Mérföldkövek

2013. július 08. 07:22

A XX. század az egyház szempontjából a megtisztulást és a megújulást hozta, kiemelkedő pápákat, akik a nehezen változó egyházat mégis meg tudták változtatni, és hagyatkoztak egymás munkájára.

2013. július 08. 07:22
Sitkei Levente
MNO

A XX. század az egyház szempontjából a megtisztulást és a megújulást hozta, kiemelkedő pápákat, akik a nehezen változó egyházat mégis meg tudták változtatni, és hagyatkoztak egymás munkájára. XXIII. János pápa elindította a II. vatikáni zsinatot, hogy friss levegő áramoljon be az ősi falak közé, de befejezni már nem tudta az óriási munkát. A „jó János pápa”, a falusi papból lett egyházfő Ferenchez hasonlóan egyszerű és mosolygós vezetője volt a katolikusoknak. II. János Pál avatta boldoggá tizenhárom évvel ezelőtt, s Ferenc pápa döntött úgy, hogy a második csodát nem tartja szükségesnek ahhoz, hogy megkapja a glóriát, így a joviális lombard Angelo Roncalli, valamint az »izgága«, sportos és időskorában is fiatalos Karol Wojtyla közös ünnep keretében léphet be a szentek közösségébe. Nem véletlen ez a döntés, az élő egyház szimbólumai ők ketten, a vatikáni változások végrehajtói és őrei, az egyszerű, pompa nélküli, Krisztushoz közel álló katolikus egyház példaképei. Tetteik nagyon fontos mérföldkövek a krisztusi úton, amelyen az egyház jól-rosszul, de halad.

XXIII. János pápa volt az utolsó egyházfő, akit még megkoronáztak 1958-as megválasztását követően, s öt órán át tartó szertartással iktattak be hivatalába, de az első, aki már nem ült trónra. Ötvenöt évvel később Ferenc pápa szinte minden külső cicomát visszautasított, csak a fehér reverenda különbözteti meg paptársaitól. A megtisztulás érdekében az egyháznak szüksége van a kiemelkedő vezetőkre, a határozott és előremutató gondolkodókra, s arra, hogy a hetes BMW maradjon meg a világi vezetőknek. A posztmodern, magából kifordult nyugati világnak szegény és tiszta egyházra van szüksége, amely szilárdan hirdeti az evangéliumot, az alapvető értékekből nem enged, utat mutat az erkölcsi válság idején, s nem tagadja meg a szeretetet a bűnöstől.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ottapont
2013. július 12. 02:01
"A posztmodern, magából kifordult nyugati világnak szegény és tiszta egyházra van szüksége, amely szilárdan hirdeti az evangéliumot, az alapvető értékekből nem enged, utat mutat az erkölcsi válság idején, s nem tagadja meg a szeretetet a bűnöstől." Nincs mit hozzátenni. :)
tevevanegypupu
2013. július 12. 02:01
Ha valamire nincs szuksege az egyhaznak az a valtozas es foleg nem a modernizacio.XVI. Benedek peldajat kovetve maradhatnanak a jo uton..es ami a szerenyseget es a kulso fenyuzes mellozeset illeti, Ferenc papa mutathat peldat.
ottapont
2013. július 08. 15:52
Mondhatnám, hogy lélekben szegényre gondoltam.:) Komolyra fordítva, a szegénység elsősorban azokra vonatkozik akik ezt megfogadták, ugyanis sokszor vétenek ellene. A szegények gyámolítása pedig ugyanúgy mind minden más ügy elsősorban a kegyelemtől függ, a jó sáfárok másodlagosak, de azért fontosak. A hamis sáfárokat viszont el kell távolítani.
*ufó*
2013. július 08. 15:19
"2. Két alapvető szempontot soha nem szabad elfelejtenünk, amikor a társadalom új életének megteremtésén fáradozunk. Az első: senki sem önmaga miatt kapta az életet; az élet közös örökség és közös kötelezettség; arra vagyunk hivatva, hogy új társadalmat építsünk, új, emberséges rendet kell teremtsünk ebben az országban, Európában és a világban. Csak így örvendhetünk hitelesebb és boldogabb, emberibb és keresztényibb életnek a következő évezredben. A másik szempont: bár életünkhöz szükségünk van anyagi javakra, az emberi boldogságot nem lehet merőben anyagi jólétre építeni. Igaz, hogy azon kell fáradoznotok, hogy legyőzzétek a súlyos gazdasági nehézségeket és szociális problémákat. Az igazságosság segíthet titeket, hogy igazságosan osszátok szét az anyagi javakat, de a boldog és igazán emberi társadalmat nem lehet megteremteni irgalom, szeretet és megbocsátás nélkül. Arra törekedtek, hogy új, demokratikus társadalmat hozzatok létre, amely jogon és igazságon alapszik. Én hozzáteszem: nem tudjátok felépíteni ezt a világot, ha nem vagytok készek arra, hogy megvalósítsátok az irgalmasság és a szeretet értékeit." http://uj.katolikus.hu/konyvtar.php?h=279
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!