtan írja alá a röghözkötést, majd plusszba vegye fel a maximális diákhitelt, a diploma megszerzése után azonnal lépjen le külföldre és soha többé ne jöjjön haza. ugyanis a magyar állam SEMMIT sem fog tudni csinálni vele. SEMMIT! mert azt ugye senki nem gondolja komolyan, hogy 20 év múlva az Észak-Balkáni Nyuggerköztársaság titkosügynökei szőnyegbe csavarva fogják hazahozni a disszidenseket Kanadából meg Ausztráliából
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!