Mennyi is látszik Kelet-Európából?

2013. május 06. 17:39

Zsidóellenes gyűlést tartó szélsőjobbosoknak címkézte a Kolozsváron népviseletben felvonuló magyar fiatalokat egy uniós híroldal.

2013. május 06. 17:39
Rajcsányi Gellért
Mandiner

„Far-right supports of the Jobbik party stage anty-Jewish rally”, vagyis a Jobbik szélsőjobbos támogatói zsidóellenes gyűlést szerveznek, szólt a reggeli publikálás óta a képaláírás az EUobserver uniós ügyekkel foglalkozó hírportál cikke felett; ami egyébként arról szól, hogy Orbánnak nem sikerült meggyőznie a zsidó vezetőket az antiszemitizmus ügyében.

Maradjunk most csak az illusztrációnál: az ugyanis nem belföldi zsidófaló széljobbosokat, hanem Kolozsváron népviseletben felvonuló magyar fiatalokat ábrázol. Az egyszeri, késő délutánra kijavított sajtóhiba nem érdemelne külön kommentárt, ha nem mutatna jóval messzebb önmagánál.

Az van ugyanis, hogy ennyire látszunk Brüsszelből.

Még az európai ügyekkel foglalkozó szakújságírók egy része is csak ennyit lát, ennyit fog fel belőlünk, nem beszélve a szélesebb tömegekről. És a többes szám első személy alatt nem is a magyar belpolitikát vagy a magyarságot értem, hanem mondjuk az egész Kárpát-medencét, sőt, magát Kelet-Európát. Ilyen távolságból sokaknak ennyire számít, hogy nem belmagyar széljobbosokról, hanem külhoni magyar hagyományőrzőkről van szó. Nem kisebbségek ellen uszító acsarkodókról, hanem egy kisebbségről van szó, akikre acsarkodva uszítanak odaát (és néha idehaza). Nem mások önazonosságát és hagyományait kikezdő provókról, hanem önazonosságukat és hagyományaikat felvállaló bátor fiatalokról.

Még egyszer, nem valami gonosz háttérhatalom mesterkedése a fenti kép+képalá kombó, csak egy figyelmetlenségből, az igazi érdeklődés hiányából fakadó sajtóhibáról van szó. De ne higgyük, hogy a nagyvilág iránt legalább érdeklődő európai csevegő osztály nagy részét nem pont ugyanilyen szinten érdeklik a térségünk összetett problémái, traumái, ideái, kacifántos történelmi összefüggései (és szétszakítottságai).

Valami furcsa jelmezben idegen zászlókat lobogtatnak különös figurák, valahol a virtuálisan, a nyugati agyakban még létező Vasfüggöny és Oroszország között, Európa zűrösebbik felén.

Történhet arrafelé bárhol. Ezek ilyenek. Észtek és lettek, lengyelek és litvánok, szlovákok és magyarok, románok és moldávok, bolgárok és törökök, szerbek és albánok, görögök és macedónok... Csak bonyolítják a globális, nemzetekfelettiségre berendezkedő geopolitikai terepasztalt, és hol itt, hol ott bújnak ki a Mérce alól, történelmi sérelmekre, lezáratlan ügyekre, privát kis igazságokra hivatkozva.

Pedig néha a privát kis igazságok is érhetnek annyit, mint a Mérce igazsága.

*

Az alábbi képalákban sajtóhibákat rejtettünk el.

Új rotterdami székházába költözik a holland szélsőjobb.

Ötórai teára gyülekeznek az angol konzervatívok.

Hatalmas leárazásokra készülnek a londoni fiatalok.

Ismét sörpuccsra gyűltek össze a bajor nacionalisták.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
slomovicz
2013. május 06. 21:12
Az E-mail végére egy kedves ajánlás- You are IDIOT.!
Monkey4you
2013. május 06. 20:53
Elképesztö látvány ez a sörös csaj! És egy ilyen félig telt köcsögért kértek tavaly 11 eurót! Hát én maradok a Radebergernél!!!...:)))
tetigi
2013. május 06. 20:39
Bár nem csak a nyugati szocionistalibsi újságírók hülyék: nálunk a sündőrség pár éve igazoltatott egy fehér ing - fekete mellény - fekete nadrág kombóba öltözött, 60+ férfiakból álló népi tánccsoportot.
Agricola
2013. május 06. 20:21
Az hogy uniós a híroldal, nem garancia a tárgyilagos tájékoztatásra. Az emberek félretájékoztatása nem csak a szovjet Pravda (jelentése: Igazság) privilégiuma volt, hanem a tulajdonlás jogán az úgynevezett „szabad világban” is létező valóság. Aki fizet, az rendeli a nótát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!